Brutális kettős mérce

2022.05.17. 12:54

A cenzúra újabb foka: az uszító oldalnak lehet közösségi fiókja, Trumpnak nem

A halállistát készítő és az orosz katonák hulláit gyalázó ukrán náci oldal a Facebookon, a Twitteren és az Instagramon is jelen lehet, miközben olyan személyeket letiltanak, mint Donald Trump, akinek annyi volt a "bűne", hogy a republikánusok kampányát vezette.

Megdöbbentő magasságokba emelte a balliberális mainstream a cenzúrát: a Mirotvorec nevű médiaoldal, amely újságírókról, politikusokról és civilekről készített halállistát, jelen lehet a legnagyobb közösségi oldalon, azaz a Twitteren, a Facebookon és az Instagramon is

– írja a V4NA hírügynökség. 

Az ukrán szélsőjobboldali portál évek óta büntetlenül és szabadon teszi közzé Ukrajna ellenségeinek tartott külföldiek és ukránok személyes adatait és fényképeit – köztük egy 14 éves kislányét is. 

Az oldal ráadásul – ombudsmani jelentések szerint – más kiskorúak adataival is visszaél, egyúttal életveszélynek teszi ki őket. 

A Mirotvorec mögött állók még ennél is messzebb mennek, amikor a portál címlapján – feltehetően – orosz katonák hulláit gyalázzák. A gyilkosságokra buzdító portál elindítása és működtetése – ahogy arról beszámoltunk – közvetlenül hozzákapcsolható az ukrán belügyminisztériumhoz és a kormányzathoz, így Volodimir Zelenszkij elnökhöz is, aki korábban arról beszélt, hogy nem szüntetheti meg az oldalt, mert az szabályosan működik. 

Az ukrán oldal szerkesztői a közösségi oldalakon is kiélhetik magukat és megoszthatják a radikális posztjaikat, mindez pedig teljesen rendben van a Facebook üzemeltetői szerint.

De az Instagram működtetői sem tartják aggályosnak, hogy az ukrán nácik hullákat gyaláznak és az halállistájukon felbukkantak olyan külföldi hírügynökségek riportereinek adatai, mint az AFP, az Al Jazeera, a Le Monde, a BBC, a Reuters és a Forbes. 

Az orosz hatóság szerint az illegálisan megszerzett adatok feltöltői a hivatalos ukrán hatóságok jóváhagyásával és beleegyezésével végzik tevékenységüket.

A Mirotvorec a Twitteren is serényen terjeszti a radikális nézeteit, a közösségi platform pedig – a jelek szerint – úgy gondolja, hogy ez egyáltalán nem aggályos. Igaz, a Twitteren “Békeharcos” néven regisztráltak a halállista szerzői.

Mindeközben a Twitter olyan személyek fiókjait tiltja le, mint például Donald Trump. 

A platform üzemeltetői 2021 elején függesztették fel az Egyesült Államok előző elnökének fiókját, amely rendkívül fontos kommunikációs csatorna volt a republikánus politikus számára, több mint 88 millióan követték a tweetjeit. Ezek a bejegyzések ma már nem érhetők el. Trump felháborodottan reagált fiókja felfüggesztésére. Úgy fogalmazott: „A Twitter ügynökei összejátszottak a demokratákkal és a radikális baloldallal, hogy eltávolítsák a fiókomat, hogy elhallgattassanak”. Ezt megelőzően a Facebook és az Instagram közösségi portálok is felfüggesztették Donald Trump fiókjait.

 

Címkék#v4na

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában