Válságövezet

2022.01.10. 14:56

Szijjártó: rendben zajlik a magyarok evakuálása Kazahsztánból (videó)

Rendben zajlik a Kazahsztánban rekedt magyarok evakuálása, a segítséget kérők már úton vannak Oroszországba, ahonnan majd a honvédség repülőgépe szállítja őket haza az esti órákban - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a közösségi oldalán.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy egyelőre a Magyarországgal egy szövetségi rendszerben lévő, jóval nagyobb és erősebb államok főkonzulátusai sem tudták eddig megoldani a szárazföldi kimenekítést, így a velük való együttműködés nem vezetett eredményre. Kiemelte azonban, hogy előző nap telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, és megállapodtak, hogy az érintett magyarok és családtagjaik is felszállhatnak majd az orosz evakuációs járatra Almati – kereskedelmi forgalom előtt még mindig lezárt – repülőterén.

Leszögezte, hogy a külügyminisztérium feladata minden ilyen esetben az, hogy felderítse, vannak-e veszélyben magyarok az adott területen. Így Magyarország kazahsztáni képviseletei is folyamatosan kapcsolatban voltak az országban tartózkodó mintegy száz magyar állampolgárral már a tüntetések kirobbanása óta.

Tizenkét személy kért segítségét, közülük ötöt már múlt héten sikerült kimenekíteni Almatiból, 

így heten maradtak, de egyikük, egy kettős állampolgár végül mégsem élt a felajánlott lehetőséggel.

A többi hat magyar állampolgár jelenleg is úton van, Moszkva közelében fognak landolni egy katonai repülőtéren, ahonnan a magyar nagykövetség munkatársai átszállítják őket egy másik légikikötőbe, és oda fog értük menni a honvédség gépe – tájékoztatott.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy Kazahsztán hazánk stratégiai partnere, ezért 

Orbán Viktor miniszterelnök a nap folyamán beszélt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel, akit szolidaritásáról és részvétéről biztosított a halálos áldozatok miatt.

Természetesen aggodalommal figyeltük azokat az eseményeket, amelyekről a nemzetközi médiumok az elmúlt napokban hírt adtak, miszerint Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében támadták meg magát a kazah államot

– fogalmazott.

– A közép-ázsiai térségre mindig is kiemelt figyelmet fordítottunk, hiszen a régió biztonsága alapvetően meg tudja határozni az európai, közép-európai biztonságot is – tette hozzá.

A miniszter végezetül arról számolt be, hogy a kormány már előző héten felajánlotta a segítségét, kedden pedig videokonferenciát tartanak a Türk Tanács külügyminiszterei, amelyen ő maga is részt fog venni a szervezetben megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország képviseletében.


Borítókép:  Orosz katonák szállnak ki egy szállítógépből egy kazahsztáni repülőtéren 2022. január 8-án / MTI / EPA / Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában