Bizalmi szavazás

2022.08.20. 12:09

Megbukott a montenegrói kormány

Megbukott a montenegrói kormány a péntek éjjeli bizalmi szavazáson, a 81 képviselő közül 50 támogatta a Dritan Abazovic vezette kabinet ellen beadott bizalmatlansági indítványt.

Dritan Abazovic

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Boris Pejovic

Az előző kormánynak február elején kellett lemondania, Dritan Abazovic pedig április végén vette át a miniszterelnöki posztot Zdravko Krivokapictól.

A kormány elleni bizalmatlansági indítványt 36 képviselő nyújtotta be azt követően, hogy a miniszterelnök aláírt a szerb ortodox egyházzal egy egyezményt, amellyel sokan nem értettek egyet. Az ellenzők, például a Milo Djukanovic vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) szerint az egyezmény túl nagy hatalmat ad a szerb ortodox egyház kezébe más vallási csoportokkal szemben. Dritan Abazovic szerint viszont túl régóta áll fenn vita a szerb ortodox egyházzal, annak megoldása lehetővé teszi a belpolitikai viszályok megoldását és a Nyugat-barát, illetve a szerb- és oroszbarát politikai felek megbékélését.

Az előző kormány azért bukott meg, mert a szerb- és oroszbarát pártok nem tudtak közös döntéseket hozni a Nyugat-barát pártokkal.

A voksolást követően Dritan Abazovic közölte: 

 

büszke mindarra, amit kormánya az utóbbi száz napban elért, véleménye szerint az általa vezetett kabinetre azért fognak emlékezni, mert a legrövidebb megbízatási idő alatt a legtöbb nehéz döntést volt képes meghozni.

 

A montenegrói alkotmány értelmében a köztársasági elnöknek most 30 nap áll rendelkezésére, hogy új miniszterelnök-jelöltet bízzon meg a kormányalakítással. Amennyiben nem sikerül senkinek sem kormányt alakítania, előrehozott választást kell tartani az Adria-parti országban.

Dritan Abazovic közölte, nem kíván részt venni annak a kormánynak a munkájában, amely a választások előtt jön létre, a következő parlamenti választáson viszont már részt vesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában