Hiába a jakabi igyekezet

2022.06.24. 15:14

Felmentette a vádak alól Potocskánét a Jobbik etikai bizottsága

A párt korábbi elnökének egyelőre nem sikerült leszámolnia a puccsistákkal.

Jakab Péter volt Jobbik-elnök és Potocskáné Kőrösi Anita .

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Jakab Péter minden igyekezete ellenére a Jobbik fegyelmi és etikai bizottsága felmentette Potocskáné Kőrösi Anitát a bukott pártelnök által benyújtott indítványban szereplő vádpontok alól - írja a Magyar Nemzet. Ismert, azután, hogy a Jobbik elnökhelyettese többedmagával puccsszerűen megvonta Molnár Enikő, Jakab Péter akkori kabinetfőnökének jogköreit, a volt pártelnök közösségi oldalán azt állította: Potocskáné „elnöki jogkört ragad magához, semmibe veszi a törvényeket, és mint elefánt a porcelánboltban, elkezd törni-zúzni. Elnökhelyettesként többek között utasítja a Jobbik pártalapítványát olyan kifizetések végrehajtására, amelyek anyagilag csődbe vinnék az alapítványt. Kész, vége, nincs tovább. Vagy épp engem mint frakcióvezetőt megkerülve utasítja a hivatalomat szerződések megkötésére mindenféle jogkör nélkül”.

A fentiek miatt Jakab úgy döntött, „elnöki kötelességemnél fogva, őrködve a párt törvényes működése felett, feljelentést teszek hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés kísérlete miatt, egyúttal a párt etikai bizottságánál kezdeményezem Potocskáné Kőrösi Anita kizárását a Jobbikból”. Nos, azóta kiderült,

a bukott elnök végül nem tett rendőrségi feljelentést, a Jobbik etikai bizottsága pedig „egyhangúlag úgy döntött, hogy a panasz tárgyává tett cselekmények nem minősülnek etikai vagy fegyelmi vétségnek, így a bizottság az eljárás megszüntetéséről döntött”.

Közleményükben hozzátették, „bár az etikai bizottságnak nincsen hatásköre büntetőjogi kérdésekben döntést hozni, de jogi véleménye szerint az eljárás alá vont elnökhelyettes semmilyen bűncselekményt nem követett el az eljárásával, ilyenre utaló körülmények nem merültek fel”.

A testület határozatával Jakab Péter egyértelműen alulmaradt az őt megpuccsoló Potocskáné Kőrösi Anitával szemben.

Azután pár órával, hogy Jakab Péter a párt bizottságához fordult, a Jobbik dunakeszi önkormányzati képviselője a volt pártelnök ellen kezdeményezett etikai eljárást. Varga Zoltán Péter döntését azzal indokolta: „igaz, hogy a Jakab Péter által állítottakat ki kell vizsgálni, de éppen a pártelnök állt ki korábban amellett, hogy a párt belső életét, konfliktusait nem az ország nyilvánossága előtt kell folytatni. Az a tény ugyanakkor, hogy a párt elnöke és frakcióvezetője a viták belső megbeszélése helyett, senkivel sem egyeztetve, jogi bizonyság nélkül, nyilvánosan vádolja meg a párt második emberét, a személyektől és az állítottak esetleges valóságtartalmától függetlenül elfogadhatatlan, és tisztában vagyok vele – hisz a rendelkezések java részét az elmúlt közel húsz évben éppen én szerkesztettem –, hogy súlyosan sérti a Jobbik alapszabályát, valamint etikai és fegyelmi szabályzatát.

Hogy ez az etikai vizsgálat hol tart, nem tudni, de tekintettel arra, hogy a két bejelentés ugyanazon a napon született, talán hamarosan az is kiderül, vétkes-e Jakab Péter?

Borítókép: Jakab Péter és Potocskáné Kőrösi Anita egy korábbi sajtótájékoztatón, fotó: MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában