Orosz–ukrán háború

2022.09.10. 07:21

Fordulópont a harcokban, több helyen is előrenyomultak az ukránok

199. napja tart az orosz-ukrán testvérháború szomszédunkban.

Ukrán erők járőröznek, miután 2022. szeptember 9-én az ukrán hadsereg átvette az irányítást néhány falu felett az ukrajnai Harkovban

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Metin Aktas

Egy ember meghalt, ketten pedig megsérültek a harkovi orosz támadásban

Ihor Terekhov, Harkov polgármestere szerint az oroszok két rakétával találták el a város nyugati kerületét, több lakóépületet megrongáltak, az egyikben tűz keletkezett.

Az oroszok a Donyec-medencébe csoportosítják át az erőiket

Kivonják az orosz erőket a kelet-ukrajnai Harkiv megye Balaklija és Harkiv településeinek körzetéből, és Donyec megyébe csoportosítják át 

- közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov vezérőrnagy a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint. 

A TASZSZ-nak a Harkiv megyei orosz katonai és polgári hatóságra hivatkozó jelentése szerint folyik Izjum lakosainak kimenekítése Oroszország területére. A hatóság vezetője, Vlagyiszlav Szokolov szerint a városban nagy a pusztítás, igen súlyos a helyzet.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz erők Mikolajiv megyében, Kaluha település közelében leromboltak egy radarállomást, továbbá hat fegyver-, illetve rakétaraktárat szerte a megyében.

Az orosz légvédelem lelőtt tizenhárom ukrán drónt Herszon és Zaporizzsja megyében, illetve a "Donyecki Népköztársaság" területén, valamint öt HIMARS rakétát a levegőben a Herszon megyei Nova Kahivka közelében - közölte Igor Konasenkov.

Demkó Attila: elképesztően hanyag az orosz hadsereg

Az ukrán sikerekről szóló hírek nyomán Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője a Facebookon úgy fogalmazott: elképesztően hanyag az orosz hadsereg. Mint írta, az oroszok több jelentős hibát is elkövettek, így például semmilyen késleltető műveletet nem tudtak végezni az ukrán előrenyomulás ellen, elhanyagolták az érintett frontszakaszokat, amit az ukránok ki is használtak. 

Az orosz légierő hiányosságairól azt írta:  "abszolút nem értem, hogy az orosz légierő mit csinál, nem csinál, a mozgó páncélosok ellen a harci helikopterek ellenszer tudna lenni – de alig látni ilyen videót orosz oldalról –, talán kettőt láttam a liszicsanszki ukrán visszavonulásnál, ami közvetlen célzással járművet lőtt ki."

Hozzátette, amennyiben az ukránok valóban visszafoglalják Izjumot, 

egy óriási orosz vereség rajzolódik ki, hónapok kemény harcaival bevett állásokat adnak fel napok alatt. 

Több jelentős várost is visszafoglalhattak az ukránok

Jelentős sikereket értek el péntekről szombatra virradóra az ukránok a keleti fronton. A brit védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az ukrán ellentámadás meglepte az orosz erőket – írja a The Guardian nyomán a Világgazdaság. 

Az ukrán csapatok a jelentés szerint csaknem 50 kilométert haladtak előre, és több várost visszafoglaltak vagy bekerítettek.

Volodimir Zelenszkij szerint közel harminc település került vissza ukrán kézre a napokban.

Mivel az ukrán hadműveletek Herszonnál is folytatódnak, az orosz védelmi vonalak mind az északi, mind a déli szárnyon erős nyomás alatt állnak.

A Reuters jelentése arról számolt be, hogy ukrán hivatalnokok terjesztette fotók ukrán zászlót emelő katonákat mutattak a városházánál Kupjanszkban, az orosz utánpótlási vonalak számára fontos északi vasúti csomópont városban az oroszok kezében lévő Izjum közelében. A térségben tartózkodó hírügynökségi tudósító ukrán őrjáratokat látott és halmokban álló lőszeres dobozokat az elmenekült orosz katonák odahagyta állásokban.


Putyin is gratulált  III. Károly királynak

 Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton gratulált Nagy-Britannia új uralkodója, III. Károly király trónra lépéséhez – közölte a londoni orosz nagykövetség a Twitter közösségi médiában.

Kérem, fogadja őszinte gratulációmat trónra lépéséhez

– állt Putyin üdvözlő táviratában. Majd így folytatta: 

"Sok sikert, jó egészséget és minden jót kívánok felségednek".

Váratlanul Kijevbe érkezett a német diplomácia vezetője

Azért mentem ma Kijevbe, hogy megmutassam, továbbra is számíthatnak ránk. Ukrajnát továbbra is támogatni fogjuk, ameddig csak szükséges, fegyverek szállításával, humanitárius és pénzügyi segítséggel

– idézte Baerbockot a hírt közlő német külügyi tárca.

Annalena Baerbock, a német diplomácia vezetője 
Fotós:  Michal Cizek  / Forrás: AFP

 A berlini külügyi tárca vezetőjének ez a második látogatása Kijevben azóta, hogy Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát.

A pénzügyi és katonai segély mellett Németország segíteni kíván Kijevnek az aknamentesítési műveletek végrehajtásában, valamint "fényt kíván deríteni az elkövetett háborús bűnökre, különösen szakértők, köztük egy ügyész kiküldésével" – derült ki a közleményéből.

Számomra világos, (Vlagyimir Putyin orosz elnök) arra számít, hogy belefáradunk Ukrajna szenvedésébe

– figyelmeztetett a politikus. Hangoztatta, 

Németország ki fog állni az ukránok mellett, nemcsak azért, hogy megvédjék a békéhez és szabadsághoz való emberi jogukat, hanem azért is, hogy megvédjék az európai béke rendjét.

Németországnak a háború kitörése után Moszkvával szemben tanúsított hosszú ideje tartó langyos magatartása, valamint Berlin kezdeti katonai támogatásának hiánya feldühítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormányát. A helyzet azóta javult. Olaf Scholz német kancellár azt mondja, hogy országa "különleges felelősséget" akar vállalni Ukrajna tüzérségi és légvédelmi rendszerének megerősítésében.

A kétoldalú kapcsolatokban most egy új, kevésbé feszült korszak látszik megnyílni, amit az új ukrán nagykövet közelgő berlini érkezése is mutat. Elődje, Andrij Melnyik hónapokon át hevesen támadta Németország Oroszországgal szembeni félénk hozzáállását.

Közel 13 ezer menekült érkezett pénteken

Magyarország területére szeptember 9-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6250 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6670 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 185 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. 
Az igazolás 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 9-én hat ember, köztük egy gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában