Háború a szomszédban

2022.04.26. 14:30

Az ENSZ kész segíteni a Mariupolban rekedt civilek mentésében

62. napja tart az orosz-ukrán háború.

Súlyos ukrán emberveszteségekről számolt be az orosz katonai szóvivő

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője még kedd reggel azt mondta, hogy 

az orosz légierő az éjszaka folyamán 87 ukrán katonai objektumra mért csapást és mintegy 500 "nacionalistát" semmisített meg, köztük a Donbasz alakulat 60 tagját. Este arról számolt be, hogy a légierő 33 célpontot és mintegy 200 "nacionalistát" pusztított el.  

Konasenkov összesítése szerint az ukrán fegyveres erők  a háború kezdete óta 141 repülőgépet, 110 helikoptert, 589 drónt, 272 légvédelmi rakétarendszert, 2588 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 292 rakéta-sorozatvetőt, 1124 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2403 különleges katonai járművet veszítettek.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője kedden arra figyelmeztetett, hogy ukrán "nacionalisták" újabb, számos áldozattal járó "provokációt" készítettek elő Mikolajiv városban. A tábornok szerint a Znamenszka utcai repülőgép-javító üzem közelében rádióvezérlésű, roncsoló elemekkel megtöltött robbanószerkezeteket helyeztek el, amelyet egy tömeggyűlés mellett szándékoznak felrobbantani, az orosz katonákra terelve a gyanút.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára a Rosszijszkaja Gazeta kormánylapban megjelent keddi interjújában azt hangoztatta, hogy a Nyugat és az általa irányított "kijevi rezsim" politikájának végeredménye csakis Ukrajna több államra való szétszakadása lehet.

Orosz figyelmeztetés Nagy Britanniának

Oroszország védelmi minisztériuma azonnali "arányos válaszlépésre" figyelmeztetett, ha Nagy-Britannia folytatja Ukrajna provokációját, hogy az oroszországi célpontokat támadjon - írja a Reuters nyomán a The Guardian.

A minisztérium idézte a brit fegyveres erők miniszterének, James Heappeynek a nyilatkozatait, ami szerint "nem feltétlenül jelent problémát", ha Ukrajna Nagy-Britannia által adományozott fegyvereket használ.

 

Moldova biztonsági intézkedéseket hoz a robbanások miatt

BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEKET HOZ MOLDOVA A MAI ROBBANÁSOK MIATT,ami a moldovai szakadár Dnyeszteren túli régióban történt, ahol két megrongálódott rádióantennát találtak.

Maia Sandu moldovai elnök kedden összehívta az ország legfelsőbb biztonsági tanácsának ülését – számolt be a Sky News.

Ezen úgy döntöttek, hogy fokozzák a járőrözést a Dnyeszteren túli pufferzóna közelében, valamint a kritikus infrastruktúrák biztonsági ellenőrzését.

 

Verescsuk: Nincs értelme az ENSZ-nek, ha nincs mariupoli folyosó

"Antonio Guterres ENSZ-főtitkárnak arra kellene felhasználnia moszkvai látogatását, hogy megmentse az ostromlott ukrán Mariupol város lakosságát, és valódi humanitárius folyosókat garantáljon - idézte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettest a The Guardian. "

Ha ez nem történik meg, akkor nincs értelme az ENSZ-nek." - mondta a politikus.

Mariupol alpolgármestere, Szerhij Orlov szerint TOVÁBBRA IS TÁMADJÁK AZ OROSZOK AZ AZOVSZTAL ACÉLGYÁRAT,annak ellenére, hogy Putyin ma azt nyilatkozta, hogy a városban nem folynak katonai műveletek. 

 

Lebontják Kijevben az orosz-ukrán barátságot jelképező szobrot

A döntést Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko jelentette be - írta a BBC. Mint mondta Oroszország tette tönkre a két ország kapcsolatát, így a szovjet korabeli szobornak nincs helye a városban.

A szobrot 40 éve emelték.

 

Légelhárító tankokat küldenek a németek Ukrajnának

Mintegy 50 GEPARD FLAKPANZER LÉGVÉDELMI HARCKOCSI SZÁLLÍTÁSÁT ENGEDÉLYEZTE A NÉMET KORMÁNY- írta a BBC. A tankokat eddig raktárakban tartották, korszerűsitik a szállítás előtt. 

Németország eddig nem szállított nehézfegyvereket konfliktusövezetekbe, de a kormányra nehezedő nyomás miatt ezen változtattak - írta a portál.

 

Hidakat ért orosz rakétatámadás - fotó

Rakétacsapás érte az odesszai régiót, az oroszok egy dnyeszteri hidat támadtak - írta a Kyev Independent. 

A román határ közelében lévő Bilhorod-Dnyisztrovszkij régiót és Odessza régiót összekötő Zatoka-híd gyakorlatilag megsemmisült.

 

Szakértők figyelik Csernobilt

Elsősorban biztonsági-és megfigyelőrendszereket, valamint a sugárszint ellenőrzését szolgáló eszközöket vitt a Csernobilba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség missziója - írta a BBC.

 

Lavrov: Korai még a béketárgyalás közvetítőiről beszélni

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint még túl korai arról beszélni, hogy ki közvetítsen egy béketárgyaláson, de hozzátette, Moszkva elkötelezett a diplomáciai megoldás mellett.

Ugyanakkor hozzátette, Oroszország elutasította Ukrajna azon javaslatát, hogy a béketárgyalások helyszíne Mariupolban legyen - írja a Guardian.

 

Eloltották a lángoló kremencsuki erőművet

Tűz ütött ki kedden délelőtt a kremencsuki villamosenergia fejlesztésére szolgáló erőműben. A Poltavai Regionális Katonai Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a tüzet mostanra eloltották.

Vasárnap kilenc orosz rakéta csapódott be a közép-ukrajnai Kremencsuk városában.

 

Az ENSZ kész segíteni a Mariupolban rekedt civilek mentésében

A Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott megbeszélés után António Guterres ENSZ-főtitkár sajtótájékoztatót tartott.

Azt mondta, az ENSZ "készen áll humán- és logisztikai erőforrásainak teljes mozgósítására, hogy életeket menthessen Mariupolban". A városban kialakult helyzetet válságosnak nevezte, és azt javasolta, hogy az ENSZ és a Vöröskereszt - együttműködve az orosz és az ukrán erőkkel - szervezze meg a humanitárius folyosókat annak érdekében, hogy az emberek "bármelyik irányban távozhassanak".

Azt mondta,UKRAJNÁNAK SÜRGŐSEN HUMANITÁRIUS FOLYOSÓKRA VAN SZÜKSÉGE, AMELYEK "VALÓBAN BIZTONSÁGOSAK", ÉS AMELYEKET "MINDKÉT FÉL TISZTELETBEN TART".

Guterres elmondta, hogy "nagyon őszinte megbeszélést" folytatott Lavrovval és meggyőződése, hogy a háborúnak a lehető leghamarabb véget kell érnie - idézte őt a Sky News.

 

Offshore-botrányban bukott le Zelenszkij

A Guardian baloldali lap még tavaly ősszel fedte fel a Pandora Papers offshore-botrányban kiszivárgó adatok alapján az elvileg korrupció és oligarchaellenes ukrán elnök furcsa üzleteit.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2022. április 24. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. április 23-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Forrás: Szerhij Dolzsenko

 

Továbbra is támadják az Azovstal acélgyárat

A Sky News ukrán forrásokra hivatkozva azt írja, az orosz csapatok továbbra is blokád alatt tartják Mariupol utolsó ukrán védelmét, az Azovstal acélgyárat, ahol nemcsak katonák, hanem civilek is tartózkodnak.

A kikötőváros többi része már orosz ellenőrzés alatt áll, miután heteken át bombázták a települést.

 

Szumiban lövéseket lehet hallani

A Szumiban és a környező falvakban hallható lövések és robbanások nem jelentenek veszélyt a civilekre – jelentette a Szumi Regionális Katonai Igazgatóság elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában