Hiányoznak a megfelelő képességek

2022.10.12. 08:53

A főpolgármester nem tudja uralni a rizikósabb helyzeteket

Az is működési nehézségeket okoz a fővárosban, hogy a város működtetéséért felelős pozíciókba politikai, és nem szakmai szempontok alapján neveznek ki embereket - mondta a Magyar Nemzetnek Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője.

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2022. szeptember 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

– A szemétszállítók sztrájkjával kapcsolatos káosz oka – miszerint Karácsony Gergely napokig nem tudta kezelni a fővárosi hulladékgazdálkodást, noha ez a fővárosi önkormányzat törvényi feladata – ugyanarra vezethető vissza, amire minden egyéb probléma is, amióta 2019-ben új főpolgármestere van a városnak: Karácsony Gergely tehetségtelen politikus és csapnivaló városvezető – emelte ki a Magyar Nemzet megkeresésére Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője. A szakértő kifejtette:

jól láthatóan a főpolgármester nem ura a helyzetnek, a válsághelyzetek gyors és jó döntéseket igényelnek, ehhez viszont a városvezető részéről hiányoznak a megfelelő képességek.

– Csak hogy példát is említsek, fedezet nélkül többletforrásokat ígérni felelőtlen és szürreális tett, politikai teljesítményként pedig semmiképp sem értékelhető – emelte ki Talabér Krisztián.

Amellett sem lehet elmenni szó nélkül, hogy sajtóhírek szerint a városvezetés elbocsátással is fenyegette a sztrájkolókat, újságírói kérdésre pedig Karácsony azt nyilatkozta: „sajtóperekből fizetné ki a szemétszállítók bérét”. Talabér Krisztián ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Karácsony Gergely feszült helyzetben tett reakciói mindig kidomborítják gyengeségeit.

Szerinte politikusi alkata szemmel láthatóan nem bírja el a válsághelyzet okozta terhet. Mint emlékeztetett: korábban többször volt példa arra, hogy ilyen feszült helyzetek a trágár, obszcén nyelvhasználatot hozták elő belőle, most pedig úgy tűnik, hogy a fenyegetőzést váltotta ki a képlékeny szituáció.

Arra a kérdésre, hogy mi az oka, hogy a baloldali városvezetést egyre több botrány övezi, valamint hogyan hat a mostani ügy a fővárosi vezetés megítélésére, a szakértő kifejtette: a városvezetés botrányainak oka a baloldali városházi koalíció kormányzóképességének hiánya. – Ez az összefogás több nagyobb városban már megbukott, és bár a fővárosban még a koalíció hivatalosan kitart, a város gondtalan működését egyáltalán nem képes garantálni. Mindezt úgy sem, hogy Budapest az összes magyar város közül a leggazdagabb, mozgástere bármelyik másik városénak sokszorosa – hangsúlyozta az elemző. Hozzátette: a város gördülékeny működtetéséért felelős pozíciókba – mint például közműszolgáltatók vezérigazgatói állása – politikai, s nem szakmai szempontok alapján neveznek ki embereket. Szerinte többek között ez okozza a működési nehézségeket.

Karácsony Gergely kinevezettje, Mártha Imre is ezért képtelen úgy vezetni a budapesti közműholdingot, hogy az képes legyen elvégezni a napi feladatát

– tette hozzá a Nézőpont Intézet elemzője.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában