Rendkívüli EU-csúcs

2022.10.06. 11:23

Orbán Viktor: nyilvánvaló, hogy az elhibázott brüsszeli szankciós politikán változtatni kell (videó)

A szankciók miatt az egekbe emelkedtek a gáz- és áramárak – írta a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Olaf Scholz német kancellár kezet fog az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozóján 2022. október 6-án

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

 

A szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a háború nem ért véget. Európa lassan elvérzik, Oroszország pedig közben jól keres. Nyilvánvaló, hogy az elhibázott brüsszeli szankciós politikán változtatni kell!

 

– közölte Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor, aki részt vesz az európai uniós miniszterelnökök és elnökök prágai csúcstalálkozóján, a videóban közölte, hogy súlyos témák vannak az asztalon. Lesz-e gáz, lesz-e elektromos áram az európai országok számára a következő hónapokban? - sorolta azokat.

A kormányfő felidézte: Magyarország korábban már kiharcolt egy mentesítést az olajembargó és -szankció alól, majd jelezte: az elmúlt napokban pedig sikerült elérni, hogy az új szankciók nem vonatkoznak sem Magyarország nukleáris energiájára, se az ország gázellátására.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a szankciók azonban "az égbe emelték" az energia árát és ez Magyarországot is érinti. Az árak szinte megfizethetetlenek - mutatott rá.

Korábbi Facebook-bejegyzésében a kormányfő kijelentette: a brüsszeli szankciók miatt az egekbe emelkedtek a gáz- és áramárak. Ez súlyos probléma egész Európában. Emeli az inflációt, tönkreteszi a cégeket és fenyegeti a munkahelyeket. 

Számos kétoldalú tárgyalást is folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Prágában, az európai uniós csúcstalálkozó helyszínén - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár csütörtök este. Mint írta, a kormányfő tárgyalt Milos Zeman cseh köztársasági elnökkel, majd Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel is. A kormányfő Prágában a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel is találkozott. 

Korábban írtuk:

Orbán Viktor: újra kell gondolni a szankciós politikát!

Orbán Viktor miniszterelnök Prágában megbeszélést folytatott Václav Klaus korábbi cseh államfővel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.

ORBÁN Viktor; KLAUS, Václav
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Václav Klaus korábbi cseh államfő találkozója Prágában 2022. október 6-án
Fotós: Fischer Zoltán / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A Václav Klaus Intézet épületében megtartott tárgyaláson az orosz–ukrán háborúról és a nyomában kialakult migrációs és gazdasági válságról, az áremelkedésekről és az energiahiányról is szó volt.

ORBÁN Viktor; KLAUS, Václav
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Václav Klaus korábbi cseh államfő (j) találkozója Prágában 2022. október 6-án
Fotós: Fischer Zoltán / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor elmondta: az elhibázott brüsszeli szankciós politikát újra kell gondolni, mert a szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A háború nem ért véget, az árak Európában elszálltak, Oroszország ugyanakkor jól keres a kialakult helyzeten – fejtette ki.

Orbán Viktor és Václav Klaus kötetlen beszélgetést folytattak a rendszerváltás utáni közép-európai politikai és gazdasági folyamatokról, felidézve az ezzel kapcsolatos személyes emlékeiket is.

ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnökének találkozója a prágai EU-csúcstalálkozót megelőzően Pruhonicében 2022. október 6-án
Fotós: Fischer Zoltán / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A magyar miniszterelnök a prágai EU-csúcstalálkozót megelőzően Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO mozgalom elnökével is tárgyalt – ismertette Havasi Bertalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában