Szemet hunynak felette

2022.02.14. 17:39

Keményen bírálta a volt jegybankelnök az ellenzék államfőjelöltjét, Róna Pétert

Keményen bírálta Facebook-oldalán Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi elnöke Róna Pétert, miután az ellenzéki szövetség bejelentette, hogy a 79 éves jogász-közgazdászt jelölik köztársasági elnöknek az Egységben Magyarországért pártjai.

Simor András közgazdász, aki Matolcsy György előtt (és Járai Zsigmond után), 2007. március 3. és 2013. március 3. között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke volt, Róna Péter jelölésének hírére a szakemberre nézve meglehetősen visszás történetet elevenített fel a Facebook-oldalán – szúrta ki a VG.hu.

A könyvvizsgáló cégeket sokszor megvádolják azzal, hogy szinte bármilyen mérleget aláírnak és szemet hunynak ügyfeleik kisebb-nagyobb disznóságai felett

– kezdte Simor András a Róna, mint köztársasági elnökjelölt című bejegyzését. „A kétezres években volt szerencsém egy könyvvizsgálással is foglalkozó nagy nemzetközi tanácsadó céget vezetni. Azalatt a hét év alatt, amíg ott voltam, egy esetben mondtuk azt, hogy egy ügyfél mérlegét nem írjuk alá, és inkább lemondunk a megbízatásunkról. Az ok az volt, hogy olyan összegeket számoltak el bevételként, amelyek nem voltak valósak, így a pénzügyi beszámolójuk nem a valóságot tükrözte” – folytatta a volt jegybankelnök.

Simor András a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke

Forrás: Kovács Tamás / MTI

Meg is nevezte a vállalkozást: ez a NABI volt, amelynek igazgatósági elnöki posztját Róna Péter töltötte be.

„Egyébként, ha valaki üzletembereket megkérdez Budapesten, akiknek volt kapcsolata Rónával, sok jót nem hall róla. Véleményem szerint egy teljesen erkölcstelen figura” – tette hozzá Simor. Megjegyezte azt is, hogy ő már egy ideje sem nem háborodik fel és nem lepődik meg semmin, de Göncz Árpád századik születésnapját követően ez a hír sokkolta. „El sem tudom képzelni, mit jelent ez a hír az ellenzéki összefogás egészére nézve” – zárta sorait Simor.

Az ellenzék hétfőn közölte, hogy Róna Pétert jelölik a köztársasági elnöki posztra Áder János utódjául. A 79 éves jogász-közgazdász, az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall tanára elfogadta a jelölést. Az államfőjelölti „versenyben” Rónán kívül egyébként Iványi Gábor és Elek István neve is felvetődött az ellenzéki térfélen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában