segítség az országnak

2021.09.03. 15:55

Hatalmas az érdeklődés az önkéntes katonai szolgálat iránt

Benkő Tibor honvédelmi miniszter júliusi bejelentése után csaknem hétszázan jelentkeztek önkéntes katonai szolgálatra.

Hatalmas az érdeklődés az önkéntes katonai szolgálat iránt. Augusztus 31-ig, az eredetileg 400-as kerettel tervezett szolgálatra csaknem 700-an jelentkeztek – írta a honvedelem.hu pénteken.

Felidézték: Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 21-én jelentette be a Magyar Honvédség új szolgálati jogviszonyát, az önkéntes katonai szolgálatot. Ehhez célcsoportként olyan fiatalokat szólítottak meg, akik kénytelenek egy időre tanulmányaikat szüneteltetni – mert vagy nem sikerült bejutniuk az általuk kiválasztott szakképzési, felsőoktatási intézménybe, vagy valamilyen oknál fogva el kellett halasztaniuk tanulmányaik megkezdését – és erre az időre stabil foglalkoztatási és kereseti lehetőséget kerestek.

Időközben – augusztusban – a kormány arról döntött, hogy az önkéntes szolgálatot vállaló fiatalok felvételi plusz pontokat kapnak. „Ugyanakkor ez a katonai szolgálati forma nem csupán egy ugródeszka a felsőoktatásba, hiszen – legyen akár féléves vagy egyéves a képzés – olyan, a civil életben is hasznosítható kvalitásokkal gazdagítja a résztvevőket, ami nem csak az egyetemi évek sikeres teljesítésében segíthet, hanem amellyel az élet bármely területén helyt tudnak állni” – jegyezték meg a honvédségi oldalon.

A cikkben arra is kitérek, hogy a Magyar Honvédség 2010-es létszámához képest mintegy 4500-zal magasabb az aktív állomány létszáma, amely több mint húsz százalékos növekedést jelent. A tartalékos katonák létszáma 2010-ben még mindössze 17 volt, napjainkban már több mint 11 ezer önkéntes tartalékos katonával rendelkezik a honvédség. Ráadásul napjainkban több mint 3100 olyan önkéntes tartalékos katona szolgál, aki főiskolai vagy egyetemi végzettséggel rendelkezik, és jelentős részük jelenleg is valamely felsőoktatási intézmény hallgatója. Több mint három éve pedig megalakult az első egyetemi tartalékos század is – írták.

Felidézték azt is, hogy a honvédelmi tárca a pandémia idején segítséget nyújtott a munkájukat elveszítő állampolgároknak is a speciális önkéntes tartalékos szolgálat bevezetésével, amelyre rövid idő alatt csaknem 1500-an jelentkeztek.

A honvedelem.hu azt írta: Magyarországnak szüksége van olyan önkéntes tartalékosokra, akik a civil életük mellett támogatják a haderő munkáját; „olyan katonákra, akik veszélyhelyzetben sem riadnak vissza attól, hogy segítséget nyújtsanak az országnak”.

„Ennek jelentőségét a magyar emberek értik, és tudják, hogy az önkéntes tartalékos szolgálat nem egyenlő a kötelező sorkatonai szolgálattal” – szögezték le a cikkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában