Aktuális ügyek

2022.06.27. 11:00

Gulyás a Ryanair-vezérről: ha valaki egy ír kocsmában töltötte a gyerekkorát, annak felnőttként is nyoma marad

A miniszterelnökséget vezető miniszterrel a szankciós politikáról és Karácsony Gergelyről is beszélgetett a hirado.hu.

A miniszterelnökséget vezető miniszter az orosz földgáz behozatalának tilalmáról így nyilatkozott:

– Látjuk, hogy már a gáznál is egyre többen vetik fel a szankciók kiterjesztésének indokoltságát – súlyos ellenérv, hogy az orosz gáz hiányában a német gazdaság is nagyon nagy bajba kerül, márpedig ha a német gazdaság bajba kerül, akkor az európai gazdaságok összességében bajba fognak kerülni. Ezért itt – legalább átmenetileg – a józan ész érvényesülésében bízhatunk.

A magyar baloldal és Brüsszel kapcsolatáról is kérdezte a hirado.hu Gulyás Gergelyt, aki szerint

a baloldalnak a legnagyobb vereséget is nehezére esik beismerni, ezért képtelen felocsúdni és észszerű következtetéseket levonni belőle. Vagyis ha érzelmi alapon korábban nem arra jutottak, hogy Budapest és Brüsszel között Budapestet válasszák, akkor most politikai érdek alapján igazán juthatnának erre.

Karácsony Gergely főpolgármester politikai mozgásterének szűkülése kapcsán a miniszterelnökséget vezető elmondta, hogy „a főpolgármester megválasztását követően nem sokkal azt a döntést hozta, hogy ugródeszkának tekinti a főpolgármesterséget a miniszterelnökséghez. Ebben már az előválasztáson kudarcot vallott, és most nem tudjuk, hogy az általa kiválasztott jelölttel megsemmisítő vereséget szenvedett baloldal mit szeretne. Mi úgy gondoljuk, hogy semmire sem kell rákényszerítenünk Budapestet, ahogy Budapestnek sem kell a kormányt.”

Tény, hogy a főpolgármester mandátumának első három évéből kettőt személyes ambícióktól vezérelve a kormány elleni kampányra szánt. Mindezek ellenére és után, ha az értelmes párbeszédre van tér és lehetőség, akkor erre mi nyitottak vagyunk.

– A háború következményeként egy új világgazdasági válság fenyeget, mit érzünk mi majd ebből? – tette fel a kérdést a hirado.hu, mire Gulyás Gergely így felelt:

– Két hatás rakódik egymásra, és mind a kettő az egész világon komoly nehézséget okoz: a koronavírusból való kilábalás magában is inflációval jár, és ehhez jött hozzá az a háborús infláció, aminek a következményeit nap mint nap láthatjuk, és nem tudjuk, hogy pontosan hol lesz a vége, mert ma senki nem tudja megmondani, hogy meddig tart a háború. Ebben a helyzetben az egész világon a gazdasági kockázatok megnőttek. Erre a leghatékonyabb válasz, ha a magyar kormányra amúgy is jellemző konzervatív, kiegyensúlyozott költségvetési politikát folytatjuk.

Az interjú során szóba került az is, hogy extraprofitadó bejelentése után a Ryanair légitársaság például bejelentette, hogy a különadó költségét áthárítja az utazókra. Erről Gulyás Gergely így vélekedett:

Próbálkozások mindig vannak – ha pedig valaki egy ír kocsmában töltötte a gyermekkorát, ahol túl fiatalon túl sok alkoholhoz jutott, akkor – úgy látszik – ennek felnőtt korban is nyoma marad.

– Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter megkeresésére a fogyasztóvédelmi hatóság fogyasztóvédelmi eljárást indított a Ryanairrel szemben. Mi valóban úgy gondoljuk, hogy a légitársaságok – amik most a növekvő turizmus miatt is jelentős profitra fognak szert tenni – szintén közösséget vállalhatnak azokkal az országokkal, ahol működnek, és ahol egyébként jelentős bevételekre tesznek szert. Az eljárás folyamatban van, az eredményéről a nyilvánosság értesülni fog – tette hozzá.

A hirado.hu azon kérdésére, hogy hol helyezkedik el Magyarország ennek a kormányciklusnak a végén Európában és ebben a régióban, a miniszter így felelt:

Most tartunk ott, hogy az uniós átlag-GDP 76 százalékát értük el, Portugáliát megelőztük, ami szerintem nagy teljesítmény. Az 1986-ban unióhoz csatlakozott tagállam GDP-jét sikerült beérni és elhagyni. De tovább kell haladni, a cél, hogy Magyarország az Európa Unió átlagát belátható időn belül elérje. És ha úgy haladunk, ahogy az előző ciklusban tettük, akkor ebben a ciklusban is minden nehézség, háború, koronavírusból való kilábalás ellenére, elégedettek lehetünk.

A teljes interjú ITT olvasható el.

Borítóképünkön Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában