Képzés

2022.10.28. 14:53

HM: töretlen a népszerűsége a honvédkadétprogramnak

A miniszter kiemelte: a programban résztvevő iskolák száma az elmúlt öt esztendőben folyamatos emelkedést mutatott, 2021-hez képest pedig több mint negyedével nőtt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a felsorakozott kadétok előtt a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium évzáróján az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kossuth laktanya alakulóterén Debrecenben 2022. június 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Töretlen a népszerűsége a honvédkadétprogramnak: már több mint hétezren tanulnak ebben a képzésben - idézte a honvédelmi minisztert a Honvédelmi Minisztérium közleménye, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte:

 több mint ötven százalékkal, csaknem 2500-zal többen tanulnak a honvédkadétprogramban az előző évhez képest. 

A miniszter kiemelte: a programban résztvevő iskolák száma az elmúlt öt esztendőben folyamatos emelkedést mutatott, 2021-hez képest pedig több mint negyedével nőtt. 

A honvédkadétprogram, amely a középiskolások számára élményszerűvé teszi az ismeretek elsajátítását, három szinten működik. A honvédkadétok közismereti képzésében a honvédelmi alapismeretek oktatására helyezik a hangsúlyt, a szakképzés keretében pedig - hét szakirányban - honvédkadétszakmát oktatnak a technikumokban. 

A honvédkollégiumok a speciális napirendnek és a katonapedagógusoknak köszönhetően a legintenzívebb honvédelmi nevelést képesek biztosítani, miközben a közismereti képzést, illetve a szakképzést kötelező bentlakással egészítik ki. A 2022/23-as tanévtől már négy oktatási intézményben - a debreceni, a nyíregyházi, a szolnoki és a hódmezővásárhelyi kollégiumban - élhetnek ezzel a lehetőséggel a diákok. 

A honvédkadétprogram 2017-ben váltotta a tárca korábbi pályaorientációs programját, amely nemcsak nevében, hanem tartalmában és alapvető célkitűzésében is megváltozott, ezzel új alapokra helyezte a honvédelmi nevelést. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: 

a jelenlegi biztonsági helyzet megerősítette a magyar kormányt abban a célkitűzésben, hogy egy erős, jól felszerelt és jól szervezett haderőt építsen ki. 

A miniszter emlékeztetett: a magyar történelem legfontosabb pontjai harci cselekményekhez köthetők, a magyar katonai hagyományok jelentősége az ország fejlődésében elvitathatatlan. 

Ezeknek a tradícióknak a továbbélése pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy hazánk a modern kor kihívásaira méltó választ adni képes haderővel rendelkezhessen

 - emelte ki. 

Magyarország Közép-Európa egyik legnagyobb mértékű haderőfejlesztési programját hajtja végre, amelynek keretében az eszközállomány modernizálása mellett fő cél a személyi állomány elismertségének, a katonai pálya megbecsültségének visszaállítása

. A honvédelmi alap jelenti a biztosítékot a katonai illetmények kétlépcsős, összesen átlagosan 25 százalékos emelésére - mondta. 

Hozzátette: 

a honvédelmi szolgálat lehetőségeinek kibővítése mellett a fiatal nemzedék honvédelmi ismereteinek szélesítésével a diákok megismerhetik Magyarország katonanemzeti gyökereit, hagyományait. 

Október elsejéig 121 középiskola csatlakozott a programhoz, amelyben már 7109 kadét tanul: közismereti képzésben 5123, szakképzésben 1671, honvédkollégiumban 315 diák. A képzés mindkét nem körében népszerű, hiszen a kadétok 35 százaléka lány - ismertette Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában