Katasztrófa

2022.09.25. 18:47

Példátlan pusztítást okozott Kanadában a Fiona hurrikán

Hónapokig fog tartani a kiterjedt károkat szenvedett létfontosságú infrastruktúra újjáépítése.

A pusztítás nyomait nézi egy idős nő a Fiona hurrikán elvonulása után Halifax egyik utcáján 2022. szeptember 24-én

Forrás: MTI/AP/The Canadian Press

Fotó: Darren Calabrese

Példátlan pusztítást okozott Kanada atlanti partvidékén a Fiona hurrikán, hónapokig fog tartani a kiterjedt károkat szenvedett létfontosságú infrastruktúra újjáépítése – mondta vasárnap Bill Blair kanadai katasztrófavédelmi miniszter.

Úgy gondolom, arányaiban párját ritkítja a kiterjedése annak, amivel meg kell birkóznunk

– közölte Blair a Reuters hírügynökségnek telefonon nyilatkozva, mikor arról kérdezték, hogy vonjon párhuzamot az Új-Skócia tartományban található Halifax városának térségét 2019-ben feldúló Dorian viharral.

Úgy vélem, feltehetően több hónapnyi munkára lesz szükség ahhoz, hogy legalább részben helyre tudjuk állítani a létfontosságú infrastruktúrát – épületeket, házakat, a közösségi központok és iskolák szél által letépett tetőit

– fűzte hozzá.

A Fiona hurrikán helyi idő szerint szombat este érte el Kanada keleti részét, ahol az időjárás okozta károk miatt Új-Fundland és Labrador, valamint Québec tartományban több százezren maradtak áram nélkül. Több település lakóit evakuálni kellett, a Szent Lőrinc-öbölben több szigeten is lakóházakat és épületeket sodortak magukkal a hullámok.

Justin Trudeau kanadai kormányfő szombat éjjel közölte, hogy a kanadai hadsereget is bevetik a hurrikán által okozott pusztítás rendbehozatalához.

Kanadában egyébként ritkán fordulnak elő hurrikánok, részben, mert a hidegebb, északi vizeken nincs mi táplálja őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában