Ukrán válság

2022.09.21. 09:22

Putyin bejelentette: részleges mozgósítás lesz Oroszországban (videó)

Az orosz elnök a részleges mozgósítást már szerdától elrendelte. Csak a tartalékosokat hívják be – írja a Magyar Nemzet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Szamarkandban 2022. szeptember 16-án

Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Fotó: Szergej Bobiljov

Az orosz elnök szerint a nyugati országok minden függetlenséget és fejlődést megpróbálnak blokkolni, mindezt azért, hogy akaratukat brutálisan rákényszerítsék másokra. Mint fogalmazott, a fő cél, vagyis a donbaszi régió lakosságának felszabadítása, nem változik.

A nyugati országok megpróbálnak blokkolni minden függetlenséget és fejlődést. Azért, hogy brutális módon rákényszerítsék akaratukat más emberekre. A Nyugat célja továbbra is a gyengítés és a pusztítás, ezt nyíltan kimondják

– mondta beszédében Vlagyimir Putyin. Mint fogalmazott, a Nyugat ezt a tervet „már régóta szövögeti”.

Bátorították a nemzetközi terrorista bandákat a Kaukázusban, a NATO a támadó infrastruktúráját a határaink közelébe tolta. A totális ruszofóbiát tették fegyverükké, többek között évtizedeken keresztül céltudatosan szították az oroszgyűlöletet, különösen Ukrajnában, ahol előkészítették az oroszellenes hídfőállást, ágyútöltelékké tették az ukrán népet, és beletolták a hazánkkal vívott háborúba

– fogalmazott az orosz elnök. Hozzátette: Ezt a háborút 2014-ben indították el, fegyveres erőket vetettek be a civilek ellen, népirtást, blokádot és terrort szerveztek azok ellen, akik nem voltak hajlandók elismerni az államcsíny következtében Ukrajnában létrejött kormányt. Beszédében kitért arra is: a jelenlegi „kijevi rezsim” nyilvánosan elutasította a donbaszi probléma békés megoldását, ráadásul bejelentette, hogy igényt tart nukleáris fegyverekre, így teljesen egyértelművé vált, hogy elkerülhetetlen egy újabb nagyszabású támadás Donbasz ellen, ahogyan az már kétszer is megtörtént. Mint fogalmazott, „a Luhanszki Népköztársaságot már szinte teljesen megtisztították a neonáciktól, a Donyecki Népköztársaságban pedig folytatódnak a harcok”.

Az orosz elnök a részleges mozgósítást már szerdától, azaz a szeptember 21-ével elrendelte. Putyin kiemelte: csak azokat sorozzák be, akik tartalékosok.

Népszavazás jöhet a megszállt területeken

Kedden négy ukrajnai régió, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megszállt területein az oroszok által beiktatott vezetők bejelentették, hogy szeptember 23. és 27. között népszavazást tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról. A Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság társadalmi kamarája hétfőn kezdeményezte a saját regionális vezetőjénél a referendum kiírását. Kedden hasonló kezdeményezést tettek a dél-ukrajnai Herszon megyében is, és ugyanezen a napon a zaporizzsjai Együtt vagyunk Oroszországgal mozgalom egy melitopoli lakossági fórumon ugyanilyen kéréssel fordult Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatt álló részének vezetőjéhez.

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője azzal a kéréssel fordult Vlagyimir Putyinhoz, hogy a népszavazás pozitív eredménye esetén az entitás gyorsított eljárással válhasson az Oroszországi Föderáció jogalanyává. Pusilin szerint az „újraegyesülést”, amely szerinte „a történelmi igazságosság helyreállítását” jelenti, „sok millió orosz várja”.

Háborús napi hírfolyamunk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában