Ukrán válság

2022.11.18. 06:06

A rakétatámadások miatt 10 millió ukránnál nincs áram

268. napja tart a háború a szomszédban.

Egy nő egy Banksy által készített graffitit néz egy erősen megrongálódott épület falán a Kijev melletti Gorenka faluban

Forrás: AFP

Fotó: Genya SAVILOV

Ukrán vezérkar: orosz egységre mértek csapást az ukrán erők Herszon megyében

Az ukrán védelmi erők az elmúlt napokban csapást mértek egy orosz katonai egységre az orosz megszállás alatt lévő Herszon megyei Szkadovszk városban, és megerősített információk szerint közülük mintegy ötven katona halálát okozták

 - közölte az ukrán vezérkar péntek esti harctéri helyzetjelentésében.

A kijevi katonai vezetés hozzátette, hogy a szintén Herszon megyei Csaplinka városban pedig egy orosz lőszerraktárt semmisítettek meg. A vezérkar arról is tájékoztatott, hogy értesülései szerint az orosz megszálló csapatok egyes egységeit áttelepítették a herszoni régióból a Luhanszk megyei Novoajdar város térségébe.

A vezérkar közlése szerint pénteken az orosz erők országszerte öt rakétatámadást hajtottak végre, és több mint tízet rakéta-sorozatvetőkkel. A nap folyamán az ukrán légierő négy csapást mért olyan területekre, ahol orosz katonák és fegyverek összpontosultak. A nap folyamán az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek két orosz parancsnoki állást, kilenc élőerő-, fegyver- és haditechnika-koncentrációs területet, két lőszerraktárt és egy vasúti hidat találtak el.

Háborús bűnökkel vádolják az oroszok az ukránokat: hadifoglyokat lőhettek főbe 

Több mint tíz, foglyul ejtett és földre fektetett, fegyvertelen orosz katonát lőttek főbe szándékosan az ukrán katonák

 - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

Nyilvánosságra került erről több videofelvétel, és a minisztérium szerint a történteket az ukrán fél nem fogja tudni "tragikus kivételként" beállítani, miközben újra és újra azt állítja, hogy egyetemesen tiszteletben tartja a hadifoglyok jogait. A kommüniké szerint a hadifoglyok "vadállati legyilkolása" elterjedt gyakorlat az ukrán fegyveres erőknél.

Valerij Fagyejev, az orosz elnöki emberi jogi tanács vezetője bejelentette, hogy a videofelvételt, amelyen orosz hadifoglyok kivégzése látható a donyecki Makijivkában, elküldi több nemzetközi szervezetnek, és vizsgálatot követel tőlük. 

 

Orosz hírügynökségek szerint az interneten megosztott videón az látható, hogy ukrán katonák földre fektetnek fegyvertelen orosz katonákat, akiket előtte távozásra kényszerítettek egy körülzárt házból, majd kivégzik őket.

 

Fagyejev elmondta, hogy az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának korábban olyan anyagokat küldött, amelyek a bírósági eljárás nélküli, kupjanszki kivégzésekről, illetve arról az esetről szólnak, amikor ukrán katonák egy dnyeperi átkelőhelyen herszoni civilekre lőttek.

Helyreállt a vonatközlekedés Kijev és Herszon között

Egy magas rangú tisztségviselő közölte, hogy pénteken, egy héttel az orosz visszavonulás után újraindul a vasúti közlekedés az ukrán főváros, Kijev és a nemrég visszafoglalt Herszon város között.

Az első vonat ma 22:14-kor indul Kijevből, 200 utassal a fedélzetén és holnap körülbelül 09:00-kor érkezik majd meg Herszonba - mondta Szerhij Hlan, a Herszon régió helyettes vezetője.

Ukrajna már dolgozik a lengyel rakétarobbanás helyszínén

Az ukrán külügyminiszter, Dmytro Kuleba pénteken közölte, hogy Ukrajna folytatja a "nyílt és konstruktív" együttműködést Lengyelországgal a keddi incidens miatt, amelyben két ember vesztette életét.

 

Lengyelország és nyugati szövetségesei szerint a helyszínről származó bizonyítékok arra utalnak, hogy a robbanást egy ukrán légvédelmi rakéta okozta, amely egy orosz rakéta üldözése közben tévedt el. Kijev ezt tagadja, és azt állítja, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy a robbanás orosz nyomra vezethető vissza.

 

"Hálás vagyok a lengyel félnek, amiért hozzáférést biztosít a szakértőknek. Folytatni fogjuk az együttműködést nyílt és konstruktív módon, ahogyan azt a legközelebbi barátok teszik" - mondta Kuleba.

Ukrajna energiarendszerének csaknem fele leállt az orosz csapások miatt

Ukrajna energiarendszerének csaknem fele leállt az orosz rakétacsapások következtében - jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy 

Oroszország folytatja a rakétacsapásokat Ukrajna létfontosságú polgári infrastruktúrája ellen, így harcolva a civil lakosság ellen, és megfosztva az embereket a téli időszakban az áramtól, a vezetékes víztől, a fűtéstől és a kommunikációtól.

Emlékeztetett arra, hogy csak november 15-én Oroszország mintegy száz rakétát lőtt ki Ukrajna városaira. Kiemelte, hogy ilyen körülmények között Ukrajnának további támogatásra van szüksége európai partnereitől az energiaszektorban. Kiegészítő berendezések szállítására számít, valamint gáz beszerzése céljából pénzügyi forrásokra.

Kreml: Putyin és Erdogan törökországi gázelosztóközpont létrehozásáról tárgyalt

Egy nagy törökországi gázelosztóközpont létrehozásáról tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök - közölte pénteken a Kreml sajtószolgálata.

A moszkvai tájékoztatás szerint a felek különös figyelmet fordítottak az orosz elnök által októberben előterjesztett és török partnere által támogatott kezdeményezésre, amelynek értelmében egy nagy gázközpontot kellene létesíteni Törökországban.

A két vezető korábban utasítást adott a részletek kidolgozására a központtal kapcsolatban, amelyen keresztül Oroszország át tudná irányítani a gáztranzitot a felrobbantott Északi Áramlatok felől a Fekete-tenger térségébe és Törökországba.

 

Erdogan úgy látja: Európa Törökországon keresztül kaphatná az orosz gázt. Fatih Donmez török energiaügyi miniszter azt mondta, hogy a projekt keretében a gázelosztó az ország európai részén, Trákiában lenne.

 

A Törökországban felhasznált gáz mintegy 44 százaléka Oroszországból származik.

Donyec-medencei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

Elfoglalták az orosz erők Opitne települést a Donyecki Népköztársaságban

 - jelentette be pénteken Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Elmondta, hogy csütörtökön az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú, precíziós légi, tengeri és szárazföldi indítású fegyverekkel koncentrált csapást mértek az ukrán katonai vezetés létesítményeire, védelmi és ipari komplexumaira, valamint a hozzájuk kapcsolódó üzemanyag- és energetikai infrastruktúrára. Állítása szerint a támadás elérte céljait, és minden rakéta pontosan a kijelölt célpontot találta el.

Mint mondta, a csapások ukrán rakétagyártó üzemeket találtak el, megsemmisítettek egy nyugati tüzérségi fegyvereket tároló arzenált, valamint megállították az ukrán tartalékosok átcsoportosítását és a külföldi fegyverek harctérre szállítását.

 

A Konsenkov által ismertetett hadijelentés szerint az ukrán erők a sikertelen támadási és ellentámadási kísérleteik során a donyecki régióban több mint száz halottat és sebesültet, egy harckocsit, három gyalogsági harcjárművet, két páncélozott személyszállítót és hét járművet, Kupjanszk irányában több mint ötven embert, két harckocsi és öt páncélozott járművet, Liman irányában mintegy negyven embert, két gyalogsági harcjárművet és két páncélozott járművet veszítettek.

 

Andrej Marocsko, a luhanszki népi milícia sajtótisztje a Pervij Kanal állami tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy a luhanszki régióban az ukrán erők kezdenek kifulladni és néhány frontszakaszon védekezésbe mentek át.

Szergej Akszjonov, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím vezetője Telegram-csatornáján azt írta, hogy a félsziget területén erődítési munkálatok folynak a lakosság biztonsága érdekében.

A moszkvai hadijelentés szerint az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők csapást mértek három ukrán vezetési pontra, 83 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 172 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, megsemmisítve egyebek között egy Uragan sorozatvetőt. Az orosz légvédelem lelőtt két drónt, valamint tíz Uragan- és HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 333 repülőgépet, 177 helikoptert, 2522 drónt, 388 légvédelmi rakétarendszert, 6889 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 895 sorozatvetőt, 3595 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7266 különleges katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Az Ukrajnától elcsatolt területek több településéről jelentettek ukrán nehéztüzérségi támadást pénteken a helyi hatóságok.

Több holttestet találtak az orosz rakétatámadás után egy Zaporizzsja megyei városban

A zaporizzsjai régióban lévő Vilnyanszk városában kilencre nőtt a csütörtökre virradó éjszaka végrehajtott orosz rakétacsapás civil áldozatainak száma, a mentési munkálatok tovább folytatódnak - közölte Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője pénteken a Telegram üzenetküldő alkalmazáson

 

A tisztségviselő kifejtette, hogy péntek reggel még 2 halottat találtak az egyik lakóépület romjai alatt. Vilnyanszkot csütörtökre virradó éjjel érte orosz rakétatámadás, aminek következtében lakóházakban keletkeztek károk. Az egyik összeomlott házban három család lakott, összesen mintegy tíz fő.

 

Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy péntekre virradóan is orosz csapás érte a régiót. Az orosz erők nagy valószínűséggel Sz-300-as rakétákkal lőtték a térséget, aminek következtében Zaricsne faluban súlyosan megrongálódott a helyi kultúrház. Az előzetes információk szerint senki sem sérült meg.

Lőszerekkel teli dobozok egy elpusztult iskolaépület maradványai előtt az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszon közelében fekvő falvak egyikében 2022. november 16-án 
Fotós: Bernat Armangue / Forrás: MTI/AP

Az ukrán déli műveleti parancsnokság a Facebookon arról számolt be, hogy az orosz csapatok folyamatosan tűz alatt tartják Herszon megyének az ukrán hadsereg által felszabadított részét. A jelentés szerint az oroszok rakéta-sorozatvetőkkel, aknavetőkkel és egyéb nehéztüzérségi fegyverekkel ágyúzzák a Dnyeper (Dnyipro) folyó jobb partját, valamint Csonobajivka, Antonyivka településeket, és a megyeszékhelyt, Herszon városát is. A műveleti parancsnokság értesülése szerint a régió központját ért támadás következtében egy helyi lakost repeszek találtak el, belehalt sérüléseibe.

Közben Szerhij Hlany, a Herszon megyei kormányzó tanácsadója bejelentette, hogy az Ukrzaliznicja ukrán állami vasúttársaság péntek este elindítja az első személyvonatot Kijevből Herszonba. Szavai szerint körülbelül kétszáz utas lesz rajta, a vagonokat ukrán művészek díszitették ki festményeikkel.

A vasúttársaság ellátta a herszoni pályaudvart tartalék áramforrással és Starlink terminálokkal. Az állomás a város második olyan helyszíne lett, ahol mobiltelefonokat lehet feltölteni és csatlakozni lehet az internethez. A villanyáram hiánya miatt a mobilszolgáltatók bázisállomásai Herszonban generátorokon és Starlink terminálokon működnek - fűzte hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Vitalij Kim, a Herszonnal szomszédos Mikolajiv megye kormányzója egy pénteki tévéműsorban kijlentette, hogy a vezetékes ivóvízellátást régiójában csakis Herszon megye elektromos hálózatainak megjavítása után lehet majd teljesen helyreállítani, ez pedig még néhány hétig eltarthat.

A kormányzó kifejtette, hogy Mikolajiv megyében Snyihurivka és a régió déli területe maradt áram nélkül, az ottani hálózatok ugyanis megsemmisültek. Ez azt jelenti, hogy jelenleg mintegy 20 ezer lakásban nincs áram.

Orosz külügy: nem tükrözi a valóságot a zaporizzsjai atomerőműről hozott NAÜ-határozat

Nem tükrözi a valóságot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsának a zaporizzsjai atomerőmű ügyében megtartott szavazása - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak pénteken Moszkvában.

"A NAÜ kormányzótanácsában a matematikai többség olyan megközelítéseket ismételget, amelyek lényegében tagadják a valóságot" - mondta a diplomata, arra utalva, hogy Oroszország a területe részének tekinti Zaporizzsja megye Ukrajnától elcsatolt részeit.

Rjabkov arra hívta fel tanács tagjait, hogy foglalkozzanak azzal a kérdéssel, honnan lövik folyamatosan a zaporizzsjai atomerőművet. Moszkva szerint a létesítményt az ukrán, Kijev szerint az orosz tüzérség támadja.

A NAÜ kormányzótanácsa csütörtöki zárt ülésén határozatot fogadott el, amelyben felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul hagyjon fel tevékenységével az ukrajnai atomerőművekben. Ez idén már a harmadik ilyen jellegű állásfoglalás volt.

A kormányzótanács felszólította Oroszországot, hogy vonuljon ki az ellenőrzése alá került zaporizzsjai létesítményből, és mondjon le az atomerőműre támasztott "megalapozatlan igényéről".

Az orosz hadsereg által szervezett mariupoli sajtóút során készült kép orosz katonákról a zaporizzsjai atomerőmű bejárata előtt a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. május 1-jén
Fotós: Szergej Ilnyickij / Forrás: MTI/EPA

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a határozatra reagálva annyit mondott, hogy Oroszország folytatja a párbeszédet a NAÜ-vel.

A bécsi központú nemzetközi szervezetek mellett működő orosz állandó képviselet a NAÜ kormányzótanácsának a zaporizzsjai atomerőműről szóló határozatát szakszerűtlennek és az ügynökség hatáskörén túlmutatónak minősítette.

Peszkov a sajtó munkatársait tájékoztatva kitért a Délkelet-Ukrajna felett 2014-ben lelőtt maláj utasszállító ügyében csütörtökön meghozott hollandiai bírósági ítéletre is. Mint mondta, Moszkva továbbra is sajnálja, hogy nem vehetett részt a vizsgálatban, és úgy véli, hogy a kizárása nem járult hozzá az eljárás objektivitásához. A verdikt értékelésével kapcsolatban azt hangoztatta,  hogy először mélyreható elemzésre van szükség.

Litvánia segíti az ukrán energiaszektor újjáépítését

Beruházásokkal és felszerelésekkel segíti Litvánia Ukrajnát abban, hogy újjáépítse az orosz támadások következtében megrongálódott energetikai infrastruktúráját - közölte pénteken a vilniusi energiaügyi minisztérium.

A litván energiaszektorban működő cégek és szervezetek a háború február végi kezdete óta már hárommillió euró értékben juttattak el eszközöket - generátorokat, tüzelőanyagot, transzformátorokat - Kijevnek. A támogatást további kétmillió euró értékű felszereléssel tervezik folytatni - közölte a tárca.

Sötétben gyalogolnak emberek áramszünet idején, Kijev belvárosában 2022. november 6-án
Fotós: Roman Pilipej / Forrás: MTI/EPA

"Oroszország szándékosan az ukrán energetikai infrastruktúrát igyekszik lerombolni. Információink szerint az infrastruktúra 40 százaléka szenvedett károkat, ami Ukrajna-szerte több mint 400 kritikus fontosságú objektumot jelent" - mondta el Dainius Kreivys litván energiaügyi miniszter. Hozzátette: 

 

Litvánia azon kevés országok közé tartozik, ahol még rendelkezésre állnak olyan szovjet időkbeli berendezések, amelyeket az ukrán energiaszektorban tudnak hasznosítani.

 

Az orosz rakétatámadások következtében Ukrajnában mindennaposak az áramkimaradások, Kijev közlése szerint mintegy tízmillió ember érintett az országban.

Erdogan: az amerikai-orosz egyeztetésnek kulcsszerepe van az eszkaláció megelőzésében

Az amerikai és az orosz hírszerzés vezetőinek hét eleji ankarai egyeztetése kulcsszerepet játszik a kontrollálatlan eszkaláció megelőzésében az ukrajnai háborúban - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnöknek pénteki török közlés szerint.

A török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága azt közölte: Erdogan arra is felhívta orosz hivatali kollégája figyelmét, hogy az ukrajnai háború elhúzódása növeli a kockázatokat, amiért a diplomáciai találkozókat fel kell éleszteni.

A török vezető elégedettségét fejezte ki, amiért Putyin korábban felajánlotta, hogy földgázközpontot hoznak létre Törökországban. Egyúttal közölte az orosz elnökkel: embereik elvégzik a szükséges technikai, jogi és kereskedelmi műveleteket annak érdekében, hogy a közös célokat mihamarabb elérjék.

 

Erdogan megköszönte Putyinnak a konstruktív hozzáállást, amelyet a fekete-tengeri gabonaexportról szóló isztambuli megállapodás 120 nappal való meghosszabbítását illetően tanúsított. Végül pedig azt is megköszönte az orosz elnöknek, hogy részvétet nyilvánított a múlt vasárnapi isztambuli terrortámadás alkalmából 

 

- zárta sorait a török közlemény.

Beengedik az ukrán felet a rakétabecsapódás helyszínére

Beengedik az ukrán felet a kelet-lengyelországi Przewodówban történt rakétabecsapódás helyszínére, de a nyomozásban való ukrán részvételről még egyeztetnek - közölték pénteken vezető lengyel politikusok.

Ukrán szakértők esetleges jelenlétéről a baleset helyszínén, illetve a nyomozásban való részvételükről Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter a lengyel közszolgálati rádióban nyilatkozott. Megerősítette: az ukrán fél kérte, hogy részt vehessen az eljárásban

"Megvan a jóváhagyás, de mivel nyomozás folyik, be kell tartani a vonatkozó előírásokat" - mondta Blaszczak. Ez azt jelenti, hogy az ukrán szakértők számára lehetővé teszik a terepszemlét - magyarázta.

Péntekre virradóan Jacek Siewiera, a lengyel államfői hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának (BBN) főnöke a TVN24 kereskedelmi hírtévének elmondta: a lengyel ügyészség által folytatott nyomozásba az ügyben érdekelt külföldi partner jogsegélykérelem kapcsán - vagyis kétoldalú szerződés alapján -, vagy a lengyel főügyész által létrehozandó nemzetközi csoport keretében kapcsolódhat be.

Jogsegélykérelmet az ukrán fél eddig nem nyújtott be, a nemzetközi csoportról pedig egyeztetnek - közölte Siewiera. Megerősítette: szerdán az ukrán felet diplomáciai jegyzékben tájékoztatták arról, hogy az ukrán közigazgatás képviselőit beengedik az esemény helyszínére.

Helyszínelő rendőrök Przewodów határában 2022. november 16-án, miután az előző nap feltehetőleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt 
Fotós: Michal Dyjuk / Forrás: MTI/AP

Megerősítette azt is, hogy a helyszínen amerikai szakértők is dolgoznak. Szükség esetén a lengyel ügyészség bizonyító anyagot kér az amerikai féltől - jelezte.

Siewiera beszámolt arról, hogy a helyszíni vizsgálat során rakétadarabokat helyeztek biztonságba, amelyek a bizonyító anyag jelentős részét képezik. Megerősítette a korábbi megállapításokat, amelyek szerint Przewodówban a 80-as években a Szovjetunióban gyártott SZ-300-as légvédelmi rakéta csapódhatott be.

Hozzátette: 

 

biztosan még nem állítható, de a legvalószínűbb az, hogy az ukrán légvédelem által az orosz támadás közben kilőtt rakétáról van szó.

 

Andrzej Duda elnök egy pénteki nyilatkozatában kijelentette: "Bizonyos értelemben fel kell készülni arra a lehetőségre, hogy a külföldön zajló háború következtében különböző balesetek megismétlődhetnek". "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez ne történjen meg" - hangsúlyozta.

 

A rakétabecsapódás következtében meghalt két, 62 éves és 60 éves férfit állami temetésen hétvégén helyezik örök nyugalomra.

 

Ferenc pápa: nem szabad feladni, Kijev és Moszkva között lehetséges a béke

A minél előbbi tűzszünet elérésén dolgozik a vatikáni diplomácia, amely kész közvetíteni a felek között Ferenc pápa nyilatkozata szerint, aki harmadik világháborúnak nevezte az ukrajnai konfliktust a La Stampa című olasz napilapban megjelent interjúban pénteken.

Ferenc pápa kijelentette, abszurd harmadik világháború zajlik, mely mögött a hatalomvágy és a fegyverkereskedelem húzódik.

"A meggyengült birodalmak keresik a konfliktust, mert erősnek akarják magukat érezni, és mert fegyvert akarnak eladni" - mondta az egyházfő. Úgy vélte, ha egy évre felfüggesztenék a fegyverek gyártását és kereskedelmét, fel lehetne számolni az éhezést a világban.

A pápa a világban tapasztalható éhezést botránynak, szégyennek, bűncselekménynek nevezte.

Hangsúlyozta, hogy

 az utóbbi száz év alatt a mostani a harmadik világháború, "és az előzőekből sem tanultunk semmit" - jegyezte meg.

FERENC pápa
Ferenc pápa 
Fotós: Maurizio Brambatti / Forrás: MTI/EPA-ANSA/Pool

Kiemelte, hogy a Vatikán a tűzszüneten dolgozik, és kész közvetíteni a felek között a konfliktus befejezése érdekében. Hozzátette, hogy humanitárius segítséget is nyújtanak a "mártír" Ukrajnának, és a Pietro Parolin bíboros vezette szentszéki államtitkárság kapcsolatrendszerrel igyekszik ösztönözni a felek közötti közeledést.

"Van bennem remény, ne adjuk fel, a béke lehetséges (..) a békét kell akarnunk, nem csak pillanatnyi tűzszünetet, amely az újrafegyverkezéshez kell" - jelentette ki. Receptként javasolta a szívek fegyvertelenítését, az erőszak hatástalanítását: "mindannyiunknak pacifistának kell lennünk" 

- mondta.

A NAÜ határozatot fogadott el Oroszország ellen

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) felszólította Oroszországot, hogy szüntessen be minden akciót az ukrán atomlétesítményekben. A NAÜ már a harmadik ilyen határozatot fogadta el. Ezúttal 24 ország szavazott az állásfoglalás mellett, kettő nemmel voksolt, hét tartózkodott, és két ország hiányzott a szavazáson.

Az Oroszországgal vívott háború februári kirobbanása óta nőttek az ukrajnai nukleáris létesítményekkel kapcsolatos félelmek. Többször is rakéták csapódtak a Zaporizzsja Atomerőmű - Európa legnagyobb atomerőművének - közvetlen közelében.

 

Oroszország és Ukrajna egymást hibáztatja a kialakult helyzetért.

 

A Zaporizzsja Atomerőmű hónapok óta Moszkva ellenőrzése alatt áll, bár továbbra is ukrán alkalmazottak működtetik.

Az utolsó azovstali acélból készült karkötőket árusítják

A United24 adománygyűjtő oldalon keresztül árulják az utolsó, azovstali acélból készült karkötőket. Az 1500 hrivnyáért (kb.: 16 ezer forint) kínált ékszer egy Ukrajna címerével lézergravírozott fémlap ejtőernyőzsinórra fűzve. A lapokat azokból a hatalmas, a mariupoli Azovstal acélműben gyártott fémbetűkből vágták ki, amelyek Kijevben álltak és a "Higgy a ZSU-ban" (Ukrajna fegyveres erőinek rövidítése) feliratot alkották. A karkötőkből származó bevételből drónokat akarnak vásárolni az ukrán hadsereg számára.

Orosz katonák a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. június 13-án 
Fotós: Szergej Ilnyickij / Forrás: MTI/EPA

Az ukrán csapatok hónapokig harcoltak az orosz erőkkel Mariupolért, ami az Azovi-tenger stratégiai fontosságú kikötővárosa és ipari központja. A csata záró napjaiban a harcok a hatalmas Azovstal komplexumra összpontosultak, amely az utolsó megmaradt harcosokat és többszáz civilt védett a május közepén bekövetkezett feladásukig.

Megérkeztek Lengyelországba az ukrán szakértők

Ukrajna közölte, hogy szakértői már Lengyelországban vannak, miután kedden rakétatalálat egy keleti falut, ahol ketten meghaltak és négyen megsebesültek. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lengyel kollégájával, Zbigniew Rauval megegyezett abban, hogy "konstruktív és nyílt együttműködést" folytatnak az ügyben.

Ukrajna egyelőre kitart amellett, hogy az incidenst nem ukrán légvédelmi rakéták okozták, mint ahogy azt Lengyelország és a NATO valószínűsíti.

32 ezer kitüntetés

Volodimir Zelenszkij az ukrán fegyveres erők újabb 402 katonájának adott állami kitüntetést. Az elnök összesítése szerint február 24. óta több mint 32 ezer ukrán férfit és nőt ismertek el valailyen szintű állami kitűntetéssel a csatákban tanúsított bátorságért. Közülük 4950-en posztumusz kapták az elismerést.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 17-én az ukrán-magyar határszakaszon 4713 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4839 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 157 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 17-én 15 ember érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Hét halott Zaporizzsjában

Zaporizzsjában folytatódik egy lakóépület romjainak eltakarítása, amelyet éjszaka az orosz ágyúzás tönkretett. A halottak listáján hét ember szerepel, de az áldozatok száma sajnos még növekedhet - mondta az ukrán elnök.

10 millió ukránnál nincs áram

Az orosz rakétatámadások, valamint a tervezett és a kényszerű vészleállások miatt jelenleg több mint 10 millió ukránnál nincs áram. A szolgáltatás elsősorban Vinnica régióban, Odessza régióban, Szumi régióban és Kijevben akadozik. Mindent megteszünk az ellátás normalizálása érdekében  - mondta az ukrán elnök.

A világ egysége legyőzi az éhinséget

Éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök üdvözölte, hogy sikerült megállapodni az ukrán gabonaexport-kezdeményezés kibővítéséről. Volodimir Zelenszkij emlékeztetett: az egyezmény életbe lépése, augusztus 1-je óta már több mint 450 hajó hagyta el az ukrán kikötőket, az elszállított élelmiszerek teljes mennyisége 11 millió tonna. Elsősorban afrikai országokban élő emberek tízmillióit mentették meg az éhezéstől, különösen az ENSZ Élelmezési Világprogramja keretében a kikötőinkből érkező szállítások révén.

"A globális élelmiszerpiacon is sikerült csökkentenünk a nyomást. Ez pedig azt jelenti, hogy az élelmiszerárak lényegesen alacsonyabbak, mint az élelmiszerexportunk nélkül lennének. Köszönetet mondok minden segítő partnerünknek: az ENSZ-nek és Guterres főtitkárnak, Törökországnak és Erdogan elnöknek" - mondta Volodimir Zelenszkij aki szerint a világ összes országa - Ukrajnával együtt - biztosítani tudja az élelmiszerhiánytól leginkább szenvedők élelmiszerellátását a világon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában