újítások

2021.11.06. 22:02

Demokratikus reformokat jelentett be Üzbegisztán újraválasztott elnöke

Demokratikus reformokat jelentett be Savkat Mirzijojev üzbég elnök két héttel újraválasztását követően a szombati beiktatási ünnepségen Taskentben.

„Soha nem fogunk letérni a demokratikus reformok útjáról, amelyeket népünkkel közösen kezdtünk meg” – hangsúlyozta a 64 éves politikus, aki október 24-én elsöprő, 80,1 százalékos szavazataránnyal győzött az elnökválasztáson, bár nemzetközi megfigyelők úgy ítélik meg, hogy valódi verseny nélkül, súlyos szabálytalanságokkal zajlott le választás. Mint mondta, a jövőben súlyosabban fogják büntetni azokat, akik például újságírókat üldöznek.

Mirzijojev egyben bemutatta „Új Üzbegisztán stratégiáját”, amelynek megvalósításában szerinte kulcsszerepet játszana a szabad civiltársadalom támogatása, illetve a hatalmi jogkörök decentralizálása a régiók nagyobb felelősségvállalásával.

Mirzijojev, akinek második hivatali ideje 2026-ban jár le, ezen felül egy alkotmányreformot is bejelentett. Politológusok lehetségesnek tartják, hogy azért akarja megváltoztatni az ország alaptörvényét, hogy harmadszorra is indulhasson az elnökségért. A jelen szabályok szerint ugyanis legfeljebb két mandátumot tölthet valaki az elnöki székben.

A 64 éves Mirzijojev, a kormányzó Üzbegisztáni Liberális Demokrata Párt jelöltje 2016 óta vezeti Közép-Ázsia legnépesebb országát. Az államfő népszerűsége annak köszönhető, hogy eltörölte a kényszermunkát, nyitottá tette a gazdaságot, és kiengedte az elődje által börtönbe zárt és megkínzott politikai foglyokat.

Bírálói ugyanakkor kifogásolják, hogy ellehetetlenítette a politikai versenyt, illetve, hogy a hatóságok vétenek az alapvető szabadságjogok ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában