Járvány

2022.02.01. 22:43

Norvégiában eltörlik a korlátozások nagy részét, Franciaország is lazít

Norvégiában azonnali hatállyal eltörlik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások túlnyomó részét - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Jonas Gahr Store, a skandináv ország kormányfője. Közben Franciaországban is megkezdődik a korlátozások feloldása.

A norvég miniszterelnök az intézkedést azzal indokolta, hogy bár magas a koronavírus omikron változata miatti fertőzöttek száma, nem valószínű, hogy ez túlterhelné az egészségügyi ellátórendszert.

Még ha sokan meg is fertőződnek, kevesebb a kórházba kerülők száma. Jól védenek a vakcinák. Ez pedig azt jelenti, hogy lazíthatunk számos korlátozáson még akkor is, ha a fertőzöttek száma rohamosan nő

 - jelentette ki Store. Hozzátette, hogy az alapvető távolságtartási szabályok és a zsúfolt tereken a maszkviselés továbbra is hatályban marad.

Az éttermekben például az eddig érvényben lévő szigorítás feloldásával 23 óra után is felszolgálhatnak alkoholt, megszűnik a távmunka kötelezettsége és eltörlik a magánösszejövetelekre vonatkozó, tízfős korlátozást is.

A mintegy 5,4 millió lakosú Norvégiában a járvány kitörése óta 781 049 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 1440-en hunytak el a kórban.

A franciáknál is enyhül a szigor

Franciaországban az előzetes ígéreteknek megfelelően szerdától kezdve fokozatosan feloldják a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt bevezetett korlátozásokat, miután hatodik napja csökken a fertőzési szint, bár továbbra is sok az új fertőzött.

"Tartjuk a franciáknak előzetesen megígért menetrendet a korlátozások két részletben történő feloldásával, először szerdán, aztán pedig február 16-án" - erősítette meg kedden Gabriel Attal kormányszóvivő a France Info hírrádióban. 

Továbbra is óvatosnak kell lenni, mert a fertőzöttség tendenciájának javulása még törékeny, a koronavírus nagyon terjed, és tudható, hogy vannak kérdések a omikron variáns BA.2 változatával kapcsolatban, amely szintén nagyon fertőző

 - tette hozzá.

Jean Castex kormányfő január 20-án jelentette be, hogy az oltottsági igazolás bevezetésének köszönhetően februárban feloldható a legtöbb korlátozás. Amióta - január 24 óta - kizárólag oltási igazolással lehet belépni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyekre, újabb félmillióan vették fel az oltás első adagját. Összességében pedig az oltásra jogosultak 95 százaléka, a teljes lakosság 80 százaléka megkapta az oltás első adagját, míg 78 százaléka a másodikat, 62 százaléka pedig a harmadik adagot is megkapta.

Szerdától nem kötelező a kültéri maszkviselés, de nagyobb rendezvényeken a szervezők kötelezővé tehetik. A kormány a honlapján ugyanakkor arra kérte a franciákat, hogy viseljék továbbra is a maszkot azokon a helyeken, ahol a távolságtartást nem lehet betartani. A kézfertőtlenítésre, a zárt helyek rendszeres szellőztetésére, és az eldobható papírzsebkendők egyszeri használatára pedig külön felhívta a figyelmet. A miniszterelnöki hivatal azt is külön jelezte, hogy a síterepeken sem kötelező szerdától a maszkviselés.  

A kulturális és sportrendezvényeken szerdán megszűnik a létszámkorlátozás. Mostanáig zárt térben maximum kétezer, kültérben maximum ötezer fős rendezvények voltak engedélyezettek maszkviselési kötelezettség mellett. Ezenkívül az otthoni munkavégzés sem kötelező többet, csak ajánlott.

Az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók - amelyek december 10-én zártak be - február 16-án nyithatnak újra. Ugyanettől a naptól fogva ismét lehet táncolni a koncerteken, állva fogyasztani a vendéglátóhelyeken, s engedélyezett lesz az étel- és italfogyasztás a közlekedési járműveken, stadionokban, színházakban, mozikban.

A kormány szerint a korlátozások megszüntetését az omikron variánsnak az egészségügyi ellátórendszerre gyakorolt korlátozott hatása indokolja.

Az elmúlt hét napban átlagosan 334 ezer új fertőzöttet regisztráltak naponta, de a múlt hét közepe óta napról napra csökkent az esetszám. A kórházban ápoltak száma azonban még növekedőben van, de egyre lassul a növekedés: az ápoltak száma jelenleg 32 ezer, az intenzív osztályokon 3700-an vannak. A súlyos betegek száma hetek óta stabil, s szakemberek arra számítanak, hogy csak egy hónap múlva várható a csökkenés kezdete.  

A koronavírus-fertőzés szövődményeiben 130 ezren vesztették életüket az elmúlt két évben.

Hasonló enyhítéseket vezettek be kedden Dániában, és a napokban más európai országokban, így Nagy-Britanniában, Írországban és Hollandiában is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában