Pályázat

2022.10.19. 23:09

Idén is támogatja a kormány a kárpátaljai gyermekétkeztetést

A program keretében a kárpátaljai magyar oktatási intézmények óvodai és alsó osztályos diákjai egyszeri, 30 ezer forintos étkezési támogatásra pályázhatnak - közölte Potápi Árpád János.

Gyerekek műsora a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében közel 12 millió forint magyar kormánytámogatásból felújított óvodában, Ungváron az átadóünnepség napján, 2017. november 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Nemes János

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága az előző évekhez hasonlóan idén is meghirdeti a kárpátaljai gyermekétkeztetési programot - közölte Potápi Árpád János szerdán az MTI-vel.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár ismertette: a program keretében a kárpátaljai magyar oktatási intézmények óvodai és alsó osztályos diákjai egyszeri, 30 ezer forintos étkezési támogatásra pályázhatnak. Hozzátette: a 2021-es évben 6591 gyerek részesült támogatásban.

Potápi Árpád János felidézte: a nemzetpolitikai államtitkárság 2015-től külön pályázati rendszer keretében támogatja a kárpátaljai magyar társadalom szinte minden rétegét, ezzel segítve a kárpátaljai magyarság szülőföldön maradását.

A program az elmúlt évek során nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kárpátaljai magyarság ne hagyja el tömegesen szülőföldjét - hangsúlyozta az államtitkár.

Kiemelte: a gyermekétkeztetési program a kárpátaljai szociális programcsomag része, az idei évben azonban - tekintettel arra, hogy februárban leállt a jelenléti oktatás Kárpátalján és csak szeptemberben indult újra - külön hirdetik meg a gyermekétkeztetési programot.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár rámutatott: az elmúlt hónapok egyik legnagyobb sikere, hogy Kárpátalja szinte minden magyar tannyelvű közoktatási intézményében sikerült elindítani a jelenléti oktatást. A beiskolázási számadatok azt mutatják, hogy a jelenlegi bizonytalan háborús helyzetben a kárpátaljai magyarság többsége továbbra is a szülőföldjén tartózkodik.

A program idei meghirdetésével is hozzá szeretnénk járulni a szülők anyagi terheinek enyhítéséhez, valamint ahhoz, hogy Kárpátalján minden magyar óvodás és kisiskolás meleg ételhez jusson - fogalmazott Potápi Árpád János.

A pályázat október 19-től november 18-ig nyújtható be. A támogatás lebonyolításában a "KMKSZ" Jótékonysági Alapítványa működik közre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában