Vállalások

2022.09.28. 09:58

Navracsics Tibor: menetrend szerint haladnak a tárgyalások az Európai Bizottsággal

Továbbra is rendben haladnak a tárgyalások az Európai Bizottsággal a kondicionalitási mechanizmusról – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek a területfejlesztési miniszter.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az Európai Bizottság döntéseiről 2022. szeptember 18-án.

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A politikai szempontok befolyásolni fogják, de nem írják felül a kondicionalitási eljárással kapcsolatos döntéseket – hangsúlyozta a lapnak Navracsics Tibor, aki optimistán nyilatkozott, miután pár napja tárgyalt Johannes Hahnnal, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosával. Mint ismert, az Európai Bizottság hivatalosan április 27-én indította meg Magyarországgal szemben a jogállamisági (vagyis kondicionalitási) mechanizmust. Ezzel kapcsolatban több hónapja folytak tárgyalások Magyarország és Brüsszel között.

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a pártpolitikai tényezőket kapcsoljuk ki a tárgyalásokból, és ne azzal foglalkozzunk, hogy egyes biztosok mivel riogatnak

– emelte ki a miniszter. Hozzátette: arra kérték a bizottságot, hogy nevezzenek meg egzakt pontokat, amelyek alapján a vállalások teljesítése megkezdődhet.

Folyamatos egyeztetések

Navracsics Tibor a Magyar Nemzetnek kiemelte: a menetrend szerint haladnak a tárgyalások a vállalások esetében. Részletezte, hogy múlt héten azután utazott el Brüsszelbe, miután az EB elkészítette azt a döntési javaslatot, miszerint elfogadásra ajánlotta a magyar vállalásokat. – Ezek után ültünk le Johannes Hahnnal, hogy a további menetrendről egyeztessünk – tette hozzá a miniszter. Navracsics Tibor kiemelte, hogy a megbeszélésen kiderült: az eddigi ütemtervek is rendben vannak, ugyanakkor a már előkészített anyagokról  is beszéltek. 

A kondicionalitási eljárással kapcsolatban egyébként az Európai Bizottságnak nincs arra joga, hogy szankciókat alkalmazzon egy tagállammal szemben, hanem csak javaslatot tehet az Európai Tanácsnak. 

Úgy látom, hogy eredményesen haladtunk előre. Azzal, hogy lezártuk a vitákat, új problémával nem találkoztunk, így pedig új vállalásokat nem támaszthat a bizottság

 – emelte ki a miniszter.

Rendelkezésre álló források

Több hír jelent meg az elmúlt napokban arról, hogy hány százalékban érintik a Magyarországnak járó uniós forrásokat a kilátásba helyezett felfüggesztések. A miniszter kifejtette, hogy a hétéves költségvetési keret három operatív programjában tett kötelezettségvállalások 65 százalékát érintik, és nem igazak azok a hírek, miszerint ez a Magyarországnak járó összes uniós forrásra vonatkozna. Ez a javaslatban szereplő összeg csupán a Magyarországnak járó összes uniós pénz 15 százaléka.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában