Közös fejlesztések

2022.04.28. 14:46

Szijjártó Péter: az anyaország és a határon túli magyarság számíthat egymásra (videó)

A tárcavezető Jankovics Róberttel, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnökével tárgyalt a horvátországi Bellyén.

A drávaszögi magyarság a választáson bebizonyította, hogy az anyaország számíthat a határon túli magyarokra, ahogyan ők is számíthatnak a továbbiakban is az anyaország támogatására - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a horvátországi Bellyén.

A tárcavezető Jankovics Róberttel, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnökével tárgyalt, majd a közös sajtótájékoztatón aláhúzta, hogy az áprilisi országgyűlési választáson az embereknek a háború vagy a béke kérdésében kellett döntést hozniuk. Ezért szerinte fontos volt, hogy ezen "nemzeti sorskérdés" eldöntésében a nemzet minden tagja részt vegyen.

Ez a nemzeti, keresztény oldal számára természetes, a baloldal azonban elvitatja a határon túli magyarok szavazati jogát, és amennyiben győznek, azt minden bizonnyal el is vették volna - mondta.

Rámutatott, hogy a kormányzó pártszövetség rekordszámú szavazatot kapott, aminek nyomán rekordszámú képviselője is lesz az új parlamentben. Emellett a határon túli magyarok által leadott szavazatok száma minden korábbinál magasabb volt, ahogy a horvátországi magyarok is rekordszámban vettek részt a választáson. Tájékoztatása szerint az eszéki főkonzulátuson 390 levélszavazatot adtak le, ami duplája a négy évvel ezelőttinek.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a kormány folytatni fogja a horvátországi magyar közösség oktatási, kulturális és egyházi intézményeinek finanszírozását, három új magyar óvoda és egy kulturális központ épül a térségben, illetve fenntartják a magyar iskolák diákjainak ösztöndíj-rendszerét.

Sikeresnek nevezte emellett a drávaszögi gazdaságfejlesztési programot, amelyből szavai szerint az itt élő magyarok és Horvátország egyaránt profitál. Mint közölte, eddig 791 vállalkozást támogattak összesen négymilliárd forinttal, és ennek nyomán 6,7 milliárd forintnyi beruházás jött létre. Jelenleg pedig folyamatban van újabb 84 kistermelő és mezőgazdasági vállalkozó 430 millió forintos támogatása, ami több mint 700 millió forintnyi beruházást indukál majd.

A miniszter kijelentette, hogy Magyarország és Horvátország kisebbségvédelmi együttműködése "példaként állítható az Európai Unión belül mindenki elé", ami lehetővé teszi, hogy "az időnként jelentkező nehéz kérdéseket is a kölcsönös tisztelet talaján állva, racionálisan meg tudjuk oldani".

Minél erősebb a szomszéd, annál jobban megy nekünk is - szögezte le összegzésképpen.

Jankovics Róbert megköszönte azt a támogatást, amelyet Magyarország a koronavírus-járvány alatt és a földrengések után nyújtott. Úgy vélekedett, hogy "soha ilyen egységes nem volt a magyar nemzet, mint most", s rámutatott, hogy a magyar kormány támogatási rendszere lehetővé tette, hogy a horvátországi magyarság erősebb és egységesebb legyen.

Borítókép: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában