Diplomácia

2022.05.03. 16:07

Szijjártó: megszülettek a magyar-kirgiz együttműködés továbbfejlesztéséhez szükséges döntések (videó)

Kitüntetéssel ismerte el a miniszter erőfeszítéseit a közép-ázsiai ország elnöke, Szadir Nurgozsojevics Zsaparov.

Magyarország és Kirgizisztán a stratégiai partnerség szintjére emelte együttműködését az elmúlt időszakban, amiből mindkét fél sokat profitált, és már megszülettek a kapcsolat további fejlesztéséhez szükséges döntések - jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Biskekben. 

A tárcavezető kirgiz kollégájával, Zseenbek Kulubajevvel közös sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Közép-Ázsia a világ egyik legdinamikusabban fejlődő térsége, így a továbbiakban is fontos helyet fog elfoglalni a magyar külgazdasági törekvésekben. 

Arról számolt be, hogy néhány napja megkezdte operatív működését a Magyar-Kirgiz Fejlesztési Alap, amelyhez a kormány ötmilliárd forint forrást biztosított a magyar cégek kirgizisztáni beruházásainak támogatására. Ennek nyomán pedig már zajlik az első projektek előkészítése: előrehaladott tárgyalások folynak vízerőművek építéséről, élőállatok szállításáról, bankautomaták exportjáról, komplett öntözési és csatornarendszerek létrehozásáról.

Hozzátette, hogy mindehhez megvannak a kellő alapok, miután tavaly 47 százalékkal bővült a kétoldalú kereskedelmi forgalom, amelynek értéke így meghaladta a 12 millió dollárt. 

Szijjártó Péter ezután érintette az ukrajnai háború témáját, amelynek szavai szerint minden perce biztonsági kockázatot jelent Magyarország számára, de negatív hatásai még a magyar-kirgiz viszonyban is nyomon követhetők, mivel a válság miatt várat magára a közvetlen légi összeköttetés megteremtése Budapest és Biskek között.
"Magyarország minél előbb békét akar Ukrajnában, ez mindannyiunk érdeke" 

- fogalmazott. 

A miniszter fontosnak nevezte, hogy ne jöjjenek létre újabb biztonsági fenyegetések a közép-ázsiai régióban, Afganisztán ne váljon ismét migrációs hullámok kiindulópontjává, eredményes legyen a terrorizmus elleni harc és sikerüljön gátat szabni a szélsőséges ideológiák terjedésének. 

Ennek kapcsán szorgalmazta, hogy az Európai Unió fokozottabban támogassa Kirgizisztán ezen a téren végzett áldozatos munkáját, és mielőbb írják alá az új együttműködési megállapodást az országgal. Aláhúzta: a blokknak meg kellene dupláznia a közép-ázsiai országok határvédelmére szánt támogatásai összegét. 

Zseenbek Kulubajev rámutatott, hogy idén ünneplik a Magyarország és Kirgizisztán közötti diplomáciai kapcsolatok fennállásának harmincadik évfordulóját. Leszögezte, hogy nagy utat tettek meg 1992 óta, de szerinte fontos lenne az együttműködés további erősítése számos területen. 

A Magyar-Kirgiz Stratégiai Tanács második ülésén a felek kulturális együttműködési megállapodást írtak alá, illetve megegyeztek a kétoldalú együttműködés 2022 és 2025 közötti ütemtervéről. 

Szadir Zsaparov kirgiz elnök a nap folyamán Barátság érdemrenddel tüntette ki Szijjártó Pétert a két ország közötti kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett munkájáért.

Kazahsztáni látogatása után Kirgizisztánba utazott Szijjártó Péter.

Magyarország, a magyar gazdaság sokat profitált a Kirgizisztánnal való együttműködésből. Sokat dolgoztunk a kapcsolataink fejlesztéséért az elmúlt években, így jutottunk el idáig. Megtiszteltetés, hogy ezeket az erőfeszítéseket ma Kirgizisztán elnöke, Szadir Nurgozsojevics Zsaparov egy kitüntetéssel ismerte el

– írta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a hivatalos közösségi oldalán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában