Ukrán válság

2022.09.20. 07:10

Küszöbön a teljes mozgósítás Oroszországban – frissül (videó)

209. napja tombol az orosz-ukrán háború.

Kelet-ukrajnai látkép

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleg Petraszjuk

Cikkünk frissül!

Csúszik Vlagyimir Putyin ma estére beharangozott beszéde

A Meduza arról értesült, hogy az elnök ma nem fog élőben beszédet tartani, azonban holnap kora reggel felvételről vetítik le a lakosság számára az üzenetét. A Forbes hasonló információkat kapott az orosz elnök hivatalában dolgozó forrásuktól. A hírt nem sokkal később a Lenta is megerősítette a lap hivatalos Telegram-csatornáján.

A beszéd tartalmáról egyelőre mindössze annyit tudtak meg, hogy a kedden elrendelt népszavazásokról lesz szó; az orosz belpolitika mozgását figyelők azt is valószínűnek tratják, hogy Putyin általános mozgósítást és hadiállapotot is bejelenthet – írja az orosz RBK hírcsatorna.

Megkönnyítik az orosz állampolgárság megszerzését a fegyveres erőknél szolgáló külföldieknek

Egyszerűsített eljárás keretében kaphatnak majd orosz állampolgárságot azok a külföldiek, akik legalább egy évre leszerződnek orosz katonai szolgálatra, amihez előzetes tartózkodási engedély sem szükséges.

Az erről rendelkező jogszabály-módosításokat kedden fogadta el második és harmadik, végleges olvasatban az orosz parlament alsóháza. Korábban a külföldieknek a honosításhoz legalább három évig kellett az orosz hadseregben szolgálniuk. Az új szabályok értelmében a katonák, tengerészek, őrmesterek és altisztek első szerződésének időtartama ötről egy évre csökken.

A törvénymódosítások megszavazását követően Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a honlapján közölte, hogy a főváros segít az orosz védelmi minisztériumnak a külföldi állampolgárok sorozásának megszervezésében. Bejelentette, hogy az ehhez szükséges infrastruktúrát a Moszkva vonzáskörzetében lévő Szaharovóban működő migrációs központba telepítik.

Ukrán vezérkar: Szíriából irányítanak át orosz ejtőernyősöket Ukrajnába

Az ukrán katonai vezérkar kedd esti helyzetjelentésében azt írta, hogy Oroszország kivonja Szíriából a 217. ejtőernyős ezred egységeit, és Ukrajnába irányítja át.

Az ukrán értesülés szerint az orosz katonai-politikai vezetés az ukrajnai hadműveletekhez szükséges mozgósítás sikertelensége miatt döntött így.

A kijevi katonai vezetés arról is beszámolt, hogy értesülései szerint a déli Herszon megyéből orosz katonák holttesteit vitték át két teherautón Donyeck megyébe, miközben a kelet-ukrajnai régióban lévő Horlivka város egészségügyi intézményei megteltek súlyosan sebesült orosz katonákkal.

Megsemmisült háza romjait nézi egy férfi az orosz erőktől nemrégiben visszafoglalt közép-ukrajnai Cserkaszi megyében lévõ Kamiankában 2022. szeptember 19-én
Fotós: Jevhen Maloletka / Forrás: MTI/AP

A vezérkar jelentése szerint az orosz erők kedden hét rakéta- és húsz légicsapást mértek, valamint több mit 15 alkalommal nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkből ukrán katonai és civil célpontokra. Megpróbálták megsemmisíteni Harkiv megyében a pecsenyihi víztározó gátját, de nem jártak sikerrel. Az orosz támadások következtében károk keletkeztek több mint húsz településen, köztük a Donyeck megyei Szlovjanszkban, Sziverszkben, Szoledarban, Bahmutban, Vuhledarban, a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopolban és a Mikolajiv megyei Ocsakivban.

Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy az orosz erők tüzet nyitottak Hrisivka falura a régióban. A támadás következtében két ember meghalt, kilencen megsebesültek, köztük négy gyerek.

Zaporizzsjai ukrán támadás visszaveréséről számolt be egy Moszkva-barát tisztségviselő

Ukrán támadást vertek vissza az orosz erők a Zaporizzsja megyei Orihive településnél - közölte Vlagyimir Rogov, a Moszkva-barát regionális katonai és polgári közigazgatás főtanácsának tagja kedden.

Rogov a megkísérelt offenzívát a pénteken kezdődő, ötnapos népszavazással hozta összefüggésbe, amelyen Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került, az Azovi-tenger felőli részén az Oroszországhoz való csatlakozásról fognak voksolni. A tisztségviselő állítása szerint az ukrán veszteség "legkevesebb többtucatnyi" volt. Bejegyzése szerint az ukrán tüzérség ismét lőtte Enerhodart.

Putyin és a hadügyminisztere ma este bejelentést tesznek

Vlagymir Putyin orosz elnök várhatóan ma este, közép-európai idő szerint 19 órakor beszédet intéz az orosz lakossághoz, utána a védelmi minisztere, Sojgu szólal meg – értesült Kreml-közeli forrásokból az orosz RBK hírcsatorna.

Az Oroszországnak az Ukrajna ellen indított "különleges katonai hadműveletét" támogató falfestmény előtt megy egy nő Moszkvában 2022. szeptember 20-án
Fotós: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

Aláírták a törvényt: Oroszország készen áll a teljes mozgósításra

A most elfogadott törvény megnyitja az utat az általános mozgósítás előtt, de egyelőre nem lehet tudni, hogy a totális háború előkészülete zajlik, vagy Oroszország elrettentésnek szánja az intézkedést - írta a The Moscow Times

Az Állami Duma, az orosz parlament alsóháza egyhangúlag megszavazta a törvényjavaslatot, az orosz parlament felsőháza, a Föderációs Tanács pedig az állami média szerint várhatóan szerdán fogadja el a törvénytervezetet.

Orosz diverzánsok csónakját süllyesztettek el az ukrán határőrök Donyeck megyében

Ukrán határőrök elsüllyesztették orosz diverzánsok egy csónakját Donyeck megyében - közölte kedden az ukrán határőrszolgálat.

A közlemény szerint a szabotőrök a Sziverszkij Donec folyón próbáltak átkelni és az ukrán csapatok hátába kerülni. Az ukrán határőrök hőkamera segítségével fedezték fel az oroszokat, majd amikor a csónak négy emberrel a folyó közepére ért, tüzet nyitottak, a vízi jármű pedig felborult. 

A hőkamera egyetlen partot ért megszállót sem rögzített 

- tette hozzá a határőrség.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság arról számolt be, hogy a Dnyeper (Dnyipro) folyón Nova Kahovka térségében is elsüllyesztettek egy vízi járművet orosz katonákkal, fegyverekkel és haditechnikai felszereléssel a fedélzetén.

Itt az ukrán bejelentés

Annak ellenére, hogy Oroszország azt tervezi, hogy szeptember 23-27-én referendumokat tart a megszállt ukrán területeken, Ukrajna folytatja ellentámadását - közölte szeptember 20-án Dmitro Kuleba külügyminiszter.

Lengyel felkészülés

A lengyel hatóságok úgy döntöttek, hogy megerősítik Abrams harckocsikkal a katonai hadosztályt az ország keleti részén, felkészülve egy esetleges Breszt irányából érkező támadásra. Ezt Mariusz Blashak , az ország védelmi minisztériumának vezetője nyilatkozta – írja a TASZSZ .

Orosz fegyverek Ukrajnában

Vlagyimir Putyin orosz elnök ma azt mondta, hogy az orosz fegyverek nagy hatékonyságot mutatnak Ukrajnában, és hogy az országnak növelnie kell a fegyveripar kapacitását.

PUTYIN, Vlagyimir
Szamarkand, 2022. szeptember 16. Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotós: Szergej Bobiljov / Forrás: MTI/EPA

Cseh felajánlás

A Cseh Köztársaság fővárosa használt villamosokat biztosít Ukrajnának az orosz erők által Harkovban lerombolt villamosok pótlására. Prága 20 villamost és két autóbuszt adományoz Ukrajnának - jelentette a Novinky hírportál Zdenek Hrib prágai polgármesterre hivatkozva.

Fogolycsere

A Sky News arról ír, hogy Oroszország és Ukrajna megállapodott 200 fogoly cseréjéről.

Kétszáz túsz cseréjére kerül sor a felek közötti megállapodás alapján. Úgy gondolom, hogy jelentős lépést teszünk előre"

- közölte Recep Tayyip Erdogan török.

Orosz támadás

Az orosz csapatok az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) több mint 120 katonáját semmisítették meg a Harkov régióban és a Donyecki Népköztársaságban (DPR) – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A hivatal tájékoztatása szerint a végrehajtott nagy pontosságú csapások eredményeként Bohorodychne régiójában három harckocsit és 12 járművet is megsemmisített - írja a Lenta.

Elesett ukrán katonák

Az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjával foglalkozó ukrán minisztérium közlése szerint 25 elesett ukrán katona holttestét a genfi egyezménynek megfelelően visszaszerezték – számolt be a The Kyiv Independent.

Orosz szigorítás

Az orosz parlament kedden elfogadott egy törvényjavaslatot, amely szigorítja a büntetéseket számos bűncselekményért, például dezertálásért, katonai tulajdon megrongálásáért és engedetlenségért, ha azokat katonai mozgósítás vagy harci helyzetek során követik el – írja a The Independent.

Döntés a népszavazásról

Az ukrajnai Herszon régióban az oroszok által beiktatott tisztségviselők közölték, hogy népszavazást tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról – közölte kedden a régió szakadár vezetője. Az Állami Duma elnöke is azt mondta, hogy támogatni fogja a polgárok döntését, ha az Oroszországhoz való csatlakozásra szavaznak.

Erdogan Ukrajnáról

„Csak akkor lesz béke, ha az oroszok által elfoglalt területek visszakerülnek Ukrajna fennhatósága alá” – hangsúlyozta Recep Tayyip Erdogan török elnök egy, a PBS NewsHour című amerikai esti televíziós hírműsorban, amit a Mandiner szemlézett. Erdogan a műsorban elmondta: Üzbegisztánban, a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozóján tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. „Az volt a benyomásom, hogy kész mihamarabb véget vetni ennek az egésznek” – jegyezte meg a török elnök, aláhúzva, hogy semmi sem igazolhatja az inváziót. Erdogan jelezte: 2014, azaz a Krím félsziget orosz annektálása óta kéri Putyintól, hogy adja vissza a területet jog szerinti tulajdonosának.

Robbanások Melitopolban

Ivan Fedorov elmenekült ukrán polgármester elmondta, hogy a helyi gabonatároló közelében füstöt látnak – adta hírül a The Kyiv Indepndent. Fedorov szerint robbanásokat jelentettek a Melitopol melletti repülőtérről. Ugyanezen a repülőtéren három nappal korábban már hallottak robbanásokat. Egyes hírek szerint Melitopol környékén partizánmozgalom működik, amit független forrásból megerősíteni lehetetlen.

Putyin bejelentése

Oroszország nem tér le szuverén pályájáról – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 20-án, a külföldi nagykövetek megbízólevelének átvételi ünnepségén. „Ami Oroszországot illeti, nem fogunk eltérni szuverén irányvonalunktól. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként továbbra is egy egységes nemzetközi rendet kívánunk előmozdítani” – mondta. Az orosz államfő hangsúlyozta: a hegemónia a világ ügyeiben nem tarthat örökké.

Átcsoportosítanak az oroszok

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az orosz haditengerészet biztonsági kockázatok miatt tengeralattjárókat telepít át a megszállt Szevasztopolból Oroszországba.

Kivonul a Pepsi

A PepsiCo Inc. leállította a Pepsi, a 7UP és a Mountain Dew gyártását Oroszországban, közel hat hónappal azután, hogy az amerikai vállalat közölte, hogy felfüggeszti az értékesítést és a gyártást az országban.

Ukrajna és a NATO

Ukrajna NATO-taggá válása az „egyetlen végső biztonsági garancia” az ország számára – jelentette ki a szövetség egy volt parancsnoka, aki felszólította Liz Trusst, hogy a szavai mellett tegyen konkrét lépéseket.

Amerikai állítások a Wagner-csoportról

A Wagner-csoport, egy orosz katonai magáncég több mint 1500 elítélt bűnözőt próbál toborozni, hogy részt vegyen Oroszország ukrajnai háborújában, de sokan nem hajlandóak csatlakozni – állította egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő.

Orosz légicsapások

Szeptember 19-én az orosz légierő nemcsak az ukrán csapatok ellen indított támadást, hanem a hátországi katonai létesítményekre is, köztük a zaporozsjei Iskra üzemre is. Ennél a vállalkozásnál amerikai gyártmányú MLRS HIMARS berendezéseket szervizeltek – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Bejelentés a népszavazásról

A Herszon régió hatóságai szeptember 20-án terveznek nyilatkozatot tenni az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás ügyében. Ezt Kirill Stremousov, a regionális adminisztráció helyettes vezetője nyilatkozta a Telegram csatornáján.

Ukrajna ellentámadásra készül

Ukrajna állítólag zsákmányolt orosz tankokat vet be északkeleten. Moszkva azt állítja, hogy Kijev elhagyott T-72-es harckocsikat használ, miközben megpróbál benyomulni az oroszok által megszállt Luhanszk régióba – állítja a Institute for the Study of War.

Orosz elemző csoport áttekintése a tervekről:

15_09_Харьков_RUS_ENG_ESP_DE_FR_IT
Forrás: Rybar / Telegram

Ukrán jelentés szerint orosz vadászgépet lőtt le a légierejük

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy megsemmisítettek egy orosz Szu-25 sugárhajtású repülőgépet, egy Kh-59 Ovod levegő-föld irányított cirkálórakétát és öt pilóta nélküli légi járművet. Az ukrán vadász-, roham- és bombázógépek továbbra is különféle fegyverekkel támadják az orosz katonai állásokat – közölte az ukrán légierő

Eddig 146 holttest

Oleh Szinehubov, Harkov régió kormányzója szerint két gyerek maradványai is vannak a 146 holttest között, amelyeket a kelet-ukrajnai Izjum városához közeli erdőben, egy tömeges temetkezési helyen exhumáltak. Az áldozatok közül sokan civilek, néhányukat pedig minden bizonnyal megkínozták. A 440 sírt tartalmazó tömeges temetkezési helyet azután találták meg, hogy az ukrán erők felszabadították a várost az orosz irányítás alól. A Kreml visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint az orosz erők háborús bűnöket követtek volna el Ukrajna Harkov tartományában.

Ukrán állítás: elsüllyesztettek egy orosz katonai bárkát

Az ukrán déli hadműveleti parancsnokság jelentette, hogy az ukrán hadsereg elsüllyesztett egy katonai személyzettel, felszereléssel és fegyverekkel megrakott orosz bárkát, miközben az megpróbált átkelni a Dnyepr folyón Nova Kahovka és Kozacke közelében.

Az ukránok szerint visszafoglaltak egy kis falut Luhanszkban

Ukrajna visszafoglalta a keleti Liszicsanszk városához közeli Bilohorivka falut. A kicsi, de szimbolikus győzelem azt jelenti, hogy Oroszország már nem rendelkezik teljes ellenőrzéssel Luhanszk régió felett, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legfontosabb háborús célja volt. Luhanszk kormányzója, Szerhij Hajdaj azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők „teljes ellenőrzés alatt tartják” Bilohorivkát. „Lépésről lépésre, centiről centire megszabadítjuk az egész földünket a betolakodóktól” – mondta.

Az ukrán csapatok átkeltek az Oszkol folyón

Az ukrán fegyveres erők állítása szerint csapataik átkeltek az Oszkol folyón, ami újabb fontos mérföldkövet jelent az északkeleti harkovi régióban zajló ellentámadásban. A folyó délre ömlik a Sziverszkij-Donyecbe, amely átkígyózik a Donbászon, amely Oroszország inváziójának fő fókusza.

Sürgős népszavazást kért a donyecki szakadár vezető

A Moszkva által támogatott donyecki szakadár adminisztráció vezetője sürgős népszavazást kért a térség Oroszország részévé válásáról. Denisz Pusilin arra szólította fel luhanszki szeparatista vezetőtársát, hogy egyesítsék erőfeszítéseiket az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás előkészítése érdekében. „Cselekedeteinket szinkronizálni kell” – mondta Pusilin a közösségi médiában közzétett videóban.

Szlovénia harckocsikat ad át Ukrajnának

Németország és Szlovénia megállapodott 28 db M-55S harckocsi átadásáról Ukrajnának. Robert Golob szlovén miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár egy telefonbeszélgetésben egyezett meg egy cserében, amelynek keretében Szlovénia katonai felszerelést kap Németországtól, amiért harckocsikat szállít Ukrajnába. A megállapodást először 2022 áprilisában jelentették be.

Ukrán hackerek állítólag feltörték a Wagner-csoport szerverét

Az ukrán informatikai hadsereg feltörte a Wagner-csoport, egy orosz irányítású zsoldoscsoport webhelyét, amelyen keresztül állítólag orosz foglyokat toborzott Ukrajnában harcolni – írta Mihajlo Fedorov digitális átalakulásért felelős miniszter. „Minden személyes adatuk birtokában vagyunk! Minden hóhért, gyilkost és erőszakolót szigorúan meg kell büntetni!” – állította Fedorov.

Az orosz erők Szumi és Csernyigov megyéket ágyúzzák

Az orosz erők szeptember 19-én 22 óra körül négyszer nyitottak tüzet Csernyigov megye és Szumi megye északi részére – jelentette az ukrán északi hadműveleti parancsnokság. A katonai vezetés szerint a határ túloldalán, Lomakovka városában tartózkodó orosz erők nagy valószínűséggel nehéztüzérséggel lőtték a Csernyigov (Csernyihiv) megyei Szemenivka közösséget, ahonnan 12 robbanást jelentettek. Az orosz csapatok Csernyigov megye Korjukivszkij kerületét is ágyúzták. Az északi Szumi megyét orosz területről lőtték, onnan 33 becsapódást jelentettek. Áldozatokról és a polgári infrastruktúrában okozott károkról egyelőre nincsenek információk.

Az Egyesült Államok tankokat adhat Ukrajnának

Egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő szerint az Egyesült Államok tankokat adhat Ukrajnának. Az egyik amerikai hírtelevízió arról számolt be, hogy a tisztviselő egy háttérhívás során azt mondta újságíróknak, hogy a harckocsik szállítása napirenden van, de a kiképzéssel, karbantartással és fenntartással kapcsolatos problémák miatt jelenleg nincs lehetőség rájuk.

Orosz erők csapást mértek az egyik atomerőműre

Orosz erők csapást mértek a Pivdennoukrainszk atomerőműre Ukrajna déli, Mikolajiv régiójában, de a reaktorai nem sérültek meg, és megfelelően működnek – közölte az Energoatom ukrán állami nukleáris vállalat. Az Energoatom közleménye szerint nem sokkal éjfél után robbanás történt 300 méterre a reaktoroktól és megsérült az erőmű több épülete. A támadás egy közeli vízerőművet és távvezetékeket is megrongált.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 19-én az ukrán-magyar határszakaszon 5438 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4787 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 223 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 19-én 39 ember, köztük 15 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a rendőrség.

Liz Truss folyamatos támogatást ígér

A New York-i ENSZ közgyűlésre induló Liz Truss brit miniszterelnök bejelentette, hogy országa 2023-ban is megadja azt a katonai támogatást Ukrajnának, mint idén, sőt, szükség esetén akár többet is. Az Egyesült Királyság jelenleg a második legnagyobb katonai adományozó Ukrajnának, 2022-ben 2,3 milliárd font értékben adott át rakétákat, légvédelmi rendszereket és nem halálos katonai felszerelést. Liz Truss szerint az első számú kérdés a globális biztonság – annak biztosítása, hogy képesek legyünk közösen kezelni az orosz agressziót, és biztosítsuk, hogy Ukrajna győzedelmeskedjen, Putyin pedig ne. Emellett pedig meg kell szüntetni az Oroszországtól való energiafüggőséget.

Fontos beszédre készül Zelenszkij

Az ukrán elnök éjszakai videóüzenetében nagyon fontos napnak nevezte a keddit, amikor felszólal majd az ENSZ Közgyűlésén. Részleteket nem közölt, csak annyit, hogy lényeges bejelentésre készül. Emellett részt vesz az élelmezésbiztonságról szóló csúcstalálkozón is. Ezt a globális biztonság alapvetően fontos elemeként jellemezte, ahol Ukrajnának is van mondanivalója.

Volodimir Zelenszkij online találkozókon amerikai partnerekkel és befektetőkkel is tárgyal majd. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Ukrajna igényeit minden szinten kielégítsük: a védelem, a pénzügy, a gazdaság és a diplomácia területén is” – mondta.

Két utat lát az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij két utat lát a megszálló orosz katonák számára: vagy megadják magukat vagy elmenekülnek Ukrajnából. Hasonlóan látja a kollaboránsok helyzetét is, akik vagy megpróbálnak szökni, és kiderül, hogy Oroszország beengedi-e őket a területére, vagy Ukrajna jelenlegi törvényei szerint elítélik őket. Az ukrán elnök ezt az éjszakai videóüzenetében mondta, hangsúlyozva, hogy a harkovi régióban stabilan tartják a pozícióikat, és szerinte a megszállók pánikba estek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában