Francia elnökválasztás

2022.04.13. 15:10

Keményen kiosztották Macront (videó)

A francia államfőt két településen is számonkérték, egy férfi szó szerint nullának nevezte. Egy másik településen az egészségügyi dolgozók arra kérték, hogy javítson a munkakörülményeiken.

Rendkívül szorosnak ígérkezik a francia elnökválasztás második fordulója, így a két versenyben maradt jelölt bele is vetette magát a kampányba, Emmanuel Macron a vidéket járja, a német határ mentén fekvő Bas-Rhin és Haute-Rhine megyékbe látogatott. Ám meglehetősen kínosra sikerült a lakossággal való találkozás, a választópolgárok ugyanis keményen kritizálták – írja a V4NA.

A Bas-Rhin megyében lévő Châtenois nevű településen igencsak ellenséges fogadtatásban volt része a francia államfőnek, a jelenlévők huhogtak és fütyültek, egy férfi pedig egyenesen a szemébe mondta, hogy sose látott még olyan semmitérő elnököt az Ötödik Köztársaságban, mint amilyen Macron.

A férfi véleménye szerint az elnök meggyilkolta a kórházakat, Macron azonban azzal vágott vissza, hogy évente 12 milliárd eurót költ az állam az egészségügyre. Az államfőt kritizáló férfi azonban emlékeztette rá Macront, hogy 2021-ben 5700 kórházi férőhelyet szüntettek meg, a koronavírus kezdetén pedig minden pénteken egyperces néma csenddel tiltakoztak az orvosok és ápolók, így kívánták felhívni a figyelmet az egészségügyben tapasztalható eszközhiányra.

Ezzel azonban még nem volt vége a szócsatának, a férfi machiavellistának, manipulatívnak és hazugnak nevezte az elnököt, majd hozzátette, hogy 2017-ben rá szavazott, de ezúttal nem fog neki még egy esélyt adni.

Az elnök azzal zárta a feszült vitát, hogy a férfinek szerinte sok minden kavarog a fejében és az érvei is csaponganak, majd folytatta útját. Mulhouse-ba ment, ahol egészségügyi dolgozókkal találkozott, ám ebben sem volt köszönet.

Az ápolók ugyanis felszólították Macront, hogy javítson a munkakörülményeiken, amire a francia államfő azt felelte, hogy két évvel ezelőtti látogatása során tett ígéretének eleget téve nagyszabású beruházásokat vittek végbe a kórházak tekintetében, a dolgozók fizetését pedig 183 és 400 euró közötti összeggel emelték meg. A tömegből ismét előlépett egy férfi, aki kerek perec megmondta az elnöknek, hogy a nép szenved. Elmondása alapján harminc éve dolgozik az egészségügyben, havonta 1776,58 eurót keres és az elnök által említett 183 eurós fizetésemelést meg sem érzi.

A férfi mellett álló ápolónő arra kérte Emmanuel Macront, hogy javítson a munkakörülményeiken, amire az elnök azt felelte, hogy soha, egyik elnöki ötéves ciklus alatt sem tettek annyit a kórházakért, mint amennyit ő tett, majd ígéretet tett rá, hogy még tovább fognak menni.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök támogatói körében a francia elnökválasztás első fordulójának estéjén Párizsban 2022. április 10-én. Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában