Rezsicsökkentés

2022.03.17. 11:49

Nyilvánvaló valótlanságot állított Márki-Zay (videó)

Nemcsak az a kijelentése sántított, amely szerint az EU-ban máshol nincs rezsicsökkentés vagy benzinárstop.

Márki-Zay Péter a napokban érdekes kijelentést tett szokásos videós fogadóóráján – írja a Magyar Nemzet

Így szólt:

 nyilvánvalóan az Európai Unióban sehol máshol nincs sem rezsicsökkentés, sem hatósági benzinár.

Ez az állítás számos szempontból nem igaz, így például azért sem, mert

az elmúlt fél év alatt nyolc uniós ország vezetett be a magyar modellel megegyező rendszert, legutóbb Szlovákia

– kezdte a sort közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és klímapolitika üzletágának vezetője.

A baloldali miniszterelnök-aspiráns állítását – a teljesség igénye nélkül – azzal is lehet cáfolni, hogy üzemanyagár-stopot Horvátország például hazánkat megelőzően léptetett életbe, és éppen Márki-Zay nyilatkozata előtt néhány órával (március 15-én) jelentette be Szlovénia is, hogy maximalizálja a benzin és a dízel árát. De ide sorolhatjuk még például azt a lengyelországi intézkedést, amellyel a kormány jelentősen csökkentette az üzemanyagokat terhelő adó mértékét (és nemrégiben a magyar kormány is öt-öt, majd húsz-húsz forinttal mérsékelte literenkénti a jövedéki adót).

 

A politikus továbbá úgy fogalmazott, hogy a baloldal a rezsicsökkentés helyett az uniós modellt követi majd. Ez a kijelentés pedig azért sántít, mert jelenleg egyetlen uniós tagállamban sem működik a Márki-Zay által korábban javasolt, tisztán piaci alapú tarifaszabás. Sőt, most minden ország hatósági eszközökkel igyekszik enyhíteni a piaci árak változékonyságát, illetve magas szintjét.

Ráadásul az unió energiapolitikája központilag is egyre erősebben a rezsicsökkentési modell felé fordul: az Európai Bizottság éppen egy egységes ársapka-javaslat kidolgozásán fáradozik.

Borítókép: Illusztrációfotó / Magyar Nemzet / Bach Máté

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában