Több gyerek meghalt

2022.09.19. 22:01

Harci helikopterekről nyitottak tüzet Mianmarban egy iskolára

Legalább tizenhárom ember, köztük hét gyerek életét vesztette és harmincan megsebesültek Mianmar központi Szagaing régiójának Let Jet Kone településén, miután a hadsereg helikoptereiről tüzet nyitottak az ottani iskolára - közölte hétfőn az ottani iskolavezetés és egy segélyszervezet munkatársa.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A mianmari sajtó és helyi lakosok korábban hat halott gyerekről és tizenhét sebesültről tettek bejelentést.

Az országot irányító junta azzal védekezett, hogy lázadók használták az épületet, ahonnan a kormányerőket támadták.

Az incidens még pénteken történt. A helikopterekről a sajtójelentések szerint egy buddhista kolostorban lévő iskolát lőttek. 

A gyerekek közül egyesek a levegőből leadott lövések során, mások pedig a településre behatoló csapatok támadása nyomán vesztették életüket.

Mar Mar iskolaigazgató beszámolója szerint megpróbálta a gyerekeket a földszinten biztonságos búvóhelyre vinni, miután a település fölött időző Mi-35-ös típusú harci helikopterek tüzet nyitottak gépfegyverekből. A légitámadást követően hozzávetőleg nyolcvan katona érkezett a településre, majd kiparancsolták az embereket az iskolából. 

Mar Mar körülbelül harminc sebesült diákot látott, akik közül egyesek elvesztették valamely végtagjukat is. Hozzátette, hogy a katonák felégettek egy épületet, és több mint húsz embert magukkal vittek, köztük kilenc sebesült gyereket, három tanárt és további két személyt, akiket azzal vádoltak, hogy lázadók.

Az iskolában Mar Mar mellett húsz önkéntes tanít mintegy 240 diákot.

A hadsereg közleményben vádolta a terrorszervezetnek nyilvánított Kacsin Függetlenségi Hadsereget (KIA) és a katonai vezetést ellenzőkből létrejött Népvédelmi Erőket (PDF), hogy a kolostorban bujkálnak harcosaik, a települést pedig a térségbéli fegyverszállításokra használják. A közlemény szerint a helikoptereken érkező biztonsági erők "meglepetésszerű ellenőrzést" tartottak, amikor a helyi lakosokat élő pajzsként használó KIA és a PDF harcosai tüzet nyitottak rájuk a házakból és a kolostorból.

A mianmari árnyékkormány ugyanakkor iskolák elleni célzott támadással vádolta a juntát, és felszólította a katonai vezetést, hogy engedje szabadon a katonai művelet nyomán őrizetbe vett mintegy húsz diákot és tanárt.

Mianmarban mindennapos az erőszak, mióta a hadsereg 2021 februárjában átvette a hatalmat, bebörtönözve a választáson győztes Aung Szan Szú Kjít, az ország addigi de facto vezetőjét és további több tízezer ellenzéki politikust vagy máskéntgondolkodót. Polgári milíciák alakultak és fogtak fegyvert a junta ellen, és fegyveres nemzetiségi csoportok is az oldalukra álltak.

Címkék#mianmar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában