Fejlesztések

2022.01.01. 16:38

Magyarország felkerült a világ hadiiparának a térképére

Maróth Gáspár kormánybiztos szerint az elmúlt öt-hat év eredményei valóban elég látványosak.

Magyarország felkerült a világ hadiiparának a térképére, és a haderőfejlesztés tekintetében is a NATO-ban az elit klubba tartozik

– hangsúlyozta a PestiSrácoknak adott interjúban Maróth Gáspár, megjegyezve: az elmúlt öt-hat év eredményei, amelyre már több mint 12 ezer milliárd forintot költöttek, valóban elég látványosak.

A védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos felidézte: 2016-ban egy nagyon szűk grémiummal indították el a haderőfejlesztést  egy emblematikus tiszti kar irányításával, időközben pedig  a szakmai program három-négyszerese lett annak, mint amire  a kezdetekben számítottak. – Az első eredményekkel 2018-ban tudtunk előállni, ez volt a helikopterek megvétele, illetve szintén ekkor következett a nehéz páncélosok beszerzése is.

A következő nagy haderőfejlesztési ugrás pedig a Magyar Honvédség gerincének, tehát a vezetésirányítási, digitális adatképátviteli irányítási szoftvereinek és rádiótechnikai eszközeinek a harmonizált megteremtése és ennek a rendszernek a leghatékonyabbá tétele az operáció szempontjából – magyarázta Maróth Gáspár. 

A sikerek közé sorolható az is, hogy a Magyar Légierő Gripen C/D vadászrepülőgépe hamarosan modern levegő-levegő rakétákkal lesz felfegyverkezve, így a nemzet harci flottája megfelelhet majd a XXI. század legmagasabb követelményeinek – fűzte hozzá.

A kormánybiztos ugyanakkor rámutatott:

messze nem vagyunk kész az ország szuverenitása tekintetében fontos védelmi képesség kiépítésével, még nem készültünk fel mindenre, ami a történelemben várhat ránk a következő években.

"Meglátásom szerint – folytatta – nagyjából az egyharmadánál tartunk jelen pillanatban. Szeretnék tíz év múlva minden magyar ember szemébe nézni egyenesen, miszerint ma, amikor a békeidőben megtehettünk mindent, akkor meg is tettünk. A lehető legnagyobb biztonságuk és az ország szuverenitásának biztosítása érdekében. Ezeket a feladatokat nem lehet az utolsó pillanatra hagyni" – húzta alá.

A teljes interjú IDE kattintva érhető el. 

Borítókép: A Magyar Honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászrepülői a Duna felett az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett légiparádén 2021. augusztus 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában