Így élnek ők – 1. rész

2022.09.06. 15:09

Több százezer euró közpénzt kapott luxusvillája felújításához a brüsszeli politikus (videó)

Egyes brüsszelita politikusok szerint semmi sem drága, és újabb szankciókat követelnek, mondván, hogy az unió polgárainak el kell viselniük ezeket a terheket, hogy Putyint térdre kényszerítsék. Ugyanezek a politikusok furcsa módját választják a spórolásnak, ha magukról van szó: Guy Verhofstadt például közpénzből újította fel a luxusvilláját, így spórolva a családi kasszának.

Guy Verhofstadt

Forrás: Hans Lucas/AFP

Fotó: Alexandros Michailidis

Európaiak millióinak kell összébb húznia a nadrágszíjat. Az Oroszország elleni szankciókat, az orosz energiahordozókra vonatkozó behozatali tilalmat egyre többen kérdőjelezik meg. Egyes európai politikusok busás fizetésük és kényelmes otthonuk melegéből még keményebb intézkedéseket követelnek, hol a putyini agresszióra, hol a klímaváltozásra hivatkozva, lényegében az európai emberekkel fizettetnék meg ezek árát – írja a V4NA hírügynökség.

Guy Verhofstadt Belgium volt miniszterelnöke, a liberális Renew Europe európai parlamenti frakció EP-képviselője Gent belvárosában egy 17. században épült, gyönyörűen felújított, folyóparti műemlék épületben él Belgiumban. Folyamatosan a még keményebb szankciók mellett kampányol. Épp a napokban posztolt arról hivatalos Twitter-oldalán, hogy további szankciókat követel Oroszország ellen az energiahordozók terén is. Brüsszelben erről úgy vélekednek, hogy ezt az áldozatot meg kell hozni, még akkor is, ha ez spórolást követel meg az unió minden polgárától.

Egy belga portál számolt be arról, hogy Verhofstadt hogyan “spórolt”, amikor saját házát újíttatta fel. Mint kiderült, a liberális politikus úgy felezte le költségeit, hogy több százezer euró közpénzt kapott a háza felújítására.

A liberális politikus és családja a sajtóhírek szerint még 2011-ben vásárolta meg a műemlék épületet – amiben ma is él – másfél millió euróért két másik családdal együtt. A Knack beszámolója szerint 2012-ben

a Verhofstadt-rezidencia felújításának költségeit nagyjából 820 ezer euróra becsülték, ennek azonban közel a felét a belga adófizetőkkel fizettették ki.

A felújításhoz a volt miniszterelnök jelentős támogatást kapott a flamand kormánytól, Kelet-Flandria tartománytól és Gent városától is, összesen 327 784 euró értékben, a Knack hírportál információi szerint.

A genti városi tanács egyébként azzal hárította el a kritikákat, hogy a pénzt a műemlék épület kapta, nem a tulajdonos, és hogy a felújítás hozzájárul a városkép fejlődéséhez. Az mindenesetre igaz, hogy az épület a renoválás és átalakítás előtt lakhatatlan volt, a nagyvonalú támogatásnak köszönhetően azonban Verhofstadték majdnem féláron megúszták családi otthonuk kialakításának költségeit.

A több százezer eurós támogatáson egyébként sokan felháborodtak, és visszatetszőnek találták az ügyet, akkor, amikor a kormány változtatott az energiatakarékossági intézkedéseken. Ez azt jelentette, hogy bizonyos lakásfelújítási és korszerűsítési beruházás után már nem kaptak az emberek akkora adókedvezményt, mint korábban, így jelentősen megdrágult az építkezés vagy felújítás.

Címkék#v4na

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában