Politika az iskolákban

2022.08.25. 11:47

Hangulatot keltenek a baloldali tanárszervezetek

Hídlezárásokkal, tüntetésekkel és polgári engedetlenséggel is fenyegetnek a tanévkezdés idején baloldali vagy ahhoz szorosan köthető szervezetek. A tanárokat többek között a Tanítanék Mozgalom próbálja a kormány ellen hangolni a szakállamtitkár konstruktív hozzáállását mellőzve – írja a Magyar Nemzet.

Hídlezárást is kilátásba helyeztek a pedagógusszervezetek / Illusztráció

Forrás: Magyar Nemzet / Kurucz Árpád

Hergeli és sztrájkra biztatja a diákokat és a szülőket is a Tanítanék Mozgalom.

A szervezet az iskolakezdés elejére polgári engedetlenséget próbál szervezni abban az esetben, ha a kormány elutasítja ultimátumukat.

Ebben azt követelték, hogy a kabinet állítsa vissza a sztrájkjogot és hozza a pedagógusok bérét a diplomás minimálbér szintjére. Legutóbbi megnyilatkozásában Törley Katalin, a mozgalom képviselője semmitmondónak és sértőnek nevezte a nyílt levelükre kapott államtitkári választ.

Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár a mozgalom követelésére adott reagálásában emlékeztetett, a második Orbán-kormány kezdte meg a pedagógusbérek felzárkóztatását még 2013-ban, támogatást nyújtott a tanárok lakásvásárlásához, segítette a fiatal, pályakezdő pedagógusokat a 25 év alattiak adómentességével, valamint a családos tanárok személyi jövedelemadójának visszatérítésével.

Az államtitkár kitért arra is, hogy nem szüntették meg a sztrájkjogot, hanem átlátható, jól szabályozott keretek között biztosítják azt.

A Tanítanék tevékenységéből és kapcsolataiból úgy látszik, mintha nem mindenáron törekednének a megegyezésre. Képviselői például már a nyár eleje óta azon ügyködnek, hogy a választási kampány idején megkezdett polgári engedetlenséget folytassák és intenzívebb szintre emeljék. Törley elmondása szerint

szeretnék a kormányellenes fellépésekbe a szülőket is bevonni, arra való hivatkozással, hogy mozgalmuk a tanítványok érdekében cselekszik.

Emellett a szervezet képviselője bizakodását fejezte ki amiatt, hogy az Európai Unió nyomást helyez a kormányra a helyreállítási pénzek visszatartásával, mert szerinte ez kedvezhet a pedagógusoknak.

Hídlezárást terveznek.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában