Nincsen víziójuk, nincsen jövőképük

2022.01.21. 12:26

XXI. Század Intézet: biztos kudarc a baloldal népszavazási kezdeményezése

Deák Dániel vezető elemző az intézet honlapján pénteken közzétett videójában kifejtette, "hatalmas kudarcot" szenvedtek el a baloldali pártok és Márki-Zay Péter, hiszen egy hónap alatt sem tudtak 200 ezer aláírást összegyűjteni, csak péntekre sikerült 235 ezret kérdésenként.

A XXI. Század Intézet értékelése szerint biztos kudarc a baloldal népszavazási kezdeményezése.

Az ellenzék december közepe óta gyűjti az aláírásokat, ugyanis azt szerették volna, hogy a gyermekvédelmi népszavazáshoz hasonlóan a parlamenti választással egy időben lehessen megtartani saját referendumukat is - idézte fel. Ez azonban - hangsúlyozta - kudarcba fulladt, hiszen az előválasztáson állításuk szerint 700-800 ezer embert megmozgató baloldalnak egy hónap alatt csupán 170 ezer aláírás jött össze.

   

Deák Dániel szerint ez jól mutatja az ellenzéki szavazók kiábrándultságát, aminek "legfőbb oka Márki-Zay Péter botrányos és katasztrofális kampánya".

   

Közölte: biztos, hogy nem lesz semmi a népszavazási kezdeményezésből, hiszen a népszavazás kiírásának menetrendje alapján miután összegyűjtik a szükséges számú aláírást, a Nemzeti Választási Irodának 60 napja van a szignók ellenőrzésére, a hitelesítést pedig meg lehet támadni, aminek a jogorvoslati határideje további 10 nap.

   

Deák Dániel fontosnak nevezte, hogy nem elég a 200 ezer leadott aláírás, hiszen sok érvénytelen lehet, így legalább 250 ezret kellene gyűjtenie a baloldalnak.

   

Az Országgyűlésnek ez után 30 napja van arra, hogy elrendelje a népszavazást, ezután pedig a köztársasági elnöknek 15 napja van a népszavazás időpontjának kitűzésére; ezen időpont pedig a kitűzéstől számított 50 nap előtt lehet.

   

A vezető elemző emlékeztetett arra is, hogy "ráadásul" a népszavazást még az Alkotmánybíróságon is meg lehet támadni, majd úgy értékelt: a baloldal "egyszerűen kifutott az időből". A választás után pedig már nincsen értelme megtartani, ezt a baloldal ugyanis kampánytémának szánta csupán - fűzte hozzá.

   

Deák Dániel emlékeztetett arra, hogy a Fidesz még ellenzékben a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj kérdésében is kezdeményezett népszavazást, amelyet végül 2008-ban lehetett megtartania hosszú jogi procedúrát követően. A Fidesz 2007 októberében a népszavazási kezdeményezéséhez 48 óra alatt közel 300 ezer aláírást gyűjtött össze - tette hozzá.    

   

A vezető elemző a legfrissebb közvélemény-kutatási eredményekre is kitért, amelyek a Fidesz erősödését és a baloldal gyengülését mutatják.

   

Álláspontja szerint ennek az az oka, hogy "miközben a jobboldal összeszedett kampányt folytat és világos üzeneteket fogalmaz meg, addig a baloldalon ilyet nem láthatunk".

   

"Nincsen víziójuk, nincsen jövőképük, csupán gyenge programhirdetések voltak, amelyek semmi érdemit nem mondanak arról, hogy mit kezdene Magyarországgal a baloldal, ha kormányra kerülne" - fogalmazott.

   

Úgy folytatta: "amit eddig meghirdettek, ráadásul nem is valódi céljaikat tükrözi, ezt jól mutatja, hogy Márki-Zay Péter többször lerántotta a leplet a valódi törekvéséről: Gyurcsány Ferenc programját hajtaná végre, hiszen megszüntetné a rezsicsökkentést, privatizálná az egészségügyet és adókat is emelnének".

   

Deák Dániel értékelése szerint nem meglepő, hogy még a baloldali szavazók is attól tartanak, hogy ha a baloldal kerülne hatalomra, akkor rosszul járnának anyagilag.

   

Kiemelte: ennek ellenére a nemzeti oldal nem dőlhet hátra, hiszen "nem a szimpátia a fontos, hanem a leadott szavazatok".

   

Szólt arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök február 12-én tartja a kampánynyitónak számító évértékelő beszédét, majd a március 15-i Békemenet két héttel a parlamenti választás előtt szintén mozgósító hatással bírhat. "A baloldal ezzel szemben már csak a külföldi beavatkozásban reménykedik, már a Klubrádióban is nyíltan beszéltek arról, hogy az amerikai CIA beavatkozhat a kampányba" - értékelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában