Könyvbemutató

2022.01.12. 21:18

Semjén Zsolt: a vadászat kitörölhetetlen az emberiség történetéből

A vadászat kitörölhetetlen az emberiség történetéből, a vadászat az ember antropológiai öröksége – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes A vadászat választott engem című könyv szerdai budapesti bemutatóján.

A Nimród Könyvek első kötete Semjén Zsolt vadászatról szóló filozófiai írásait és Bayer Zsolt író, újságíró novelláit tartalmazza. Az írásokat Szőke Gábor Miklós szobrászművész alkotásai és Vásáros Zsolt építész installációi egészítik ki.

Ilyen típusú kötet eddig nem született, hiszen négy műfaj alkot benne egységes ívet – mondta el Semjén Zsolt a könyvbemutatón, hozzátéve: a céljuk az volt, hogy a vadászoknak és a nem vadászoknak is útravalót adjanak. Érveket mutatnak a vadászoknak, hogy miért vadászunk, miért helyes, hogy vadászunk, a nem vadászok pedig élményszerűen gondolhassák át a vadászat lényegét, szükségességét.

A kötet lehetővé teszi, hogy a vadászatról szóló filozófiai írások mellett megjelenhessenek irodalmi lírai vallomások, Vásáros Zsolt installációi és Szőke Gábor Miklós elementáris szobrai. A kötet előszavát Farkas István piarista atya írta, teológiai távlatot adva – tette hozzá Semjén Zsolt.

Kifejtette: őseink 99 százaléka vadászott, ha ők nem lettek volna sikeres vadászok, akkor mi nem lennénk és a vadászat ellenzői sem lennének. Nem azt kell tehát megmagyarázni, hogy miért vadászik valaki, hanem azt, hogy miért viseltetik valaki előítéletes ellenérzéssel a vadászat és a vadászok iránt.

Walt Disney Bambiját említve veszélyes tendenciának nevezte az állatok ilyen humanizálását, az ember és az állat egy szintre helyezését, amelytől már csak egy lépés az ember dehumanizálása. Mint mondta, minden élőlényt megillet tisztelet és bizonyos jogok a természet rendjének megfelelően, de az ember az ember, az állat pedig állat, s a vadászok a természet rendjét képviselik.

A kötet hamarosan románul is megjelenik, de készül a spanyol, a szlovák, a szerb, a német, az angol és az orosz nyelvű fordítás is – közölte Semjén Zsolt.

Bayer Zsolt elmondta: hatéves korában döntötte el, hogy vadász lesz, akkor olvasta Kittenberger Kálmán A Kilimandzsárótól Nagymarosig című munkáját. A vadászat választott engem című kötet első novellája is erről szól, hogy egy gyereket miként tud egy könyv rabul ejteni és meghatározni egy életre – tette hozzá. Kiemelte: a magyar vadászirodalom csodálatos, példaként említette Fekete István, Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán írásait.

A vadászat választott engem című kötet az Egy a Természettel Nonprofit Kft. megbízásából a Dénes Natur Műhely Kft. gondozásában jelent meg.

Borítókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b) és Bayer Zsolt író, újságíró, műsorvezető A vadászat választott engem című könyv bemutatóján a Mezőgazdasági Múzeumban 2022. január 12-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában