Ukrán válság

2022.06.25. 07:10

Nukleáris kutatóintézetet ért orosz támadás

122. napja tart az orosz–ukrán háború.

Három civil halt meg Donyeckben

DONYECK RÉGIÓ KORMÁNYZÓJA, PAVLO KIRILENKO SZERINT HÁROM CIVIL HALT MEG A SZOMBATI TÁMADÁSOKBAN BAHMUTBAN ÉS PERVOMAJSZKÉBEN.

 

Orosz rakétacsapás érte az ukrajnai Rivne területét

Két rakéta csapódott be az ukrajnai Rivne területén a polgári infrastruktúrában okozva kárt - közölte Vitalij Koval,a Rivnei terület kormányzója.

ÁLDOZATOKRÓL EGYELŐRE NEM ÉRKEZETT JELENTÉS.

Nukleáris kutatóintézetet ért orosz támadás

Nukleáris kutatóintézetet ért orosz tüzérségi csapás az északkelet-ukrajnai Harkov városában - közölték az ukrán hatóságok

A KÁRJELENTÉS SZERINT A LÉTESÍTMÉNY NÉHÁNY ÉPÜLETE RONGÁLÓDOTT MEG, DE AZ INTÉZET AZON RÉSZLEGE, AMELYBEN A NUKLEÁRIS ANYAGOKAT TÁROLTÁK NEM SÉRÜLT MEG.

Jelenleg a területen a sugárzás szintje a normális tartományon belül van - írja a Reutersre hivatkozva a The Guardian

A Reuters független forrásból nem tudta ellenőrizni a közölt állítások hitelességét az incidensről.

 

Szeverodonecket teljesen elfoglalta az orosz hadsereg

"Teljesen elfoglalta Szeverodoneck városát az orosz hadsereg" - közölte szombaton Olekszandr Sztrijuk, a Donyec-medencei város polgári és katonai közigazgatásának a vezetője.

A VÁROSBAN TÖBB HETE HEVES HARCOK DÚLNAK AZ OROSZ ÉS AZ UKRÁN ERŐK KÖZÖTT.

Az ukrán hadsereg csütörtökön jelentette be, hogy kivonul a háború előtt mintegy százezer lakosú településről, hogy jobban tudja védelmezni a szomszédos Liszicsanszkot.

Az orosz és oroszbarát erők elfoglalták a szeverodonecki Azot vegyi üzemet is, ahonnan több mint 800 polgári személyt evakuáltak - közölték a szakadárok.

 

Orosz helikoptertámadás érte az ukrajnai Szumi körzetét

Az ukrán határőrség közlése szerint két orosz helikopter hat rakétát lőtt ki a Szumi területen lévő Krasznopillia falura, nem messze az orosz-ukrán határtól.

ÁLDOZATOKRÓL EGYELŐRE NEM ÉRKEZETT JELENTÉS.

 

Katonai raktárakat ért csapás az orosz ellenőrzés alatt álló Szvatovo városban

Szerhij Haidai, a kelet-ukrajnai luhanszki terület kormányzója egy helyi Telegram-csatornára hivatkozva közölte, hogy robbanások történtek az orosz ellenőrzés alatt álló Szvatovo város katonai raktáraiban.

A TELEPÜLÉS KÖRÜLBELÜL 75 KILOMÉTERRE TALÁLHATÓ KÖZÚTON SZEVERODONYECKTŐL, KELET-UKRAJNÁBAN.

A kormányzó további részleteket nem osztott meg.

 

Maradhattak még ukrán csapatok Szeverodonyeckben

Miután tegnap bejelentették, hogy az ukrán katonák elhagyják Szeverodonyecket, a város polgármestere most azt mondta, hogy a csapatok "majdnem elmentek". Az Luhanszk keleti részén fekvő városban Oroszország és Ukrajna is súlyos veszteségeket szenvedett.

Az orosz bombázások Szeverodonyeck nagy részét lerombolták, lakossága pedig 100 ezerről 10 ezerre csökkent. (Sky News)

 

Összesett Kirill pátriárka egy templom felszentelése közben - video

 

Maradhattak még ukrán csapatok Szeverodonyeckben

Miután pénteken bejelentették, hogy az ukrán katonák elhagyják Szeverodonyecket, a város polgármestere most azt mondta, hogy a csapatok „majdnem elmentek”. Az Luhanszk keleti részén fekvő városban Oroszország és Ukrajna is súlyos veszteségeket szenvedett.

Az orosz bombázások Szeverodonyeck nagy részét lerombolták, lakossága pedig 100 ezerről 10 ezerre csökkent. (Sky News)

Térképen az orosz invázió jelenlegi állása

Csaknem a teljes kelet-ukrajnai régió orosz kézre kerülhet, amivel Putyin egyik stratégiai célkitűzése teljesül.

Az oroszok Liszicsanszk blokádjára készülnek

Szergej Haidai, Luhanszk kormányzója szerint az orosz erők délről próbálják blokád alá venni a várost. Liszicsanszk és a szomszédos Szeverodonyeck városát ma reggel tüzérségi tűz és légicsapások érték.

A két város az egész keleti donbászi régió elfoglalására irányuló orosz offenzíva középpontjává vált.

Pénteken Ukrajna közölte, hogy elrendelte a csapatok kivonását Szeverodonyeckből. Oleg Zsdanov katonai elemző szerint e katonák egy része most Liszicsanszk felé tart. Oroszországnak a várost elvágó lépése azonban nem sok pihenőt ad a visszavonuló csapatoknak. (Sky News)

Ukrajna 1 milliárd eurós támogatást kap Németországtól

Az ukrán és a német pénzügyminisztérium 1 milliárd euróról írt alá megállapodást „a hadiállapot idején felmerülő kiemelt szociális és humanitárius kiadások finanszírozására” – olvasható az ukrán pénzügyminisztérium közleményében.

Bevetették az amerikai HIMARS-sorozatvetőket

Valerij Zaluzsnyij, az ukrán hadsereg főparancsnoka tette közzé azt a videót, amelyen már az amerikai sorozatvetőket használják orosz célpontok ellen.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter június 24-én jelentette be, hogy amerikai HIMARS MLRS-ek érkeztek az országba.

Rakétazápor zúdult Ukrajnára

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó azt állította, hogy 48 cirkálórakéta csapódott be Ukrajnába az elmúlt éjszaka. Podoljak szerint a támadások kizárólag polgári célpontokat értek, és azzal vádolta Oroszországot, hogy „megpróbálja megfélemlíteni Ukrajnát”.

A tüzérségi támadások célpontjai között Liszicsanszk, Szeverodonyeck, és a Zsitomori régió is szerepelt. (Sky News)

Nyolcvan lengyel harcos halt meg Donyeckben

Az orosz védelmi minisztérium szerint akár 80 lengyel harcos is megölhettek a Donyeck keleti régióját ért csapásokban. A RIA orosz hírügynökség által idézett védelmi minisztérium szerint

20 páncélozott harcjárművet és nyolc rakétavetőt is megsemmisítettek.

A csapások célpontja a Megatex cinkgyár volt Konsztantyinovka iparvárosban. (Sky News)

Óránként akár 1000 bombatalálattal presszionálják az ukránokat

Az Orosz Föderáció óránként akár 1000 lövedéket is bevet harcosaink pszichológiai elnyomására

– jelentette ki Alekszej Reznyikov ukrán védelmi miniszter. Azt is hangsúlyozta, hogy a nyugatról érkező fegyverek nagyban megváltoztatják a harc képét.

24 rakétát lőttek ki az oroszok Zsitomir régióra

A katonai infrastruktúrát érte rakétatámadás a régióban, maga a város sértetlen maradt – mondta Szerhij Szuhomlin zsitomiri polgármester.

A városvezető szerint a repülőgépek Fehéroroszországból jöttek, és ezek lőtték ki a rakétákat.

Ezért vonultak ki az ukránok Szeverodonyeckből

A katonák megmentése, valamint a haderő megerősített állásokba helyezése volt az oka a szeverodonyecki kivonásnak – közölte az ukrán Nemzeti Gárda.

A kivonulás több napig tartott, de biztonsági okokból csak június 24-én hozták nyilvánosságra – jelentette Kharyton Starskyi, a Nemzeti Gárda sajtószóvivője.

Ukrán katonai bázist ért rakétacsapás a Fekete-tengerről

Hat rakétát lőttek ki az nyugat-ukrajnai Javoriv katonai bázisára, a támadásban négyen megsebesültek – közölte Maxim Kozickij lvivi kormányzó szombaton.

Kozicszkij elmondta, hogy hat rakétát lőttek ki a Fekete-tenger felől,

négy eltalálta a bázist, kettőt pedig megsemmisítettek,

mielőtt célba értek volna. (The Guardian)

Több mint 13 ezren érkeztek pénteken Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 6990 ember lépett be pénteken Magyarországra, a román–magyar határszakaszon belépők közül 6570-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 242 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

Vonattal 122 ember, köztük 64 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre pénteken – tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte szombaton a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – áll a közleményben.

Liszicsanszkra koncentrálnak az oroszok

Az orosz erők megpróbálják elvágni Liszicsanszkot, az itteni csapataikat töltik fel – jelentette az ukrán vezérkar.

Bakhmut irányában viszont az ukránok visszaverték az orosz támadásokat Volodimirivka és Pokrovske települések közelében, visszavonulásra kényszerítve őket – áll a jelentésben.

Orosz rakétatámadás Dnyipropetrovszkban

Rakétatámadás ért több dnyipropetrovszki területet, közöttük Grecsanopodiv, Zelenodolszk és a Scsirkovszkij körzetet lőtték az oroszok – jelentette Olekszandr Vilkul, a Krivij Rih területi katonai közigazgatás vezetője.

Blinken: Oroszország már elvesztette a háborút

Ukrajna rendkívüli bátorsággal és rugalmassággal védekezik, Oroszország pedig már vesztett

– mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Rakétatámadás érte Desznát

Rakétatámadás érte Deszna települést, a csernyihivi régióban, halottakról, vagy sebesültekről egyelőre nem tudni – mondta Vjacseszlav Csaus, a Csernyihivi Regionális Államigazgatás vezetője.

Oroszország: soha senkit nem fenyegettünk atomfegyverrel

Oroszország soha senkit nem fenyegetett atomfegyverrel – állítja az orosz külügyminisztérium információs és sajtóosztályának igazgatója.

A Nexta hírportál hozzáteszi, éppen egy hónappal ezelőtt Dmitrij Rogozin a Roszkozmosz vezetője emlékeztetett mindenkit Oroszország nukleáris arzenáljára.

Kivonulnak az ukrán csapatok Szeverodonyeckből, Liszicsanszkot még védik

Ukrajna elrendelte a csapatkivonást Szeverodonyeckből, de Liszicsanszkot még védik – írja az amerikai elemző intézet. Az oroszok próbálják bekeríteni az ukrán csapatokat ezzel egyidőben elvágni a kommunikációs csatornákat, mielőtt Szlovjankszra összpontosítanának.

Borítókép: Ukrán katona rakétamaradványokkal a kezében a harkivi Nemzeti Műszaki Egyetem orosz légicsapásban megsemmisült tornatermében 2022. június 24-én. Fotó: MTI/AP/Andrii Marienko

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában