Mentelmi jog

2022.09.14. 13:36

Álszent gesztust tett Fekete-Győr András

Mentelmi jogának felfüggesztését kérte a Momentum politikusa, akit hivatalos személy elleni erőszakkal vádolnak – tette mindezt álszent módon, hiszen már hónapokkal ezelőtt tudható volt, hogy ügye miatt legkésőbb szeptember végén elveszíti mentelmi jogát, októberben pedig újra bíróság elé állhat – írja a Magyar Nemzet.

Fekete-Győr András

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

„Nem bújok a mentelmi jogom mögé. Azt kértem az Országgyűlés mentelmi bizottságától, hogy függessze fel a mentelmi jogomat [...], hogy pont úgy ítélhessen a bíróság az ügyemben, ahogy egy nem képviselő állampolgár esetén tenné” − írta közösségi oldalán Fekete-Győr András. A Momentum volt elnökének a 2018-as túlóratörvény elleni, Kossuth téren tartott tüntetésen okozott incidense miatt kell felelnie, ahogy fogalmaz: „egy játékboltban is kapható füstszórót ejtett” a rendőrsorfalak közé, ami „senkit nem talált el, karcolást sem okozott”.

Jogot végeztem, pontosan tudom, hogy veszélytelen eszközök földre dobása nem bűncselekmény. Ennek ellenére nem fogok az országgyűlési képviselőket megillető mentelmi jog mögé bújni [...] vállalom a tetteim következményeit, akkor is, ha nevetségesnek és politikailag motiváltnak tartom az eljárást

− írta.

A gesztus azonban meglehetősen álszentnek tűnik annak fényében, hogy már hónapokkal ezelőtt tudható volt: 

ügye miatt legkésőbb szeptember végén elveszíti mentelmi jogát.

A baloldali képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány még júliusban érkezett meg az Országgyűléshez a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indított közvádas ügyben. Ekkor a Mentelmi Bizottság elnöke a Magyar Nemzetnek nyilatkozva közölte:

Fekete-Győr ügye már csak az őszi ülésszakban kerülhet a testület elé, az eljárási határidő szeptember 30.

Az ügyészség 2020 szeptember végén emelt vádat Fekete-Győr ellen, akinek büntetőpere előkészítő üléssel kezdődött meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A politikus időközben lett országgyűlési képviselő, így mentelmi jogot szerzett, a bizonyítási eljárás viszont ugyanúgy folytatódik ellene, a bíróság ezért kérte a kiadatását. Amennyiben jogerősen elmarasztalja a bíróság, esetében a vonatkozó törvények értelmében ki kell mondani az összeférhetetlenséget: jogerősen elítélt személy nem lehet országgyűlési képviselő. Ebből következik, hogy Fekete-Győr András akkor is kikerül a parlamentből, ha csak felfüggesztett szabadságvesztést kap.

A „tettei következményeit vállaló”, a rendőrökre „füstszórót ejtő” Fekete-Győr az ominózus 2018-as tüntetésen maga ismerte el a HVG-nek, hogy ő is dobott füstbombát a rendőrökre.

Az ügyészség által közzétett videófelvételen jól látható, hogy Fekete-Győr körülbelül húsz méterről indította dobását, ami legfeljebb vízilabdás berkekben nevezhető „ejtésnek” – írja a Magyar Nemzet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában