Diplomácia

2022.10.10. 09:09

Szijjártó: a magyar–német együttműködés fontos hazánk energiabiztonsága szempontjából is

Magyarország és Németország együttműködése rendkívül fontos hazánk jövőbeli energiabiztonsága szempontjából, a paksi atomerőmű bővítésében több német vállalat is jelentős szerepet fog játszani – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Berlinben, ahol kora reggel csatlakozott Orbán Viktor miniszterelnökhöz, aki hétfőn Olaf Scholz német kancellárral tárgyal.

Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

Fotó: Borsos Mátyás

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető mindenekelőtt a magyar–német gazdasági együttműködést méltatta, s rámutatott, hogy ezt csak tovább erősítették az elmúlt évek nehézségei, amikor a világgazdaság kétszer is a feje tetejére állt.

„Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mindkét gazdaság viszonylag jó erőben vészelje át a világjárvány utáni helyzetet és most is komoly ellenálló képességet tudjon mutatni a háború okozta nehézségek miatt” – szögezte le.

Szijjártó Péter kritikus kérdésnek nevezte az energiaellátás biztonságát, kiemelve, hogy Magyarország esetében ezt a paksi bővítés fogja hosszú távon biztosítani, márpedig ebben jelentős német szerep várható.

Mint közölte, a mostani kapacitást több mint megduplázó új reaktorblokkok irányítástechnikáját egy német–francia konzorcium fogja szállítani, alapvetően a Siemens dominanciájával.

Ennek kapcsán pedig üdvözölte, hogy az Európai Unió legújabb szankciói sem vonatkoznak a nukleáris fejlesztésekre, építkezésekre, így az érintett vállalatok részt tudnak venni a paksi bővítésben.

A miniszter végül a hétfői berlini tárgyalásokról szólva aláhúzta: 

a legfontosabb kérdés jelenleg az, hogy mielőbb legyen béke Ukrajnában, 

a háború Magyarország szomszédságában zajlik, így következményei itt különösen súlyosak, legyen szó a gazdaságról, az energiabiztonságról vagy a menekülthullámról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában