Ukrán válság

2022.06.15. 07:47

Ultimátumot kaptak a maradék ukrán védők Szeverodonyeckben (videó)

112. napja rombol az orosz–ukrán háború.

Az Egyesült Államok egymilliárd dollár értékű katonai segítséget nyújt Kijevnek

JOE BIDEN AMERIKAI ELNÖK SZERDÁN TELEFONBESZÉLGETÉST FOLYTATOTT VOLODIMIR ZELENSZKIJ UKRÁN ÁLLAMFŐVEL, ÉS MEGERŐSÍTETTE, HOGY ORSZÁGA EGYMILLIÁRD DOLLÁR ÉRTÉKŰ KATONAI SEGÍTSÉGET NYÚJT KIJEVNEK

- számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál a washingtoni Fehér Házra hivatkozva.

 

Kreml: Ukrajnának „nagy problémái” vannak

Ukrajnának „nagy problémái” vannak – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.

Peszkov akkor nyilatkozott így, amikor arra kérték, hogy értékelje Dmitrij Medvegyevnek, a biztonsági tanács helyettes vezetőjének szerdai, arra utaló Telegram-bejegyzését, hogy Ukrajna két év múlva már megszűnhet önálló állam lenni.

Nem kommentálnám ezt az üzenetet. De tudjuk, hogy Ukrajnának nagy problémái vannak. Ezt mindenki nagyon jól tudja, és igen, ezt ki lehet jelenteni, a lényeg az, hogy a nacionalista alegységek ellenállása folytatódik, az ukrán vezetés pedig nem hajlandó tárgyalni ezekről a nacionalista egységekről és józanul értékelni a helyzetet

– fejtette ki álláspontját Peszkov.

Ez nem sok jóval kecsegtet

– tette hozzá.

Medvegyev volt állam- és kormányfő szerdai Telegram-bejegyzésében egy hírre reagált, amely szerint Ukrajna két év múlva törlesztendő kölcsönbérlet keretében akar cseppfolyósított földgázt (LNG-t) beszerezni az Egyesült Államokból, különben „egyszerűen megfagy” a télen.

Csak van itt egy kérdés. Ki mondta, hogy két év múlva Ukrajna egyáltalán létezni fog a világtérképen?

– fogalmazott Medvegyev.

Úgy vélekedett, hogy „az amerikaiakat ez már nem érdekli”, mert annyit fektettek már be az „Ellenoroszország-projektbe”, hogy minden más már „semmit sem jelent a számukra”.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy Oroszország ott tesz pontot az ukrajnai „különleges hadművelet” végére, ahol ő akarja, nem pedig ott, ahol egyes washingtoni és más ideológusok és stratégák szeretnék. Leszögezte, hogy Moszkva kész kitartani az invázió kinyilvánított céljainak megvalósítása mellett, bármilyen döntést is hoz a Nyugat.

Rjabkov kifejezte reményét, hogy az Egyesült Államoknak és a Nyugat egészének megvan a józan esze ahhoz, hogy az ukrajnai helyzetet ne fokozzák közvetlen összecsapássá, mert a nukleáris fegyverek bevetése esetén nincs visszaút. Hozzátette, hogy a nyugati vádakkal szemben Oroszország elutasítja a korlátozott nukleáris háború ideológiáját.

Az orosz–ukrán béketárgyalások áprilisi megszakadásáért a helyettes tárcavezető Kijevet és nyugati „bábmestereit” okolta.

Meghiúsult a civilek evakuálása a szeverodonyecki vegyiüzemből

Meghiúsult a civilek evakuálása szerdán az orosz és a luhanszki szakadár erők által körülzárt szeverodonyecki Azot vegyiüzem területéről, amiért a luhanszki „népi milícia” az ukrán fegyveres erőket tette felelőssé.

A milícia szerint az ukrán hadsereg ágyúzta a reggel megnyitott humanitárius folyosót, amelyen keresztül a civileket konvojban szállították volna el Szvatovébe. A tájékoztatás szerint az Azot (Nitrogén) üzem földalatti helyiségeiben rekedt emberek az ukrán oldalról érkező tűz miatt öt napja még vízért sem tudták elhagyni a létesítményt.

A népi milícia szerint a gyár területét reggel óta csak egy idős férfi hagyta el, de csak véletlenül, mert nem volt tudomása a meghirdetett humanitárius folyosóról. Az illető azt mondta, hogy a létesítményben 70-75 helyi illetőségű civil tartózkodik, és az ukrán katonák nem szóltak nekik, hogy elmehetnének.

Vitalij Kiszeljov, a csak Moszkva által függetlennek elismert „Luhanszki Népköztársaság” belügyminiszter-helyettese szerda reggel a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy az Azot földalatti bunkerjeiben és műszaki folyosóin 1000-1200 civilt, köztük 127 gyereket tarthatnak fogva az ukrán egységek.

Az üzemben lévő fegyveresek száma Kiszeljov szerint mintegy 2500 lehet, akik közül 500-600 külföldi. Számukra az orosz védelmi minisztérium felajánlotta a „mariupoli típusú megadás” lehetőségét.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Kalibr cirkálórakéták a Lviv megyei Zolocsivnál megsemmisítettek egy, a NATO által Ukrajnába szállított fegyverek, egyebek között amerikai M777-es tarackok lőszerét tároló raktárt. Emellett precíziós légi indítású rakéták a Dnyipropetrovszk megyei Orlovcsina vasútállomása környékén megsemmisítettek amerikai és európai országokból érkezett, a Donyec-medencei hadszíntérre szánt nagy mennyiségű fegyvert és katonai felszerelést.

A beszámoló értelmében a harcászati légierő csapásai több, mint 300 „nacionalista” halálát okozták, valamint tíz tankot és más páncélozott járművet semmisítettek meg, a légvédelem pedig egy Szu-25-ös repülőgépet, hat drónt, és 12 Uragan-rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 203 repülőgépet, 131 helikoptert, 1211 drónt, 339 légvédelmi rakétarendszert, 3558 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 524 rakéta-sorozatvetőt, 1958 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3623 speciális katonai járművet veszítettek.

A donyecki „népi milícia” közölte, hogy luhanszki és orosz támogatással immár 238 települést „szabadított fel” a szakadár régióban. A nagyrészt szintén orosz ellenőrzés alá került Zaporizzsja megye hatóságai bejelentették, hogy elkezdték az önkéntesek összeírását az ukrán fegyveres alakulatok elleni védekezéshez. A tájékoztatás szerint már több, mint kétszázan jelentkeztek. A herszoni kereskedelmi kikötőben szerdai hivatalos tájékoztatás szerint újraindult a munka, az infrastruktúra helyreállítása és a felkészülés a rakományok indítására.

Földbe fúródott orosz rakéta maradványát nézi egy férfi a donyecki régióban lévő Bahmutban 2022. június 13-án.
Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

Az ENSZ szerint korai lenne még háborús bűnök elkövetéséről beszélni Ukrajnában

Egyelőre korai kész tényként kezelni, hogy az oroszok háborús bűnöket követtek volna el Ukrajnában –  jelentette ki az ENSZ Ukrajnával foglalkozó különbizottsága szerdán Kijevben tartott sajtótájékoztatóján.

A különbizottságnak tudomása van bucsai és irpini civilek célzott gyilkolásáról, fosztogatásokról, az infrastruktúra és iskolák lerombolásáról – közölte a sajtótájékoztatón Erik Mosek, a különbizottság elnöke. Említést tett arról is, hogy az orosz csapatok kivonása után több száz civil áldozat holttestét találták meg Kijevtől észak-nyugatra.

Ukrajna szerint háborús bűnöket követett el az orosz hadsereg, ez Moszkva szerint alaptalan vádaskodás.

Az észak-keleti Harkiv és Szumi régiókban egész városrészeket pusztítottak el a bombázások és polgári célpontokat értek rakétatámadások, de Mosek szerint a vizsgálatok  jelen állása még nem teszi lehetővé sem a konkrét cselekménysorozat teljes feltárását, sem a nemzetközi jogi következtetések levonását.

A különbizottság elnöke ugyanakkor elismerte: az eddig rendelkezésre álló információk és területi vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy súlyosan sérülhettek a területen élők emberi jogai, és emberiség elleni bűncselekmények történhettek.

A nemzetközi vizsgálóbizottságot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa hozta létre még májusban, s a bizottság június 7-e óta vizsgálódik a térségben.

A  Bucsában, Harkivban és Szumiban tett látogatások során a különbizottság tagjai a helyi önkormányzatok és a polgári lakosság képviselőivel is többször találkoztak. A testület egyik tagja, Pablo de Greiff azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy egyelőre különbséget kell tenni az eddigi tanúvallomások állításai  és a között, hogy mennyire lehet megalapozott, felelős döntésre jutni a megtörtént cselekmények minősítését és jogi következményeit illetően.

Kijev konkrét időpontokat remél a NATO-tól a tüzérségi fegyverek szállításáról

Ukrajna reméli, hogy a NATO védelmi minisztereinek szerdai brüsszeli tanácskozásán konkrét időpontok hangzanak el arra vonatkozóan, mikor szállítják a beígért tüzérségi fegyvereket – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a Twitteren.

A tisztségviselő közölte: vannak az országban olyan hadszínterek, ahol tüzérségi eszközök tekintetében tízszeres túlerőben vannak az oroszok.

A frontvonal hossza több, mint ezer kilométer. Naponta kapok üzenetet a védőinktől, hogy tartják magukat, helytállunk, de mikor jönnek már a fegyverek?

– írta Podoljak, hozzáfűzve, hogy ezt a kérdést most Brüsszelnek kívánja továbbítani, és várja a döntést.

Szerhij Hajdaj, a kelet-ukrajnai Luhanszk megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy a régióban tovább folynak a harcok azokért a városokért, amelyeket az orosz hadsereg még nem foglalt el, az ukrán katonák pedig egyre nehezebben képesek ellátni a védelmet.

Folytatódnak a harcok Szeverodoneckben, Toskivkában és Vrubivka térségében, Liszicsanszkban sokan megsebesültek. Az elmúlt két napban hat liszicsanszki, valamint két zolotei lakos került kórházba. Hadseregünk védi Szeverodonecket, és nem engedi az orosz erőket benyomulni Liszicsanszkba

– írta Hajdaj, hozzátéve, hogy az orosz erők lakóházakat, gyártelepeket lőnek a térségben.

Az ukrán vezérkar szerdai helyzetjelentése szerint az orosz erők heves ágyútűz alá vettek több települést a Donyeck megyei Bahmut térségében, Usztinyivkánál pedig légicsapást hajtottak végre. Szeverodoneckben és Toskivkában a kijevi vezérkar szerint sikeresen verik vissza az oroszok rohamait, de a harcok folytatódnak.

Petro Andrjuscsenko, a mariupoli polgármester tanácsadója arról számolt be, hogy az oroszok által elfoglalt Donyeck megyei város lakossága „aktívan ellenáll az orosz megszállóknak”. Példaként említette, hogy a napokban felgyújtották az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik parkolóját, és leégett két traktor és három teherautó pótkocsija. Ezenfelül az orosz katasztrófavédelem egyik munkatársát ismeretlen elkövető késsel halálosan megsebesítette.

A város nem fogadta el a megszállást. A passzív ellenállás fokozatosan aktív ellenállásba fordul. További részleteket nyilvánvaló okokból nem közölhetek

– írta a Telegramon.

Az Ukrajinszka Pravda egy orosz veteránszervezetre hivatkozva közölte, hogy életét vesztette Ukrajnában az orosz nemzeti gárda propagandarészlegének vezetője, Szergej Posztnov ezredes.

Képeken a lebombázott Harkov

Az alábbi fényképek a legfrissebbek, amelyek az északkelet-ukrajnai Harkovról készültek. A várost az elmúlt hetekben is könyörtelenül bombázták az orosz csapatok. Buszok és villamosok összezúzódva,  ledőlt épületek, ez jellemzi ma a várost.

Szeverodonyeck ipari negyede még ukrán irányítás alatt áll

Szeverodonyeck polgármestere, Olekszandr Sztriuk bejelentette, hogy továbbra is ukrán irányítás alatt áll a város ipari negyede. Azt írta a Telegramon, hogy az ukrán katonák védik az ipari zónát és környékét, így továbbra is kapcsolatban tudnak maradni a szomszédos Liszicsanszkkal. „A helyzet nehéz, de stabil. Igyekszünk visszaszorítani az ellenfelet a városközpontba” – írta a polgármester. Az elmúlt egy hónap alatt Szeverodonyeck körülbelül körülbelül 80%-a orosz irányítás alá került.

Telefonon beszélt Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök telefonon folytattak egyeztetést, amely során a két ország gazdasági kapcsolata, valamint az orosz-ukrán háború is szóba került – írja az Origo.

Az oroszok újabb országban építenek atomerőművet

Oroszországban megkezdték az egyiptomi El Dabaa Atomerőmű főberendezésének gyártását – osztotta meg a Roszatomhoz tartozó fővállalkozó, az ASZE társaság közleményét a Világgazdaság.

Macron: a béke megteremtéséhez tárgyalni kell Oroszországgal

A béke megteremtése érdekében egy adott pillanatban tárgyalóasztalhoz kell ülni Oroszországgal – hangoztatta Emmanuel Macron francia elnök szerdán a romániai Mihail Kogalniceanu katonai bázison, ahol Klaus Iohannis román államfővel közösen látogatta meg az ukrajnai háború miatt oda vezényelt francia és más nemzetiségű NATO-csapatokat. Macron kifejtette: az Európai Unió továbbra is határozottan elítéli az orosz agressziót és támogatni fogja Ukrajnát, de nem igaz, hogy meg akarná megsemmisíteni az orosz népet. Az európaiak egy kontinensen osztoznak, Oroszország félelmetes erő, és ugyanott marad, ahol eddig volt, így ahhoz, hogy Ukrajna győzzön és a tüzet beszüntessék, az ukrán államfőnek tárgyalnia kell Oroszországgal és az európaiaknak is ott kell ülniük a tárgyalóasztalnál, hogy a biztonsági garanciával hozzájáruljanak a tárgyalások sikeréhez - hangoztatta a francia elnök.

Oroszország megsemmisített egy fegyverraktárat Ukrajnában

Az orosz kormány bejelentette, hogy megsemmisítettek egy fegyverraktárat az ukrajnai Lvov régióban szerda reggel. Állításuk szerint a raktárban a NATO-tól kapott fegyverek voltak.

250 orosz katona halt meg Ukrajna szerint az elmúlt 24 órában

Napi jelentésében az ukrán kormány azt írta, hogy az emúlt 24 órában 250 orosz katona halt meg. Így a háborúban eddig összesen 32 750 orosz katona esett el Ukrana szerint.

Légiriadó volt az éjszaka Lembergben

Lemberg (Lvov, Lviv) kormányzója azt írta a Telegramon, hogy légiriadó volt az éjszaka a régióban. Az ukrán erőknek sikerült lelőniük egy orosz rakétát a régió felett, de a lezuhant törmelékei miatt megsérült hat ember, köztük egy egyéves gyerek is, 26 lakóház pedig megrongálódott.

A kurszki kormányzó szerint tüzet nyitottak Oroszországra Ukrajnából

Roman Sztarovoj, az orosz Kurszk megye kormányzója azt írta a Telegramon, hogy szerda reggel Ukrajna felől tüzet nyitottak a krupetsi határátkelő oroszországi oldalára. A kormányzó szerint nem sérült meg senki, az orosz határőrök viszonozták a tüzet. Az oroszországi Kurszk megye az ukrajnai Szumi régióval határos.

Este nyolcig evakuálhatják a civileket Szeverodonyeckből

Humanitárius folyosót nyitott az orosz hadsereg, hogy a körülzárt szeverodonyecki Azot vegyi üzemet elhagyhassák a civilek. Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője kedden lehetetlennek nevezte és elutasította Kijevnek azt a követelését, hogy a civileket az ukrán kézen lévő, több oldalról szorongatott Liszicsanszk felé evakuálják. Emlékeztetett arra, hogy a két város közötti utolsó hidat – mint mondta – Kijev parancsára hétfőn felrobbantották. 

Ehelyett azt ajánlotta fel, hogy az orosz erők szerdán 8 és 20 óra között az általuk ellenőrzött Szvatove felé nyitnak számukra humanitárius folyosót. Mizincev az ukrán erőknek és a külföldi fegyvereseknek a mariupoli mintára történő megadás lehetőségét ajánlotta fel. Azt tanácsolta, hogy reggel nyolckor hagyjanak fel a harci tevékenységgel, engedjék ki az általuk fogva tartott civileket és tegyék le a fegyvert, amelynek fejében megkímélik az életüket, és a hadifoglyokról való bánásmódról rendelkező genfi egyezmény normáinak megfelelően fognak eljárni velük szemben, ahogy az a mariupoli kapituláció esetén is történt. Közölte, hogy az ukrán fél a humanitárius műveletben történő részvételi készségét a fehér zászló felemelésével jelezheti.

10 595-en érkeztek Ukrajnából kedden

Az ukrán-magyar határszakaszon 6277 ember lépett be vasárnap Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4318-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-vel. A beléptetettek közül a rendőrség 164 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Vonattal 268 ember, köztük 59 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre kedden – tudatta az ORFK.

Orosz rakétatámadás volt Dnyepropetrovszk régióban, négy ember meghalt

Rakétatámadás érte késő este a dnyepropetrovszki régiót, a támadásban négy ember meghalt, egy megsebesült. A csapás Apostolove városát érte – közölte a város polgármestere, Andrij Osa.

Orosz veszteségek Herszonban

Az ukrán hadsereg jelentése szerint Herszonban megsemmisítettek három orosz tarackot, 19 páncélozott, és 33 egyéb járművet.

Szeverodonyeck nyolcvan százaléka orosz ellenőrzés alatt

Szeverodonyeck nyolcvan százaléka már orosz ellenőrzés alatt van – mondta Szergej Haidai luhanszki kormányzó. Az AP-nek azt mondta, hogy a civilek tömeges evakuálása most egyszerűen nem lehetséges. Szeverodonyeckben körülbelül 12 ezer ember maradt, szemben a háború előtti százezer fős lakossággal. (Sky News)

Pentagon: Putyin egész Ukrajnát akarja

Vlagyimir Putyin valószínűleg még mindig Ukrajna nagy részét, ha nem egész Ukrajnát el akarja foglalni, de kénytelen volt leszűkíteni háborús céljait – mondta az amerikai védelmi miniszterhelyettes. „Még mindig úgy gondolom, hogy tervei vannak Ukrajna jelentős részére, ha nem is az egész országra. Ennek ellenére nem hiszem, hogy ezeket a célokat el tudja érni” – mondta idézi a The Guardian Colin Kahlt. 

Humanitárius folyosót nyitnak az oroszok Szeverodonyeckben

Oroszország közölte, hogy szerdán humanitárius folyosót hoz létre a csapdába esett civileknek Szeverodonyeckben. Szergej Haidai luhanszki kormányzója elmondta, hogy mintegy 500 civil, köztük 40 gyermek húzta meg magát az Azot vegyi üzemben. (The Guardian)

Golyózápor közepette mentik a lakosságot Szeverodonyeckben

Fegyverletételre szólították fel az ukránokat Szeverodonyeckben

Fegyverletételre szólították fel az oroszok a Szeverodonyeckben harcoló ukránokat – írta a Reuters. Az ukránok, akik a helyi vegyi üzem, az Azot bunkereiben rejtőznek, szerda reggelig kaptak haladékot. Mihail Mizsincev, az orosz nemzeti védelmi irányító központ vezetője az Interfax hírügynökségnek azt mondta, a harcosoknak moszkvai idő szerint reggel 8 órától fel kell hagyniuk az értelmetlen ellenállással és le kell tenniük a fegyvert.

Borítókép: Orosz katona a mariupoli Azovsztal acélipari üzem föld alatti labirintusában 2022. június 13-án / MTI / EPA / Szergej Ilnyickij

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában