Ukrán válság

2022.08.17. 07:38

Az ukránok szerint a kibertérben is támadnak az oroszok – frissül (videó)

175. napja pusztít az orosz–ukrán háború.

Fotó: David Goldman

Cikkünk frissül!

Robbanások rázták meg Kirilivkát

Oroszország katonai felszereléseket vont ki a megszállt Melitopolból az Azovi-tenger melletti városba, tartva az ukrán erők csapásától

– mondta Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere.

Ukrajna szerint az oroszok kivonják katonai repülőiket a Krím-félszigetről

Oroszország a közelmúltbeli támadások után kivonja a katonai repülőgépeket a Krím-félszigeten található légibázisairól.

Az ukrán védelmi minisztérium szerint 24 katonai repülőgépet és 14 helikoptert szállítottak át a krími repülőterekről máshová – írja a Kyiv Independent.

Ukrajna azt állítja eddig egyetlen HIMARS rakétarendszert sem vesztettek

Ukrajna nem vesztette el az USA által kapott HIMARS rakétarendszerek egyikét sem – közölte az ukrán védelmi miniszter.

Az orosz–ukrán háború kezdete óta Ukrajna legalább 20 darabot kapott az amerikai gyártmányú egységekből, amiket főleg az orosz lőszerraktárak, parancsnoki állások és légvédelmi egységek támadására használt.

Korábban Oroszország többször is azt állította, hogy a rakétarendszerek egy részét már megsemmisítette – írja a The Guardian

Ukrán veszteségekről, dezertálásokról számolt be az orosz katonai szóvivő

Ismét jelentős ukrán veszteségekről és dezertálásokról számolt be az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján.

Igor Konasenkov közölte: az ukrán fegyveres erők súlyos veszteségeket szenvedtek el emberben és haditechnikában az elmúlt napon, aminek hatására sok katona dezertált Szoledarnál és Marjinkánál.

A tábornok mások mellett kilenc vezetési pont, valamint számos fegyver- és üzemanyagraktár elpusztításáról számolt be. Közölte: egy lőszerraktárára mért precíziós csapással több mint háromezer 122 milliméteres tüzérségi lövedéket semmisítettek meg.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 267 repülőgépet, 148 helikoptert, 1747 drónt, 365 légvédelmi rakétarendszert, 4334 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 799 rakétasorozatvetőt, 3310 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4922 speciális katonai járművet veszíttettek.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bejelentette, hogy a Krímben felszámolta a Hizb ut-Tahrír al-Iszlami nemzetközi terrorszervezet hatfős, állítása szerint Ukrajnából irányított sejtjének tevékenységét Dzsankoj és Jalta városban.

A tájékoztatás szerint a letartóztatott gyanúsítottak terrorista ideológiát terjesztettek és oroszországi muszlimokat toboroztak. A közlemény az akciót nem hozta összefüggésbe a Dzsankoji járásban található egyik orosz lőszerraktár keddi felrobbantásával.

A katonai cselekményekre vonatkozó állítások valódiságát független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Rommá lőtt ház előtt egy férfi Kramatorszkban 2022. augusztus 16-án, miután orosz rakétatámadás érte a Donyecki területen fekvő várost.
Fotós: David Goldman / Forrás: MTI/AP

Ukrán elnöki tanácsadó: a krími hidat meg kell semmisíteni

Az Oroszország szárazföldi részét a Krím félszigettel összekötő hidat meg kell semmisíteni mint legitim katonai célpontot – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a The Guardian című brit lapnak adott nyilatkozatában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szerdán szemlézett.

A hidat Oroszország építette, miután 2014-ben önkényesen bekebelezte az Ukrajnához tartozó félszigetet.

Az egy illegális építmény, és a fő útvonala az orosz hadsereg ellátásának a Krímben. Az ilyen létesítményeket meg kell semmisíteni

– szögezte le Podoljak.

A tisztségviselő előrejelzése szerint a következő két-három hónapban „újabb eseményekre”, például robbantásokra lehet számítani a félszigeten. Emellett kiemelte, hogy Ukrajnának további rakéta-sorozatvető rendszerekre van szüksége.

Megjegyezte, hogy az ukrán ellentámadás egészen másképp működik, mint az orosz.

Úgy tűnik, Oroszország mindenkit megtanított arra, hogy az ellentámadáshoz hatalmas mennyiségű élőerő kell, mint egy óriási ököl, és csak egy irányba kell haladni. Mi viszont nem alkalmazzuk a múlt század '60-70-es éveinek taktikáját

– fogalmazott Podoljak.

Az ukrán védelmi miniszter amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal folytatott telefonmegbeszélést, amelyet követően Olekszij Reznyikov a Twitteren közölte, hamarosan újabb katonai segítséget kap Ukrajna az Egyesült Államoktól.

Reznyikov az Amerika Hangja Rádiónak adott nyilatkozatában – amelyből szerdán idézett az Ukrajinszka Pravda – közölte, hogy most lehetetlen „befagyasztani”a háborút, mint amikor Oroszország elfoglalta a Donyec-medencét, de lehetségesnek tartja a harci tevékenységek aktivitásának csökkenését.

A modern hadviselés az erőforrások háborúja. A források természetesen mindkét oldalon kimerültek, és ennek megfelelően mindkét oldalnak időre van szüksége

– mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy az orosz csapatok különböző források szerint legalább egyharmadát elvesztették harci potenciáljuknak, amelyet az Ukrajna elleni háborúban bevetettek. Elmondása szerint az orosz hadsereg elit hadtesteinek – az ejtőernyősöknek, a a különleges erőknek, a tengerészgyalogosoknak, valamint a tiszteknek és tiszthelyetteseknek – 30 százalékát elvesztette.

Reznyikov megjegyezte, hogy az ukrán erők által lelőtt orosz repülőgépek és helikopterek száma alapján Oroszország akár ezer pilótát is elveszíthetett.

A mozgósításról a miniszter azt mondta, hogy az ukrán hadseregnek egyelőre nincs szüksége újabb létszámnövelésre, most csak konkrét szakembereket – drónkezelőket, informatikusokat, lövészeket, kommunikációs szakértőket – keresnek.

Főként olyan szakemberekre van szükség, akik gyorsan el tudják sajátítani azoknak a kifinomultabb, NATO-szabványú fegyverrendszereknek a működtetését, amelyeket az ukrán erők most kapnak – fűzte hozzá Reznyikov.

Az Ukrajinszka Pravda a kormányzói hivataloktól származó értesülésekből készített reggeli összefoglalójában azt írta, hogy az orosz erők szerdára virradóan rakétatámadásokat hajtottak végre Harkiv és Mikolajiv megyeszékhely ellen, továbbá Odessza és Donyeck megyei települések ellen.

Odessza megyében három civil sérült meg, Donyeck megyében két halottja és hét sérültje van a támadásoknak. A javarészt orosz megszállás alá került Herszon megyében változatlanul súlyos a helyzet, az orosz erők hat településre nyitottak tüzet, aminek következtében úgyszintén sérültek meg polgári lakosok, de számukat nem hozták nyilvánosságra.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentése szerint az orosz csapatok főként Harkiv, Szlovjanszk, Donyeck, Bahmut és Zaporizzsja irányában hajtottak végre támadó műveleteket, helyenként a harcok most is tartanak.

Ivan Fedorov, az oroszok által elfoglalt Zaporizzsja megyei Melitopol polgármestere a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról adott hírt, hogy robbanás történt a város központjában az orosz parancsnokság közelében. Hozzátette, hogy további részletek egyelőre nem ismertek.

Az ukrán fegyveres erők sajtószolgálata közölte a Telegramon, hogy csapataik megsemmisítettek egy orosz támaszpontot a Herszon megyei Nova Kahovkában.

A katonai cselekményekről szóló közléseket független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Ukrajna szerint 12 orosz katona halt meg a Nova Kakhovka városban

Legalább 12 orosz katona meghalt az orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kakhovka város egyik támaszpontjára mért csapásban – közölte az ukrán hadsereg.

Az ukrán határőrség által a támadás utáni állapotokat bemutató a Telegramra feltöltött felvételeken számos kiégett teherautó, összedőlt épületek és rengeteg törmelék látható – írja a The Guardian.

Kinevezték az orosz fekete-tengeri flotta új parancsnokát

Valószínűleg új parancsnokot neveztek ki a Krím-félszigeten állomásozó orosz fekete-tengeri flotta élére, méghozzá Viktor Szokolovot – írja a Sky News.

A kinevezésre a Krímben lévő orosz katonai bázisokon kedden és a múlt héten történt robbantásokat követően került sor.

Az előző parancsnokot, Igor Oszipovot minden bizonnyal leváltották, de nyílvánosan még nem került megerősítésre a menesztése és az új parancsnok kinevezése orosz részről.

Kínai csapatok utaznak Oroszországba

Kínai csapatok utaznak Oroszországba, hogy részt vegyenek egy közös hadgyakorlaton

– közölte szerdán a kínai védelmi minisztérium.

India, Fehéroroszország és Tádzsikisztán is részt vesz majd az eseményen.

Kína részvétele „nincs összefüggésben a jelenlegi nemzetközi és regionális helyzettel” – áll a minisztérium közleményében.

Hozzátették, hogy a gyakorlat egy kétoldalú együttműködési megállapodás része.

Elfogták a robbanásokért felelős csoport tagjait

Az Oroszországhoz csatolt Krím legfőbb tisztviselője azt mondta, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) letartóztatta egy hatfős terrorista sejt tagjait, egy nappal azután, hogy robbanások rengették meg Oroszország egyik ottani katonai bázisát.

Zsoldosokat toboroz Oroszország

Oroszország Közép-Ázsiából próbál zsoldosokat toborozni. Oroszország toborzási kampányt folytat, amely Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Kirgizisztán állampolgárait célozza meg az ukrán katonai hírszerzés szerint.

A védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatósága azt is közölte, hogy Csecsenföldön nő az elégedetlenség, mert a helyieket büntetőjogi felelősségre vonás és kínzás veszélye mellett arra kényszerítik, hogy csatlakozzanak az Ukrajnában állomásozó orosz csapatokhoz.

Elrabolták Herszon polgármesterét

Otthonából rabolták el Herszon polgármesterét augusztus 16-án orosz megszállók – közölte Jurij Szobolevszkij, a területi törvényhozás egyik helyettes szóvivője.

Vélhetően azért rabolták el, mert nem volt hajlandó együttműködni az oroszokkal

– mondta a szóvivő.

Robbanások Melitopolban

Robbanások hallatszottak az oroszok által megszállt Melitopol központjában.

A robbanások állítólag egy orosz parancsnoki központ közelében történtek, az áldozatok számát még nem tudni – mondta Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere.

Aknára hajtott egy teherautó

Egy, az orosz megszállókhoz tartozó Kamaz teherautó felrobbant a Kurszki régióban, állítólag azért, mert áthajtott egy páncéltörő aknán. Egy ember meghalt, két másik pedig kórházba került.

Ukrajna káoszt akar teremteni

Ukrajna ellentámadást folytat, amelynek célja, hogy káoszt teremtsen az orosz vonalak között azáltal, hogy mélyen a megszállt területek belsejében mér csapást a megszállók utánpótlási vonalaira – közölte az elnök egyik kulcsfontosságú tanácsadója. Mykhailo Podoljak a Guardiannek elmondta, hogy a következő két-három hónapban további támadásokra kerülhet sor, hasonlóan a keddi eseményekhez, amelyek egy krími vasúti csomópontot és egy légibázist értek, valamint a múlt heti orosz harci gépekre mért csapáshoz.

Bilohirka közelében visszaverték az orosz offenzívát

Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők továbbra is a Donyecki területen lévő Bakhmut és Novopavlivka közelében összpontosítják csapataikat. A jelentések szerint Oroszország Kramatorszk és Avdiivka közelében is folytatja a támadásokat, valamint javítják az orosz állásokat a térségben.

Ketten meghaltak a keddi rakétatámadásban

2 embert meghalt, 7 megsebesült augusztus 16-án, a Donyecki területet ért rakétatámadásban.

Az orosz erők tüzet nyitottak az egyetemre Nyikolájevben

Olekszandr Sienkevics mikolajivi polgármester szerint az orosz erők két rakétát lőttek ki a Petro Mohyla Fekete-tengeri Nemzeti Egyetemre. Az épület megrongálódott, de áldozatokról eddig nem érkezett jelentés.

Rakétatámadás Odesszában

Az orosz erők rakétatámadást indítottak az Odesszai terület ellen, számolt be Szerhij Bratcsuk, a terület közigazgatási szóvivője. A rakétatámadásban 3 ember sérült meg, és több épület összedőlt, köztük egy szabadidőközpont.

Ukrajna iskoláinak kevesebb mint fele áll készen az oktatás folytatására

Az Oktatási és Tudományos Minisztérium az ukrajnai oktatási intézmények mintegy 80 százalékát ellenőrizte, és megállapította, hogy csak 41 százalékuk rendelkezik óvóhelyekkel és áll készen a tanítás folytatására.

Robbanások Nyikolájevben

Több robbanás történt az éjjel a városban – mondta Olekszandr Sienkevics polgármester. Vitalij Kim, a terület kormányzója jelentette, hogy a régió egész területén szólnak a légvédelmi szirénák.

Az orosz utánpótlás szétverésére törekszik Ukrajna a Krímben

A Krímben lévő orosz állások elleni támadások valószínűleg egy nagyobb ukrán ellentámadás részei – írta az amerikai háborús tudományok intézete (ISW). Az amerikai agytröszt szerint az, hogy Ukrajna a Krímben lévő orosz állásokat veszi célba, összhangban van más, az orosz utánpótlási vonalak megszakítására irányuló erőfeszítésekkel, amelyek közvetlenül támogatják az orosz erőket Ukrajna további részén belül.

Több mint 16 ezer menekülő érkezett kedden Ukrajnából

Az ORFK tájékoztatása szerint kedden az ukrán-magyar határszakaszon 6 970, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7 329 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 363 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Gépen az Ukrajnának szánt amerikai lőszerszállítmány

Rendkívüli találkozó Ukrajnában

Ukrajnába utazik a héten António Guterres, az ENSZ főtitkára – közölte kedden a szóvivője, Stéphane Dujarric. Tájékoztatása szerint a főtitkár augusztus 18-án látogat a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) városába, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel háromoldalú találkozón vesz részt. Mint mondta, négyszemközti megbeszélést is tart majd az ukrán államfővel. (Blikk)

Észtország eltávolítja a második világháborús szovjet emlékműveket

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint a lépés célja, hogy megakadályozza, hogy Oroszország dezinformáció terjesztésére és a feszültségek szítására használja őket az észt lakosság körében, amelynek közel negyede orosz anyanyelvű.

Megérkezett Szíriába az elsőként elindult ukrán gabonahajó

A szíriai Tartuszban kötött ki. Az elmúlt napokban nem lehetett tudni merre jár, mert a jeladóját kikapcsolták.

Hatalmas kibertámadás az ukrán állami energiavállalat ellen

Több mint hétmillió bot három órán keresztül több százmillió oldalletöltést szimulált az Energoatom honlapjára – állítja az állami atomenergetikai vállalat. Az Energoatom azt közölte, hogy a kibertámadást Oroszországból hajtották végre.

Oroszország kifárasztására biztat Zelenszkij

Mindent meg kell tennünk, míg Oroszország belefárad a harcba – mondta Zelenszkij ukrán elnök. Videóbeszédben felszólította az ukránokat, hogy folytassanak minden erőfeszítést Oroszország kifárasztására, politikailag, gazdaságilag és katonailag, amíg az nem tudja folytatni a háborút Ukrajnában.

Borítókép: Egy autós Kramatorszkban 2022. augusztus 16-án / MTI / AP / David Goldman

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában