Ukrán válság

2022.03.18. 06:31

Orosz-ukrán válság: Putyin közölte a békefeltételeit– frissül (videó)

23. napja, negyedik hete tart az orosz-ukrán háború.

Cikkünk frissül!

Az orosz-ukrán háború legfontosabb pénteki eseményei

  • Putyin közölte békefeltételeit
  • A Burger King képtelen bezáratni üzleteit Oroszországban
  • Lvovot támadják az oroszok, a város kulcsfontosságú Ukrajnának
  • Bár fizettek, mégis leminősítették Oroszországot
  • Az OTP fontolóra veszi az orosz piac elhagyását

Az ukrajnai háború miatt a párizsi olimpiáról is kitilthatják az oroszokat

A francia főváros polgármestere jelezte, hogy ukrajnai háborúja miatt Oroszországot és az őt támogató Fehéroroszországot is eltilthatják a 2024-es párizsi nyári olimpián való részvételtől. Az insidethegames.biz idézte Anne Hidalgo kijelentését, amely szerint az ötkarikás játékokat nem szabad elválasztani Oroszország ukrajnai agressziójától.

Számomra az olimpia is a geopolitika világának részét képezi

- fogalmazott a párizsi elöljáró.

Ami ma történik, Oroszországot nem igazán sorolja a békés országok csoportjába

 - tette hozzá.

Több mint 800 civil áldozatot követelt eddig a háború

816 civil halt meg és 1333-an megsérültek Ukrajnában az orosz invázió február 24-i kezdete óta

- írja a The Guardian az ENSZ adatai alapján.

AZ ÁLDOZATOK VALÓS SZÁMA ENNÉL IS TÖBB LEHET,

mert az ostrom alatt lévő városokból, például Mariupolból származó adatokat még nem tudták ellenőrízni.

A jelentés szerint a legtöbb áldozatot a nehéztüzérségi lövedékek, a légicsapások és a rakétatámadások követelték.

Lengyelország hivatalosan is javasolni fogja az ukrajnai békemissziót

Lengyelország a NATO legközelebbi csúcstalálkozóján hivatalosan is javasolni fogja az ukrajnai nemzetközi békefenntartó misszió felállítását, amely  gondolatot Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes vetette fel Kijevben - közölte pénteki varsói sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A javaslat "nagyon jól illeszkedik az észak-atlanti szerződés vezetésének agendájához", a legközelebbi NATO-csúcstalálkozón hivatalosan is előterjesztjük ezt - válaszolt Morawiecki egy újságírói kérdésre, megerősítve, hogy a misszió tervezetét szerdán Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter már bemutatta a NATO-tagállamok illetékes minisztereinek rendkívüli brüsszeli ülésén.

A nemzetközi humanitárius és békefenntartó misszióra előzőleg Jaroslaw Kaczynski tett javaslatot, amikor kedden Morawieckivel, valamint Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfővel együtt az ukrán fővárosba látogatott.

Norvégia fegyverkezésbe kezd, tartanak a szomszédos Oroszországtól

Norvégia idén a már korábban elfogadott költségvetési összegen felül további 3 milliárd norvég koronát (nagyjából 116 milliárd forint) költ katonai erőinek megerősítésére északon, az orosz határ közelében - jelentette be pénteken a kormány.

Még ha egy Norvégia elleni orosz támadás nem is valószínű, akkor is fel kell ismernünk, hogy keleti szomszédunk veszélyesebbé és kiszámíthatatlanabbá vált  

- mondta Odd Roger Enoksen norvég védelmi miniszter pénteken, utalva Moszkva ukrajnai inváziójára.

Tehát, bár elismerték, hogy nincs reális esély arra, hogy az oroszok megtámadnák őket, a 3 milliárd norvég koronányi többletforrást az északi haditengerészeti jelenlét megerősítésére, a katonák és a tartalékosok kiképzésének fokozására, valamint a készletek növelésére fogják fordítani. A forrásokat a szövetséges csapatok fogadására szolgáló kapacitás növelésére, valamint a kibervédelem és a hírszerzés megerősítésére is felhasználják majd - tette hozzá.

Európa legészakibb NATO-tagjaként Norvégiának 196 kilométeres szárazföldi határa van Oroszországgal az Északi-sarkvidéken, és egy nagy tengeri határa a Barents-tengeren.

Üres babakocsikkal emlékeztek meg a háborúban meghalt gyerekekről Lvivben

109 darab üres babakocsit állítottak ki Lviv főterére, amely a háborúban meghalt gyerekeket szimbolizálja.

Az ukrán főügyészség közlése szerint

AZ OROSZ INVÁZIÓ FEBRUÁR 24-I KEZDETE ÓTA 109 GYEREK HALT MEG,

és több mint 130 sebesült meg.

Kijev reményei szerint 9 humanitárius folyosót nyithatnak meg

Kijev reményei szerint, az oroszokkal történt megállapodás alapján, a nap folyamán kilenc humanitárius folyosó létesül, amelyen keresztül kimenekíthetik a civileket a frontvonalon fekvő városokból és településekről közölte pénteken Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

Elmondta, hogy az ukrán fél által küldött humanitárius konvoj, amely Mariupolban civilek csoportját vette fel, továbbhalad Zaporizzsja felé. Hozzátette, hogy a Mariupolt elhagyó civilek egy része gyalogosan halad át az ukrán ellenőrzés alatt álló területen, és megígérte, hogy Mangus városában további segítséget kapnak. Arról is beszámolt, hogy

PÉNTEKEN EGY MÁSODIK BUSZKONVOJ IS ELINDUL ZAPORIZZSJÁBÓL MARIUPOLBA, HOGY KIMENEKÍTSE A CIVILEKET.

Szumi régióban az ukrán hatóságok pénteken azt tervezik, hogy humanitárius folyosókon keresztül mentenek ki embereket Szumiból, valamint a környező településekről Poltavába. A Harkovi területen a tervek szerint humanitárius segélyt juttatnak el Balakleja és Izjum városokba.

Az ukrán hatóságok kidolgozzák továbbá, hogy miként menekítsék ki az embereket a biztonságos humanitárius folyosókon keresztül Herszon és Luhanszk megyei településekre - tette hozzá Verescsuk.

Az ukrajnai ellenőrzés alatt álló kelet-luhanszki régió kormányzója, Szerhij Gajdaj szerint az orosz erők gyakori és kiterjedt ágyúzása akadályozza a civilek biztonságos evakuálását a frontvonalon fekvő városokból és falvakból.

Oroszország cáfolja, hogy civileken venne célba műveletei során. 

A kormányzó szerint 59 civilt öltek meg a régióban a háború kezdete óta, amióta szerinte néhány lakónegyedet teljesen elpusztítottak.

– Nincs olyan közösség, amely ne került volna tűz alá – mondta az ukrán televízió adásában, amelyben Szeverodonyeck, Rubizsne és Popaszna városokat nevezte meg.

Oroszország szerint Biden fáradt és feledékeny, sértegeti Putyint

Joe Biden Vlagyimir Putyinhoz intézett személyes sértéseire a Kreml nem fog válaszolni, tekintettel az amerikai elnök fáradtságára, ingerlékenységére és feledékenységére - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken a sajtónak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében megbeszélést folytat Joe Biden amerikai elnökkel (a képernyőn) a szocsi Bocsarov Rucsejben 2021. december 7-én
Forrás: MTI / EPA / Orosz elnöki sajtószolgálat / Szputnyik / Mihail Metzel 

Halljuk és látjuk a kijelentéseket, amelyek ténylegesen már Putyin elnökhöz intézett személyes sértések

- mondta a szóvivő, megjegyezve, hogy ilyenek most már naponta elhangzanak az amerikai államfő részéről.

 Tekintettel Biden úr ilyen ingerlékenységére, időnkénti feledékenységére és fáradtságára, amely végül agresszív kijelentésekhez vezet, valószínűleg nem fogunk kemény értékelést adni, hogy ne váltsunk ki további agresszivitást

- tette hozzá. 

 

Brit önkéntesek: ágyútölteléknek akartak használni bennünket az ukránok

Átverve érzi magát az a két brit felcser, aki önkéntesnek jelentkezett az ukrán hadsereg nemzetközi alakulatához. Az ukránok váltig állították, hogy nem kell fegyvert fogniuk, végül mégis Kijev védelmére vezényelték volna ki őket, mindössze két napnyi kiképzés után – írja a Világgazdaság.

 

Visszavonták az orosz RT televízió nagy-britanniai műsorszolgáltatási engedélyét

Visszavonta az orosz állami RT hírtelevízió nagy-britanniai műsorszolgáltatási jogosítványát a műsorszóró engedélyek kiadásáért is felelős brit távközlési felügyeletet (Ofcom).

Az Ofcom pénteki tájékoztatása szerint az RT nagy-britanniai műsorszórási jogosultságának visszavonását megelőző vizsgálat megállapította, hogy

az orosz televíziós csatorna tevékenységét az orosz állam finanszírozza, amely nemrégiben katonai támadást indított egy szomszédos szuverén ország ellen.

A brit hatóság megállapította azt is, hogy Oroszországban olyan új törvények születtek, amelyek gyakorlatilag bűncselekménynek nyilvánítják az orosz állam saját hírszolgáltatási narratívájától eltérő független újságírást, különösen az Ukrajna elleni támadással kapcsolatban.

Az Ofcom mindezek alapján úgy tartja, hogy

e korlátozások és körülmények közepette lehetetlennek tűnik az RT számára a nagy-britanniai műsorszórási törvény pártatlansági követelményeinek betartása

– áll a brit felügyeleti hatóság pénteki állásfoglalásában.

A közlemény szerint a brit demokratikus társadalomban komolyan kell venni azt a követelményt, hogy a műsorszórók nézőközönsége és hallgatósága illetéktelen beavatkozás nélkül juthasson hírszolgáltatáshoz.

 

Kicselezte egy orosz milliárdos a szankciókat

Alekszej Mordashov a világ 51. leggazdagabb embere. Oroszország leggazdagabb embere éveken át volt a frankfurti és londoni kettős tőzsdén jegyzett Tui legnagyobb részvényese. Március 2-án azonban, két nappal azután, hogy az EU feketelistájára került, váratlanul lemondott a társaság igazgatótanácsából, a részesedését pedig értékesítette. Az orosz-ukrán háborús konfliktus kapcsán hozott szankciós szabályok értelmében Alekszej Mordashov teljes részesedését befagyasztották volna a világ legnagyobb turisztikai szolgáltató cégéből, a TUI-ból.

Az orosz milliárdos azonban kicselezte a korlátozásokat. Úgy kerülte el a mintegy 1,4 milliárd dolláros (470 milliárd forintos) értékű TUI részvényének a befagyasztását, hogy a 34 százalékos részesedésének nagy részét eladta egy, a Brit Virgin-szigeteken működő cégnek.

 

Lavrov a fegyverszállítókat fenyegeti

Katonai célpontnak tekint Oroszország minden Ukrajnának szánt fegyverszállítmányt – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken. A politikus szavait a Nexta híroldal közölte. Egyelőre nem tudni, hogy az oroszok a szállítmányokat Ukrajnában, vagy már előtte is megtámadnák. 

Putyin szerint Kijev nem akar békét

Kijev minden eszközzel akadályozza a békekötés tető alá hozását – ezt mondta Olaf Scholz német kancellárnak Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki telefonbeszélgetésük során. A Guardian a Kremlre hivatkozva közölt részleteket a beszélgetésből. Azt írják: Moszkva kész lenne a megállapodásra.

 

Oroszország visszatartja a gabonaszállító teherhajókat a Fekete-tengeren

Az orosz haderő legalább háromszáz, gabonát szállító tengeri teherhajót állított meg és tart blokád alatt a Fekete-tengeren, megbénítva a gabonaszállítást a világ egyik legforgalmasabb tengeri közlekedési csomópontján, közölte Németország legnagyobb mezőgazdasági kereskedelmi vállalata, a BayWa.

Jelenleg egy szem gabona sem hagyja el a fekete-tengeri ukrán kikötőket, az orosz kivitel pedig most elenyésző 

– figyelmeztetett Jörg-Simon Immerz, a BayWa igazgatója  – írja az Origo.

 

Az OTP megfontolja oroszországi kivonulását

Közlemény jelent meg az OTP Bank weboldalán, amelyben a pénzintézet vezetése az orosz-ukrán háborúra és annak piaci következményeire reagált. Azt is mérlegelik, hogy szükség van-e további változtatásokra az OTP csoport oroszországi jelenlétével kapcsolatban. Minden lehetséges döntést számba vesznek, ezek között elemzik az orosz piac esetleges elhagyásának feltételeit és következményeit is – írja a Világgazdaság.

 

Repüléstilalmi zónát hoztak létre az oroszok a két szakadár ukrajnai terület felett

Repüléstilalmi zónát hoztak létre az orosz erők a két szakadár ukrajnai terület, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságok területe felett – írja az Interfax hírügynökség a Donyecki Népköztársaság egyik tisztviselőjének közlése alapján. 

Eközben a TASS arról számolt be, hogy

az oroszországi déli részén elrendelt repüléstilalmat is meghosszabbították március 26-ig.

 

3488 menekültet fogadtak fővárosi pályaudvarokon csütörtökön

Az ukrajnai háború elől menekülők közül csütörtökön 3488 ember, köztük 1326 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken a Police.hu oldalon.

A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek – tájékoztatott a rendőrség.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 63 ember, köztük 34 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Közölték azt is, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – áll a közleményben.

 

Egy hangár semmisült meg a Lvov melletti reptéren

Egy repülőgép-karbantartó üzem épülete semmisült meg a Lviv melletti repülőtéren – írta a Telegramon a város polgármestere.

A csarnokot több rakéta is eltalálta, áldozatokról nem érkeztek hírek.

Korábban Andrij Szadovij még csak azt írta, hogy egy a repültőrrel szomszédos épületet ért találat péntek reggel.

 

Bild: 14 orosz hadihajó tart Odessza felé

A műholdfelvételek alapján legalább 14 orosz hadihajó közelít Odessza felé a Fekete-tengeren – írja a Bild. A német lap szakértők alapján azt írja, hogy

a hajók fedélzetén orosz katonák lehetnek, akiknek a kikötőváros elfoglalása lehet a célja. 

A Bild emlékeztetett, hogy Odessza nagyon fontos kikötőváros: itt található az ukrán haditengerészet központja, és az ország exportcikkeinek hatvan százalékát innen hajózzák ki.

 

Találat ért egy fegyverraktárat Nyikolájev közelében

Találat ért egy fegyverraktárat a Nyikolájevtől északra fekvő Voznyeszenszkben – írja az Ukraine 24 hírportál a város polgármesterére hivatkozva. Áldozatokról nem érkezett információ.

 

Már több mint kétmillió ukrán menekült érkezett Lengyelországba

Péntek reggel 9 órakor meghaladta a kétmilliót a háború kezdete óta Lengyelországba érkező ukrán menekültek száma – írja a Twitter-oldalán a lengyel határőrség. A közlés szerint

a többségük nő és gyerek.

Leminősítették Oroszországot

Az Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő negatív kilátás mellett CCC-ről egy fokozattal CC-re rontotta le Oroszország hosszú lejáratú szuverén devizaadósság-kötelezettségének az osztályzatát – írja a Világgazdaság.

Előzőleg, csütörtökön az orosz pénzügyminisztérium azt közölte, hogy teljesítette az aktuális, 117,2 millió dolláros kamatfizetést két eurókötvénye után.

 

Öt ok, amiért Lviv kulcsfontosságú az ukránoknak

Pénteken elérte a közvetlen háború a nyugat ukrajnai Lvivet (Lemberget). A CNN összeszedte, mely az az öt fő ok, amiért kulcsfontosságú Ukrajnának a nagyváros megtartása. 

  • Helyszín: mindössze 70 kilométerre található Lengyelországtól, így Ukrajna nyugati kapuja.
  • Menekültek: az elmúlt hetekben több százezer menekült zsúfolódott itt össze.
  • Logisztika: a város és környéke stratégiai fontosságú szerepet játszik a fegyverszállítmányok keletre juttatásában.
  • Kultúra: Lviv történelmi belvárosa UNESCO védelem alatt áll, múzeumai az egyik legfőbb kulturális központja az országnak.
  • Átmeneti bázis: Kijev után ez a város lett számos ország nagykövetségének és vállalatának új ukrajnai központja.

 

Tűzoltó vesztette életét Harkivban

Két tűzoltó megsérült, egy később a kórházban életét is vesztette azok közül, akik egy rakétatámadásban kigyulladt bevásárlóközpontot oltottak épp Harkivban – közölték ukrán hatóságok. Az oltás közben azonban újabb rakéta csapódott be közéjük.

 

Moszkva: vegyi fegyvereken dolgozott Ukrajna

Oroszország szerint Ukrajna területén biológiai fegyverek komponenseit hozták létre – jelentette ki Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegyi és biológiai védelmi erőinek vezetője csütörtökön Moszkvában.

 

Újabb humanitárius folyosókat nyitnak Szumiban

Buszokat és furgonokat küldenének Szumi régió városaiba, hogy segítsék az emberek evakuálását – írja a BBC. Összesen

hat különböző útvonalat terveznek megnyitni pénteken.

A portál hozzátette, hogy a régiót továbbra is ostromolják az orosz seregek. Több városban is áramkimaradások vannak és akadozik a vízellátás.

 

Putyin közölte békefeltételeit

Vlagyimir Putyin orosz elnök török kollégájával beszélt telefonon. A háborút indító Putyin a BBC cikke szerint közölte Recep Tayyip Erdogannal, hogy milyen feltételek mellett hajlandó békét kötni Ukrajnával. Putyin két fő kategóriát határozott meg. Az első fő feltételei között van, hogy Ukrajna legyen semleges és ne csatlakozzon a NATO-hoz, adja fel fegyverkezését, hozzon törvényt az orosz nyelv védelméről és ítélje el a neonácizmust. A másik kategória pedig Donbasz és a Krím státuszára térne ki. A BBC szerint főleg ez utóbbiakkal lehet majd probléma a tárgyalások során.

 

Újra a lvovi repülőteret támadhatták 

Több nyugat-ukrajnai nagyvárosban is megszólaltak a légvédelmi szirénák. Többek között Rivne, Lviv és Ivano-Frankivszk régióiban – írja a BBC.

Az Ukraine 24 televízió szerint legalább három robbanás hallatszott a nyugat-ukrajnai Lviv városában – írja a Sky News.

Hatalmas füstfelhő szállt fel a robbanások után Lviv városában. A BBC tudósítója szerint a repülőtér felől érkezik a füst, ami 6 km-re van a városközponttól.

Van gyorsétterem ami nem akar kivonulni Oroszországból

A 800 oroszországi Burger King-üzlet üzemeltetője nem volt hajlandó bezárni – írja a gyorsétteremlánc tulajdonosának közleményére hivatkozva a BBC.

A Brands International közölte, hogy felkérte helyi partnerét, hogy zárják be az üzleteket, miután Oroszország Ukrajnát megtámadta. A bonyolult szerződési feltételek miatt – hasonlóan más nagymárkákhoz – a kivonulás egyelőre nem lehetséges – írja a Világgazdaság.

 

Tartósan ostromolhatják Mariupolt

A BBC az Institute for the Study of War amerikai elemzőre hivatkozva azt írja, az oroszok tartósan támadni fogják Mariupolt a következő hetekben.

Az elemzés szerint az orosz erők nem értek el jelentősebb területi előrelépést csütörtökön. Ugyanezt állítja az amerikai és a brit hírszerzés is.

Az elemzés arra a következtetésre jutott, hogy Mariupol teljes elpusztítása lehet az orosz csapatok célja. Megjegyezték ugyanakkor, hogy az oroszok nem várt ellenállásba ütköztek Kijevben és Harkovban csütörtökön. 

 

Ingyen használhatják a menekültek a brit állami egészségügyet

Azonnali hatállyal, térítésmentesen részesülhetnek kórházi, körzeti orvosi és sürgősségi ellátásban – közölte a brit egészségügyi minisztérium és a belügyi tárca. Eddig több mint 150 ezren iratkoztak fel a Homes for Ukraine kormányzati kezdeményezésre, jelezve, hogy készek befogadni menekülteket.

A programhoz csatlakozó nagy-britanniai lakosok saját otthonukban vagy más lakóingatlanukban lakbér nélküli lakhatást biztosíthatnak az általuk kiválasztott és megnevezett menekülteknek – egyéneknek vagy családoknak – legalább hat hónapig terjedő időszakra – részletezte az MTI.

A brit kormány az ukrajnai menekülteket befogadó brit családoknak havonta 350 font támogatást folyósít.

Az orosz-ukrán háborúban csütörtökön történt

  • Joe Biden háborús bűnösnek nevezte az orosz elnököt; Vlagyimir Putyint szerint ez megbocsáthatatlan
  • Az amerikai elnök újabb segélyt ígért Ukrajnának, miután Volodimir Zelenszkij a Kongresszustól kért segítséget; harci drónokat is kap
  • Az ukránok szerint megállították az orosz hadsereg előrenyomulását Kijevnél, ám Mariupol napokon belül eleshet
  • A következő orosz támadás a tenger felől jöhet
  • Ársokkot okozhatnak az oroszok az olajpiacon – figyelmeztet az IEA
  • Moszkva szerint esélyes a megállapodásra, a békeszerződés tervezete is kész, de az ukránoknak nem tetszik
  • Törökországban találkozhat Putyin és Zelenszkij
  • Videón üzent az oroszoknak Arnold Schwazenegger

Borítókép: Bombatalálatot kapott raktárépület lángol Kijevben 2022. március 17-én / MTI / AP / Vadim Ghirda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában