Tárgyalás sms-ben

2022.10.15. 10:24

Már Brüsszelben is vizsgálják Ursula von der Leyen korrupciós ügyeit

Az Európai Bizottság elnökének hivatala nem hajlandó bemutatni az SMS-eket, amelyeket von der Leyen a Pfizer vezérével váltott.

Ursula von der Leyen

Forrás: AFP

Fotó: John Thys

A nemzetközi sajtó már évek óta foglalkozik Ursula von der Leyen korrupciógyanús ügyeivel. 

Ezek közül a legnagyobb port az kavarta, amelyben a gyanú szerint az Európai Bizottság elnöke elképesztően túlárazott vakcinabeszerzésekkel több tízmilliárd eurós extra profithoz juttathatta a Pfizert és a BioNTech-et. Miután a szerződéseket megkötötték, Ursula von der Leyen férje hirtelen a Pfizer egyik partnercégének orvosigazgatója lett. 

Von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla meglehetősen szokatlan módon tárgyaltak, hónapokon keresztül privát sms-eket váltottak egymással, hogy tető alá hozzanak egy megállapodást 1,8 milliárd adag koronavírus elleni Pfizer/BioNTech oltóanyagról.

Az ügy kapcsán jelenleg az Unióban is vizsgálódnak – olvasható az Origo cikkében. A koronavírus elleni oltóanyag gyártóival kötött, valószínűsíthetően súlyos jogsértéseket megvalósító szerződéseket és háttérmegállapodásokat az Európai Parlament koronavírussal foglalkozó különbizottsága vizsgálja.

Érdekes fejlemény, hogy miután a szerződések 2020 augusztus és november között megszülettek, 2020 decemberében Heiko von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének férje az Orgenesis nevű amerikai farmakon cég orvosigazgatója lett. Ez a cég sejt- és génterápiával foglalkozik, és ezen az elven működik a Pfizer oltóanyaga is. Az Orgenesis pedig szoros kapcsolatban áll a Pfizerrel.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában