Ukrán válság

2022.10.06. 06:24

Amíg tart a háború, Ukrajna nem léphet be a NATO-ba (videó)

225. napja tart a háború a szomszédban.

Megsemmisített nyárikonyha romjait nézi a 81 éves Marija Szijhina az orosz hadseregtől a napokban visszafoglalt kelet-ukrajnai Sztarij-Szaltiv faluban 2022. október 5-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Francisco Seco

Alaszkáig menekült két orosz a besorozás elől

Két orosz állampolgár egy alaszkai szigetre menekült a kötelező katonai szolgálat elől, és menedéket kért az Egyesült Államoktól

 - közölte csütörtökön Lisa Murkowski amerikai szenátor hivatala.

Karina Borger, az alaszkai szenátor szóvivője e-mailen továbbított közleményében tudatta, hogy Murkowski hivatala kapcsolatban áll az ügyben az amerikai parti őrséggel, valamint a vám- és határőrséggel. "Az orosz állampolgárok arról számoltak be, hogy Oroszország keleti partvidékének egyik településéről menekültek el a kötelező katonai szolgálat elől" - olvasható a közleményben.

A republikánus Murkowski és alaszkai szenátortársa, Dan Sullivan szerint a két férfi a 600 lakosú Gambell település közelében érte el a St. Lawrence szigetet hajón. Sullivan közölte, hogy kedden reggel értesítették őt a történtekről. Gambell 58 kilométerre van a szibériai Csukotka-félszigettől.

Már bele is írták az alkotmányba a négy elcsatolt megyét az oroszok

Bekerült az Ukrajnától elcsatolt Zaporizzsja és Herszon megye, valamint a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság az orosz alkotmány szövegébe.

 

Az alaptörvény frissített szövegét, amely szerint az Oroszországi Föderáció közigazgatási egységeinek száma 89-re nőtt, csütörtökön tették közzé a hivatalos közlönyben.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán írta alá a négy régió Oroszországhoz csatolásáról és az új egységek megalakulásáról szóló szövetségi alkotmányos törvényeket. A régiók annektálásáról rendelkező alkotmányos törvényeket, valamint az erről a velük megkötött szerződéseket az orosz parlament alsóháza hétfőn, a felsőháza pedig kedden szavazta meg egyhangúlag.

 

A területek annektálását a külföldi államok közül csak Észak-Korea tekinti legálisnak.

 

Zajceve elfoglalásáról tett bejelentést az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők elfoglalták a donyecki régióban lévő Zajceve települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit - közölte Igor Konasenov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A Meduza ellenzéki hírportál összefoglalója szerint 

az ukrán erők az egész fronton támadnak, és Bahmut iránya az egyetlen - itt található Zajceve község is - ahol az orosz erők megőrizték a kezdeményezést.

 Az RBK gazdasági lap szerint az orosz védelmi tárca legutóbb szeptember 7-én tett bejelentést lakott település elfoglalásáról, a Bahmuttól (Artemivszktől) délkeletre fekvő Kodema esetében.

Konasenkov szerint a Harkiv megyei Kupjanszk irányából három ukrán taktikai zászlóalj-csoport sikertelenül támadást kísérelt meg Persotravneve, Kiszlivka és Beresztove felé, ami több mint 120 katona, öt harckocsi, 12 páncélozott harcjármű és 14 jármű elvesztésével járt. 

Ugyanebben a régióban az orosz tüzérség Petrovszke közelében megsemmisített két, összesen 25 tagú ukrán diverzáns- és felderítő csoportot és két nagykaliberű gépfegyverekkel felszerelt kisteherautót.

A tábornok közölte, hogy Zajceve orosz bevételénél az ukrán 58. gépesített lövész- és a 128. hegyi rohamdandár több mint 120 katonát veszített, Novij Komarnál pedig légicsapások megölték az 56. gépesített lövészdandár mintegy hatvan katonáját, elpusztítva két tankot és öt gépjárművet is. Mint mondta, az ukrán erők a donyecki régióban lévő Limannál nem hajtottak végre aktív harci cselekményt.

Gyenyisz Pusilin, a régió vezetője Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy a térségben az ukrán erők által visszafoglalt Limannál a legnehezebb a helyzet, de mindenütt "tovább stabilizálódik".

Hazaárulás miatt emeltek vádat Oroszországban Vlagyimir Kara-Murza Kreml-kritikus ellenzéki újságíró ellen

Hazaárulás miatt emeltek vádat Oroszországban Vlagyimir Kara-Murza Kreml-kritikus ellenzéki újságíró ellen az orosz vezetést bíráló külföldi közszereplései miatt - közölte csütörtökön védője, Vagyim Prohorov.

"Védencünket ellen hazaárulás miatt emeltek vádat három eset nyomán, amelyek során nyilvános rendezvényeken bírálta az orosz vezetést Lisszabonban, Helsinkiben és Washingtonban" - mondta az ügyvéd, hozzátéve, hogy Kara-Murza nem ismeri el bűnösségét.

Az orosz igazságszolgáltatási szervek korábbi közleménye szerint 

a nyomozók úgy vélik, hogy a publicista már "hosszabb ideje együttműködött egy NATO-tagországgal".

A Kommerszant című gazdasági lap az RT orosz állami televízió saját forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy "Kara-Murza éveken át Oroszország biztonsága ellen irányuló segítséget nyújtott NATO-tagállamok szervezeteinek, és ezért havonta mintegy 30 ezer dolláros díjazásban részesült" -.

Bizonyítékai vannak a svéd hatóságoknak arra, hogy robbanások történtek az Északi Áramlatnál

A helyszíni szemle alapján bizonyítékai vannak a svéd hatóságoknak arra, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat vezetékszálain - közölte csütörtökön az ország nemzetbiztonsági hivatala.

A helyszínelés során megállapítottuk, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezeték svéd gazdasági zónában húzódó részein

 - tájékoztatott a hivatal, amely egyúttal "súlyos szabotázst és komoly károkat" is említ.

A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án
Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség

Mats Ljungqvist svéd főügyész arról tájékoztatott, hogy több, helyszínen talált bizonyítékot lefoglaltak, ám részleteket nem közölt.

A dán hatóságok egyelőre nem adtak információt a vizsgálat dániai területen folyó részének eredményéről.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz felet nem vonták be a vizsgálatba, s leszögezte: az orosz tulajdonú vezetéket érintő nyomozás az orosz fél részvétele nélkül nem tekinthető hitelesnek.

Herszon megyében több mint négyszáz négyzetkilométert szabadítottak fel az ukrán erők

Október eleje óta az ukrán fegyveres erők a déli Herszon megyében több mint 400 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel az orosz megszállás alól - jelentette ki Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán vezérkar műveleti igazgatóságának főnöke sajtótájékoztatóján közölte, hogy az ukrán erők az elmúlt öt nap alatt 29 települést szabadítottak fel Herszon megyében.  

Kitért arra, hogy a szeptember 21-étől kezdődően mozgósított oroszok már megjelentek a déli fronton. A brit hírszerzés ugyancsak azt jelentette, hogy az ukrán erők délen már mintegy húsz kilométerrel "tolták odébb" a frontvonalat, az orosz hadsereg pedig emiatt nagy valószínűséggel irányít oda újonnan mozgósítottakat.

 Az ukrán légierő parancsoksága azt jelentette, hogy a dél-ukrajnai légvédelem kilenc Sahed-136 típusú iráni kamikazedrónt semmisített meg, amelyekkel Oroszország szerda éjjel támadta Ukrajnát. A vezérkar jelentése szerint egy nap alatt az ukrán erők az orosz hadsereg 15 drónját, három rakéta-sorozatvetőjét és 14 harckocsiját semmisítették meg, és megöltek mintegy 330 katonát. Az eddig összesítés alapján hozzávetőleg 61 330 orosz katona halt meg Ukrajnában. 

Kijevbe érkezett Samantha Power

Az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségének (USAID) vezetője bejelentette, hogy a USAID 55 millió dollárral segít Ukrajnának felkészülni a télre.

POWER, Samantha
Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) vezetője (b) ukrán földművesekkel tárgyal, akiknek öntözést segítő drónokat adományozott Kijevben 2022. október 6-án 
Fotós: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/EPA/Pool/AP

Az orosz arany- és devizatartalék csaknem 90 milliárd dollárral csökkent az év vége óta

Az orosz jegybank csütörtökön azt közölte, hogy szeptember 30-án 540,7 milliárd dollárt tett ki a tartalék a múlt év végi 630,5 milliárd dollárt követően. Az elmúlt kilenc hónapban a legmagasabb tartalékszint a március 3-án lezárt héten volt, 643,2 milliárd dollárral.

A jegybank adatai szerint a szeptember 30-áig tartó egy hétben az orosz arany- és devizatartalék 9 milliárd dollárral esett.


Cáfolja a Kreml, hogy 700 ezren elhagyták Oroszországot

Hamis hír lehet az orosznyelvű Forbes magazinnak az a közlése, hogy a részleges mozgósítás kezdete óta 700 ezren hagyták el Oroszországot

 – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak nyilatkozva.

A szóvivő azt mondta, hogy nem rendelkezik pontos adatokkal az elvándorlásról, de a valódiak szerinte "távol állnak" a magazinban közöltektől. Peszkov úgy vélekedett, hogy a 700 ezres szám "hírlapi kacsának tűnik".

A Forbes.ru honlapján kedd óta látható az a jelentés, miszerint a részleges mozgósítás szeptember 21-i elrendelése óta 700 ezer orosz állampolgár hagyta el az országot – írja az MTI.

Ukrán katona kísér egy helybeli civilt a férfi magánakcióján, amely során tartós élelmiszert juttat el a rászorulóknak csónakkal Sztarij-Szaltiv településrõl a Sziverszkij Donyec folyó túlpartjára a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. október 5-én 
Fotós: Francisco Seco / Forrás: MTI/AP/Francisco Seco

Ukrajna a háború miatt egyelőre nem léphet be a NATO-ba

Amíg a területén háború folyik, Ukrajna nem léphet be a NATO-ba – jelentette ki csütörtökön az Európai Unió belső piacért felelős biztosa, Thierry Breton.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök NATO-tagságért folyamodott, de, mint közismert, annak, hogy egy ország az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez csatlakozhasson, előfeltétele, hogy a területén ne folyjanak hadműveletek. Ukrajnában háború dúl, így világos, hogy e pillanatban lehetetlen a belépése a NATO-ba

 – mondta a francia BMF televíziónak Párizsban nyilatkozva Breton.

Az uniós biztos Zelenszkij kijelentését "politikai demarsnak" nevezte, véleménye szerint az ukrán követelés "jelképes".

Az amerikai hírszerzés szerint ukránok állhatnak Darja Dugina meggyilkolása mögött

Amerikai hírszerzési ügynökségek úgy vélik, hogy ukrán kormánykörök jóváhagyásával ölhették meg augusztusban a Kreml-párti Darja Dugina orosz újságírónőt Moszkva közelében - jelentette a The New York Times című amerikai napilap csütörtökön meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva.

A lap értesülése szerint az Egyesült Államok nem vett részt a merényletben, és nem is volt tudomása annak előkészületeiről.

DUGIN, Alekszandr
Alekszandr Dugin orosz ideológus a meggyilkolt lánya, Darja Dugina újságíró, filozófus ravatalán a moszkvai Osztankinói tévétoronyban 2022. augusztus 23-án 
Fotós: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA


A lap úgy tudja, hogy amerikai illetékesek a gyilkosság után nemtetszésüket is kifejezték az akció miatt ukrán kollégáiknak. Egyes amerikai tisztségviselők azt gyanítják, hogy a robbantás valódi célpontja Darja Dugina apja, Alekszandr Dugin ismert orosz nacionalista politikai gondolkodó, az Ukrjana ellen indított "különleges hadművelet" nyílt támogatója volt. 

A lap szerdai cikkét feldolgozó Reuters hírügynökség független forrásból nem tudta megerősíteni az értesülést.


Az EP növelné az Ukrajnának juttatott katonai segítséget

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 504 szavazattal, 26 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők a kelet-ukrajnai Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja megye jogellenes elcsatolását és az azt igazolni hivatott népszavazások eredményét semmisnek minősítették – írja az MTI.
A katonai támogatás növelésével kapcsolatban a képviselők arra kérték a bizonytalankodó tagállamokat, hogy vegyék ki méltányos részüket a katonai segítségnyújtásból, hiszen az - véleményük szerint - a háború lerövidítését szolgálja. Kijelentették: felelőtlenek az atomfegyverek bevetésére vonatkozó közelmúltbeli orosz fenyegetések, és arra szólították fel a tagállamokat és a nemzetközi partnereket, hogy dolgozzanak ki gyors és határozott válaszlépést arra az esetre, ha Oroszország nukleáris csapást mérne Ukrajnára.
A képviselők elítélték az orosz katonai mozgósítást és azt, hogy Ukrajna ideiglenesen megszállt területeinek lakosait arra kényszerítik, hogy Oroszország fegyveres vagy kisegítő erőiben szolgáljanak.

Ukrán tüzérek a kelet-ukrajnai Harkivi területen húzódó orosz fronton 2022. október 5-én 
Fotós: Andrij Marijenko / Forrás: MTI/AP

Az Északi Áramlat csővezetékkel kapcsolatban megjegyezték: a sérülések bizonyítják, hogy mennyire veszélyes politika az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség növelése. Az állásfoglalás felszólította a tagállamokat, hogy kezeljék elsődleges feladatként a létfontosságú európai infrastruktúra védelmét, növeljék annak külső támadásokkal szembeni védettségét, és továbbra is támogassák a kelet-európai és nyugat-balkáni partnerek ellenálló képességét. Végezetül nemzetközi törvényszék létrehozását kérték az Ukrajna elleni háborúban elkövetett bűntettekkel kapcsolatban. 

 

Az EU elfogadta az Oroszországgal szembeni legújabb szankciócsomagot

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács csütörtökön új szankciócsomagot fogadott el Oroszországgal szemben, válaszul a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megye illegális annektálására - közölte a brüsszeli testület.

A tanácsi sajtóközlemény szerint az új csomag lefekteti az olajár felső határának unión belüli bevezetéséhez szükséges jogi keret alapját is. Az tengeren szállított orosz nyersolaj behozatalára vonatkozó uniós tilalom teljes mértékben megmarad, az árplafon bevezetése után az intézkedés lehetővé teszi az orosz olaj exportját az unión kívüli országoknak is. Ennek feltétele, hogy az exportált olaj ára az előre meghatározott felső határ alatt marad.

"Ez hozzá fog járulni Oroszország bevételeinek további csökkentéséhez, miközben a folyamatos ellátás révén stabilan tartja a globális energiapiacokat. Segíteni fog továbbá az infláció kezelésében és az energiaköltségek stabilizálásban" - áll a tanácsi sajtóközleményben.

Ami a kereskedelmet illeti, az EU meghosszabbítja az Oroszországból származó acéltermékekre vonatkozó behozatali tilalmat. További importkorlátozások vonatkoznak a cellulózra és a papírra, a cigarettára, a műanyagokra és a kozmetikumokra, valamint az ékszeriparban használt elemekre, például drágakövekre és nemesfémekre, amelyek összességében jelentős bevételt jelentenek Oroszországnak.

Az EU továbbá szankcionálni fogja oroszok által megszállt, ukrán területeken tartott illegális népszavazások megszervezésében szerepet játszó személyeket és szervezeteket. A vonatkozó jogi aktusokat a testület hivatalos közlönyében teszik közzé.

Brutális offenzívára készül Oroszország

Az elmúlt hetekben Ukrajna több fronton is ellentámadásba tudott lendülni, aminek legfőbb oka, hogy jelenleg nagyon kevés orosz katona tartózkodik egy elnyújtott fronton, az ukránok pedig az amerikai titkosszolgálat segítségével képesek felderíteni a frontvonal azon szakaszait, ahol koncentrált erővel át lehet törni az orosz védelmet. Oroszország viszont háromszázezer katonát mobilizál, ami ugyan nem azonnali segítség, de sorsdöntő lehet az elkövetkező hónapokban, miközben továbbra is kérdéses, hogy Kijevnek milyen tartalékai vannak az emberanyag tekintetében.

Négyen meghaltak Donyeck megyében

Az elmúlt 24 órában az orosz erők támadásaiban meghalt négy civil, valamint hárman megsérültek Donyeck megyében, nem számítva Mariupolt és Volnovakhát – jelentette a megye kormányzója, Pavlo Kirilenko.

Oroszország az éjszaka ágyúzta Harkovot, ott három ember sérült meg – mondta Oleh Sziniehubov, a megye kormányzója.

Moldova nem ismeri el a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolását

Moldovában a külügyminisztériumba kérették csütörtökön Oleg Vasznyecov orosz nagykövetet, és közölték vele, hogy Chisinau nem ismeri el a megszállt ukrajnai területeken tartott népszavazások eredményét, és a "lehető leghatározottabban" elítéli a területek Oroszországhoz csatolását.

Szeptember 23-27. között a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok, valamint Zaporizzsja és Herszon régiók népszavazást tartottak arról, hogy Oroszország részévé váljanak. A hivatalos végeredmény szerint a résztvevők elsöprő többsége támogatta ezt a lépést. Szeptember 30-án Vlagyimir Putyin orosz elnök és az érintett régiók vezetői megállapodást írtak alá a csatlakozásról Oroszországhoz.

A négy új terület felvételének ünnepségén Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a népszavazáson hozott döntés az emberek ENSZ Alapokmányában rögzített elidegeníthetetlen joga volt.

Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz

Thierry Breton, az uniós belső piacért felelős biztos szerint Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg a területén háború van.

"Zelenszkij kérelmezte Ukrajna NATO-csatlakozását, azonban ismert, hogy ilyen kérdés nem kerülhet az asztalra, amíg az ország területén harcok zajlanak. Jelenleg is háború van Ukrajnában és lehetetlen megjósolni, hogy mikor ér véget" - jelentette ki.

Megállították az ukrán előrenyomulást

Az ukrán ellentámadás Herszon környék lelassult, míg a terület északi részén teljesen megállt az orosz védelmi vonaloknál, ami azt jelzi, hogy az ukránoknak újra kell szerveződnie, mielőtt folytatni tudják az offenzívát - olvasható a Ria Novosti Telegram-csatornáján.

Két ember meghalt a zaporizzsjai rakétacsapásban

Olekszandr Sztaruk, Zaporizzsja megye kormányzója arról számolt be, hogy egy nő a támadás helyszínén, egy másik pedig a városi kórházba szállítás közben halt meg.

Az orosz erők számos emeletes házat célba vettek Zaporizzzsjában október 6-án. Helyi idő szerint reggel 8 órakor még mindig legalább öt ember volt a romok alatt, miközben sok embert már kimentettek, köztük egy háromévest kislányt is, aki jelenleg kórházban van.

Kijevbe tart az ENSZ atomügynökségének vezetője

Az ENSZ atomenergia-ügynökségének vezetője Kijevbe tart, hogy megvitassa egy biztonsági övezet létrehozását az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőmű körül, miután Putyin utasította kormányát annak átvételére. „Úton vagyunk Kijevbe fontos megbeszélésekre” - írta a Twitteren Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, aki szerint a létesítmény körüli védőövezet létrehozásának szükségessége "sürgetőbb, mint valaha".

Több mint 9 ezren érkeztek Ukrajnából szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 4786-an léptek be szerdán Magyarországra, a román-magyar szakaszon belépők közül pedig 4586-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 162 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 10-en - köztük 5 gyermek - érkeztek Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

Ez Putyin terve az elcsatolt régiókban

Amellett, hogy az orosz elnök elismerte az ukrajnai veszteségeket, ígéretet tett az elcsatolt régiók "stabilizálására" – írta a The Guardian. Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiókat múlt héten nyilvánította saját területének Oroszország.

Orosz rakétatámadás érte reggel Zaporizzsját

Hét rakéta csapódott a városba - jelentette a régió kormányzója, aki szerint az oroszok a magasépületeket vették célba.

Térképen a herszoni ukrán területfoglalás

Megerősítették állásaikat az ukránok a herszoni régióban, miután az elmúlt két napban jelentős előnyre tettek szert -írta az amerikai ISW.

Iráni drónokat lőttek le az ukránok

Hat iráni drónt lőtt ki az ukrán hadsereg tegnap, három drónt a harkovi  légvédelem, további három drónt pedig a 204. szevasztopoli taktikai repülődandár vadászpilótái - mondta az ukrán elnök.

Rosszul állnak az oroszok két elcsatolt régióban

Oroszország jelentős veszteségeket szenvedett a négy elcsatolt régió közül kettőben, orosz tisztviselők szerint erőik átcsoportosításra kerültek - írta a The Guardian.

Mivel Ukrajna előrenyomulását keleten és délen folytatja, az orosz csapatok mindkét fronton visszavonulnak, szemben a gyorsan mozgó és mozgékony ukrán erőkkel, amelyeket fejlett, nyugatról szállított tüzérségi rendszerekkel látnak el.

Zelenszkij üzent Putyinnak

"Nincs olyan fegyver, amellyel Oroszország megnyerhetné a háborút. Az ukránok tudják, hogy miért harcolnak. És egyre több orosz állampolgár ismeri fel, hogy meg kell halniuk csak azért, mert egy ember nem akarja befejezni a háborút"  - mondta az ukrán elnök október 5-i videóbeszédében.

Megadta magát egy orosz tank legénysége

A felvételt az ukrán hadsereg készítette a herszoni régióban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában