tűzvész

2021.08.04. 11:32

Athén mellett a tűzoltók még mindig küzdenek a lángokkal

Nem csillapodtak a tüzek szerdára virradóra Athén északi részén, a görög főváros hatóságai arra kérték az embereket, maradjanak otthon, és ne nyissanak ablakot.

A város szélén lévő Parnesz-hegyen

több mint 500 tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén, munkájukat kilenc helikopter, öt repülőgép, valamint a rendőrség és a hadsereg is segíti.

A tűzoltóság közleményben reményét fejezte ki, hogy a lángokat néhány órán belül sikerül megfékezni.

Helyszíni beszámolók szerint Athén fölött sűrű füst terjeng. A lángok megrongálták a várost körülvevő metropoliszövezet elektromos hálózatának egy részét, a helyreállítási munkák jelenleg is folynak

A környéken még mindig 40 Celsius-fok fölött van a hőmérséklet,

jóllehet Níkosz Hardaliasz polgári védelmi miniszterhelyettes azt mondta, a helyzet – a széljárásnak és a nedvességnek köszönhetően – szerdára javult. Hozzátette, hogy országszerte csaknem 80 tűzvészt jelentettek, ám nagy részüket másikerült megfékezni.

A lángok kedden csaptak fel az Athéntól 20 kilométerre északra található Varimpompi településen, majd átterjedtek a környékbeli kisebb városokra. Több autó és ház vált a lángok martalékává, és több mint 300 embert evakuáltak otthonából.

Szerdán a helyszínre látogatott Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök is, aki kiemelte, hogy a tűzvészek eddig szerencsére nem követeltek halálos áldozatot. Hozzátette azonban, hogy az ország az elmúlt évtizedek legnagyobb hőségével néz szembe, és rémálomnak nevezte az Athén környékén pusztító tüzeket.

Görögországban 30 éve nem látott hőhullám tombol, néhány helyen a hőmérséklet a 43 Celsius-fokot is meghaladja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában