Ukrán válság

2022.06.13. 06:56

Rakétákkal támadják az oroszok Prilukij városát (videó)

110. napja tart az orosz–ukrán háború.

A donyecki vezető orosz erősítést kért

TOVÁBBI SZÖVETSÉGES, ELSŐSORBAN OROSZ ERŐKET KELL BEVETNI AMIATT, HOGY AZ UKRÁN FEGYVERES ERŐK EGYRE INTENZÍVEBBEN LÖVIK DONYECKET ÉS A SZAKADÁR TERÜLETEK MÁS VÁROSAIT- közölte Gyenyisz Pusilin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetője hétfő esti Telegram-bejegyzésében. Pusilin szerint "az ellenség szó szerint átlépett minden határt", tiltott hadviselési módszereket alkalmaz, Donyeck lakó- és központi kerületeit lövi, és tűz alá vette a köztársaság más városait is.

 

Csernyihiv megyét támadják az oroszok

HÁROM RAKÉTÁT LŐTTEK KI AZ OROSZ ERŐK HÉTFŐN AZ ÉSZAK-UKRAJNAI CSERNYIHIV MEGYÉRE- közölte a régió kormányzója. A támadást Priluki településre mérték, halálos áldozatokról eddig nem érkezett jelentés. Később a megye kormányzói hivatalában közölték, hogy a támadás miatt több közeli faluból evakuálják a lakosokat, mert fennáll a csapások következtében keletkezett tüzek továbbterjedésének veszélye. Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzók beszámolóiból készített összefoglalójában arról számolt be, hogy délelőtt az orosz hadsereg az északkelet-ukrajnai Szumi megyét ágyúzta, a déli országrészben lévő Mikolajiv városban robbanások hallatszottak, a Donyec-medencében pedig folytatódnak a harcok.SZUMI MEGYÉRE LEGALÁBB 36 TÜZÉRSÉGI LÖVEDÉKET LŐTTEK KI HÉTFŐ DÉLIG OROSZORSZÁG FELŐL.Az első információk szerint személyi sérülés nem történt és a polgári infrastruktúrában sem keletkeztek károk.

 

Putyin felmentette a volt krími főügyésznőt állami hivatalából

Felmentette Vlagyimir Putyin orosz elnök a külföldön élő oroszok ügyeivel és nemzetközi humanitárius együttműködéssel foglalkozó orosz szövetségi ügynökség, a Roszszotrudnyicsesztvo helyettes vezetői posztjáról Natalja Poklonszkaját, volt krími főügyészt, a 2014-es „orosz tavasz” egyik emblematikus alakját.

A felmentést az államfő nem indokolta. Az érintett a sajtónak azt mondta, hogy másik, meg nem nevezett munkahelyre távozik a pozíciójából, amelyet február 2. óta töltött be.

Nem érkeznek elég gyorsan a nyugati fegyverek Ukrajnába

Ukrajna hálás a nyugati országoktól kapott fegyverekért, a további szállítmányok azonban nem érkeznek olyan gyorsan, mint kellene

– mondta Jurij Sak, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója. Szerinte sokkal hatékonyabban tudnák felvenni a harcot az oroszokkal, ha több nehézfegyvert kapnának – írja a BBC.

Németország eddig több százmillió euró értékű ukrajnai fegyverszállításra adott engedélyt

Több százmillió euró értékű ukrajnai fegyverexportra adott engedélyt a német kormány az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta egy hétfőn ismertetett összesítés szerint.

A szövetségi parlament (Bundestag) egyik ellenzéki pártja, a kormányzó szociáldemokratáktól balra álló Baloldal (Die Linke) írásbeli kérdésére összeállított kimutatás szerint a kormány 350,1 millió euró (140 milliárd forint) értékben adott engedélyt fegyverek és más katonai felszerelések ukrajnai exportjára az orosz támadás február 24-i kezdete és június 1-je között. Fegyverszállításra 219,8 millió euró értékben adtak ki engedélyt, egyéb katonai felszerelések – például sisakok és golyóálló mellények – ukrajnai exportjára pedig 85,2 millió euró értékben. További 45,1 millió eurót tesznek ki azok a szállítások, amelyeket az áprilistól bevezetett új, egyszerűsített engedélyezési eljárásban hagytak jóvá. Ennél a tételnél nem közölték a fegyverek és egyéb katonai felszerelések arányát.

Több mint százezer ember rekedt a megszállt Mariupolban

A városban rekedt embereknek nincs ivóvizük, áramuk, élelmük és gyógyszerük sem

– mondta a város polgármestere, Vadim Bocsenko a BBC-nek. A város vezetője, aki elhagyta Mariupolt, azt mondja, sok áldozat holtteste még mindig a lebombázott épületek alatt hever.

Rakétákkal támadják az oroszok Prilukij városát

Három rakétát lőttek ki az oroszok az északi Prilukij városára

– közölte Vjacseszlav Csausz, a csernyihivi regionális adminisztráció vezetője. Hozzátette, a kár részleteiről később adnak tájékoztatást.

Zsoldosbázist is megsemmisített az orosz hadsereg

Az orosz precíziós föld-levegő rakéták a külföldi fegyverszállítmányon túl egy zsoldosbázist semmisítettek meg egyebek között az elmúlt nap folyamán – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

Az Egyesült Államokból és európai országokból érkezett „nagymennyiségű” fegyvert és katonai felszerelést Konasenkov szerint Udacsne vasútállomása közelében,

a zsoldosok ideiglenes állomáshelyét pedig a luhanszki régióban lévő Fedorivkánál semmisítették meg

a légi indítású rakéták, amelyek ezen felül csapást mértek két rakétasorozatvető-ütegre is. A harcászati gépek egy vezetési pontot, egy Buk-M1 föld-levegő rakétarendszer radarállomást, valamint 63 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak, aminek következtében több mint 120 „nacionalista” meghalt, két harckocsi, hét tüzérségi löveg és 11 különleges katonai jármű pedig megsemmisült.

A jelentés értelmében

az orosz légvédelem nyolc drónt lőtt le, köztük Bayraktar TB-2 típusút.

A tüzérségi és rakétacsapatok 247 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, 13 vezetési pontra, 63 tüzérségi – köztük hét rakétavető – lőállásra és egy elektronikai hadviselési állomásra mértek csapást.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 201 repülőgépet, 130 helikoptert, 1196 drónt, 338 légvédelmi rakétarendszert, 3525 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 515 rakétasorozatvetőt, 1933 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3583 speciális katonai járművet veszített.

PUSILIN, Denisz
Orosz katona a mariupoli kikötő gabonaraktárának előterében 2022. június 12-én, az orosz védelmi minisztérium küldöttségének látogatása idején.
Forrás: MTI/AP

A donyecki szeparatisták szerint a Szeverodonyecket védő ukránoknak meg kellene adniuk magukat

Eduard Baszurin, a donyecki „népi milícia” parancsnokhelyettese azt nyilatkozta, hogy a Szeverodonyecket védő ukránoknak

meg kellene adniuk magukat, különben meghalnak.

Azt is mondta, hogy az ukránok nem fogják tudni elhagyni a várost, miután az utolsó hidat is felrobbantották, ami összeköti Liszicsanszkkal.

Korábbi hírek csak két híd elpusztításáról szóltak, az utolsó, harmadik felrobbantását más forrás nem erősítette meg.

Nem sikerült megegyezni az Azot vegyi üzemben ragadt civilek evakuálásról

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó szerint nem sikerült megegyezni az oroszokkal arról, hogy evakuálhassák az Azot vegyi üzemben maradt körülbelül 500 civilt. Mint mondta,

az Azot nem nyújt olyan erős védelmet, mint az Azovstal acélgyár tette Mariupolban,

ezért fontos lenne, hogy minél előbb kimenekítsék az embereket.

Ukrajna szerint 32 300 orosz katona halt meg

Az ukrán kormány közzétette a legfrissebb orosz katonai veszteségeket. Szerintük eddig 32 300 orosz katona halt meg a háború kezdete óta. Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt nyilatkozta, hogy június végére 40 ezer orosz katona is meghalhat.

Oroszország állítja, nyugati fegyvereket semmisített meg Ukrajnában

Az orosz kormány azt jelentette be hétfőn, hogy „hatalmas mennyiségű” fegyvert és katonai felszerelést semmisített meg a Donbász régióban. Állításuk szerint ezeknek a fegyvereknek egy részét az Amerikai Egyesült Államoktól és európai országoktól kapta Ukrajna.

 

Naponta 100-200 ukrán katona hal meg

Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó szerint naponta 100-200 ukrán katona hal meg a háborúban. Azt is nyilatkozta, hogy Oroszország minden nem nukleáris katonai eszközét beveti Ukrajna ellen. Korábban hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt nyilatkozta, hogy Oroszország akár több mint 40 ezer katonát is veszíthet a hónap végére.

Több mint 950 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton az elmúlt héten

A budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton június 7. és június 12. között 958 menekülőnek segítettek, közülük 461 ember vette igénybe az éjszakai szállás lehetőségét a hét különböző napjain – tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala hétfőn az MTI-t.

Az ukrán hadsereget kiszorították Szeverodonyeck belvárosából

Az ukrán vezérkar hétfő reggeli közlése szerint az ukrán hadsereget kiszorították az orosz erők Szeverodonyeck belvárosából. A Kelet-Ukrajnai városért hetek óta ádáz harcok folynak. Az ukrán hadseregnek a közösségi médiában közzétett tájékoztatása szerint az oroszok tüzérségi támogatással támadást indítottak, és részleges sikereket értek el a város központjában, ahonnan az ukrán erők kénytelenek voltak visszavonulni. Az összecsapások folytatódnak – tették hozzá. Szerhij Hajdaj, Luhanszk megyei kormányzó is megerősítette, hogy az ukránokat kiszorították Szeverodonyeck belvárosából. 

– Az utcai harcok még tartanak, az oroszok folytatják a város lerombolását – írta a kormányzó közösségi oldalán.

Tüzérségi támadás alatt a szeverodonyecki ipari negyed

Hétfő reggel is folytatódott a szeverodonyecki ipari negyed tüzérségi támadása. Itt található az Azot vegyi üzem, ahol még körülbelül 500 ember, köztük 40 gyerek tartózkodik.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester további támogatásokat sürgetett

Mihamarabbi katonai támogatást és az Oroszország elleni szankciók további szigorítását kérte Berlintől, Rómától és Párizstól Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Bild című német lapnak adott, vasárnap közzétett interjúban. Vitalij Klicsko elmondta, hogy bár az ukrán hadsereg tájékoztatta a német hadi szállítmányok érkezéséről, azok nem az elvárt minőségűek.

– Ez pedig azt jelenti, hogy területeket és életeket vesztünk – szögezte le Klicsko.

A tervek szerint júniusban Ukrajnába látogat Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Mario Draghi olasz miniszterelnök. A polgármester kedvezőnek nevezte a tervet, és úgy vélte, a politikusok jobban megértik az ukrajnai helyzetet, ha a saját szemükkel látnak olyan városokat, mint Bucsa, és jobban átérzik, mennyire fontos az ukránoknak a támogatás.

– Minden támogatás; fegyverek, pénz, humanitárius segítség – tette hozzá.

Klicsko emellett figyelmeztetett arra is, hogy bár az orosz erők jelenleg Ukrajna déli és keleti régióira összpontosítanak, a főváros még mindig nincs biztonságban.

– Kijev célpont volt, és továbbra is az – fogalmazott. Mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök „nem fog megállni Kijevnél, sem a lengyel határnál. Addig megy, amíg hagyják. A háború Németország ajtaján is be fog kopogni”.

A Bild am Sonntag című lap értesülése szerint Scholz, Draghi és Macron a világ legfejlettebb ipari országait összefogó G7 csoport június 26-án kezdődő németországi csúcstalálkozója előtt látogatna Kijevbe, ahol egyikük sem járt az orosz támadás kezdete óta. Párizs és Berlin jó ideje egyeztet a közös kijevi látogatásról, amelyre azért nem kerítettek sort eddig, mert Emmanuel Macron meg akarta várni a vasárnapi franciaországi parlamenti választást – írta a német lap, hozzátéve: Párizs javasolta, hogy ne ketten, hanem az olasz kormányfővel együtt utazzanak az ukrán fővárosba.

Három ember halt meg Liszicsanszkban

A vasárnapi támadásokban egy ember megsérült, hárman pedig meghaltak Liszicsanszkban, köztük egy hatéves gyerek. Az értesülést a luhanszki kormányzó is közétette.

Az oroszok felrobbantottak egy hidat Szeverodonyecknél

Szerhij Hajdaj, Luhanszk kormányzója azt nyilatkozta, hogy az orosz hadsereg felrobbantott egy hidat Szeverodonyeck és Liszicsanszk között, ezáltal megsemmisítve egy evakuációs útvonalat. Már csak egy híd maradt a háromból, amely összeköti a két várost. Az ukrán hatóságok szerint Szeverodonyeck kétharmada már orosz irányítás alatt áll.

Tüzérségi párbaj Dél-Ukrajnában, Mikolajiv külső kerületeit lövik az oroszok

Ukrajna és Oroszország tüzérségi párbajt vív Dél-Ukrajnában. Az ukránok tegnap 22 orosz katonát öltek meg, ezenkívül megsemmisítettek három orosz T-62-es harckocsit, két gyalogsági harcjárművet és három katonai járművet. Az orosz erők a jelentések szerint tovább erősítik védelmi vonalaikat a térségben, Mikolajiv külső részeit lövik, de a herszoni régióban ellenállásba ütköztek – jelentette a délukrán parancsnokság. 

 

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. június 12-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5330 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5582 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 268 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől 2022. június 12-én 180 ember, köztük 102 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (ORFK)

Már a második brit katona halt meg Ukrajnában

 Jordan Gatley március óta harcolt Ukrajnában, Szeverodonyecknél lőtték le.

 

Tucatnyi felújított német harcjármű áll Ukrajna rendelkezésére

A német Rheinmetall száz Marder lövészpáncélost modernizál, ezek egy része készen áll, hogy Ukrajnába szállítsák őket – hogy mikor és hova, arról a német kormány dönt, mondta a konszern vezérigazgatója.

 

Füstöl a szeverodonyecki vegyi üzem

Továbbra is súlyos harcok zajlanak a luhanszki régióban, ahol az Azot vegyi üzem is van. A gyár alatti bunkerekben még 500 civil van, közöttük negyven gyerek – írja a Sky News a régió kormányzójára hivatkozva. A portál képeket és videót osztott meg a vegyi üzemről.

Nézegessen bombakrátert Harkovban

 

Megnyílt Moszkvában az új orosz Mcdonald's

Finom és Pont néven nyitottak meg az orosz McDonalds éttermek, az első Moszkvában, ami előtt hosszú sor állt. Galériát állított össze róla az Origo.

 

Megállították az oroszokat a Donbaszban – legalábbis az ukránok szerint

Az ukrán főparancsnokság szerint Donbaszban visszatartják az oroszokat több donyecki településen, így Szlovjanszk melletti Dovenke, Mazanivka és Dolyna térségében is megállították az orosz előrenyomulást.

Borítókép: Orosz katonák a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. június 13-án. Fotó: MTI/AP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában