Ország-világ

2021.09.19. 17:53

Kínosan komikus az informatikai szakértőknek a baloldal kamuzása

A kibertámadásokban jártas elemzők szerint annyira vehető komolyan a baloldal gigantikus terheléses támadásról szóló kamuzása, mintha a kínai kormány beavatkozása helyett a baptista fogorvosok összeesküvéséről beszélnének lázálmaikban. Egy szakmai blogbejegyzés szerint az előválasztáson használt, megbízhatónak számító szoftver egyik beállítása okozhatta az online felület leállását – írja a Magyar Nemzet.

„A pletyka és azzal egyenértékű hitelességgel bíró információk alapján volt ott minden, a NER/kormány által felbérelt kínaiak és oroszok, de lehettek a baptista fogorvosok is”

– jegyezte meg írása elején az informatika terén szakmai blogbejegyzéseket közlő Kiber.blog.hu annak kapcsán, hogy a baloldali előválasztás kezdetén leállt a regisztrációkat és a szavazatokat fogadó online felület, amelyet a pártelnökök „a kormány túlterheléses támadásával” magyaráztak. Információk szerint a külső hekkertámadások kivédésére szakosodott Cloudflare-t használták arra a baloldali megméretésben, hogy több felhasználóját is kiszolgálja.

„A Cloudflare elfedi a mögöttes infrastruktúrát, ha jól van beállítva. Azaz elvileg nem lehet tudni, hogy milyen IP és infrastruktúra van a védett rendszerben. Azért csak elvileg, mert

ha nem jól van beállítva, akkor felfedhetők a tényleges szerverek”

– teszi hozzá a szerző.

„Érdemes abba belegondolni, ha minden 15 éves gyerek 10-100 dollárból kiüti a védelmet, akkor hogy létezhet még és miért a Cloudflare, az egyik legmenőbb szolgáltatás?”

– rögzíti a bejegyzés írója, aki egy másik honlapot is felfedezett Előválasztás.apont.hu néven.

„Az oldalt megnézve az Előválasztás oldal régebbi verziója jön be, feltételezhetően valami fejlesztési vagy demókörnyezet, amit aztán ottfelejtettek.”
Forrás: Kiber.blog.hu

„Az oldalt megnézve az Előválasztás oldal régebbi verziója jön be, feltételezhetően valami fejlesztési vagy demókörnyezet, amit aztán ott felejtettek” – jelezte.

„Az elovalasztas.hu bár a Cloudflare védelme alatt áll, de feltételezhetően közvetlenül is megcímezhető. Feltehetőleg a beállításból kimaradt, hogy az IP cím csak a Cloudflare felől fogadhat kapcsolatot, így gyakorlatilag nem kell szofisztikált és sok ezer, sok tízezer dolláros DDOS-támadást vásárolni, ez a szerver egy 150 dollárból vett támadástól is meg fog feküdni.”

– tette hozzá a szerző, majd megjegyezte:

„Természetesen ezek még mindig csak feltételezések, viszont ha igazam van, és ez a konfigurációs hiba létezik, akkor nemigazán voltak a topon, akik a rendszert beállították, és eséllyel lesznek ott másik, akár nagyobb aknák is.”

Mint ismert, Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke a Magyar Nemzetnek azt állította: „egészen bizonyosan külső hatás történhetett, mert amikor már nem volt szavazás, csaknem három órán keresztül jött a terhelés. Erről az informatikusok tájékoztattak.” A Magyar Nemzet információi ellentmondanak a baloldal által hangoztatott „túlterheléses támadásnak”. A lap úgy tudja, az előválasztás során egy Cloudflare elnevezésű programot használnak, amely biztosítja a külső támadások kivédését, és a jelenleg elérhető szoftverek közül ez az egyik legmegbízhatóbb. Szakértők szerint ugyanis vélhetően a mögöttes rendszert tervezték annyira alul, hogy az a rendes kéréseket sem tudta kiszolgálni.

Ahogy arról beszámoltunk, szombaton elkezdődött a baloldali előválasztás, de már az első nap összeomlott a rendszer, ezért a voksolni akarókat hazaküldték, és várhatóan hétfőn folytatják a választást. Az összeomlást túlterheléses támadással akarták magyarázni, amely mögött a baloldali politikusok szerint a kormány áll. Valójában azonban úgy tűnik, hatalmas szervezési problémák állnak a háttérben.

A teljes blogbejegyzés az alábbi linkre kattintva olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában