Ez lenne a csődhelyzet?

2022.11.10. 06:33

Karácsony Facebook-oldalára bőségesen költi a közpénzt a főváros

A Fővárosi Önkormányzat anyagi válságáról és csődhelyzetéről panaszkodó Karácsony Gergely bőven költi a közpénzt saját Facebook-oldalának népszerűsítésére. A Városháza és a főpolgármester közösségimédia-oldalait több mint másfél millió forintból hirdették csak az elmúlt három hónapban – tudta meg a Magyar Nemzet. Eközben a spórolás jelszavával a karácsonyi díszkivilágítás elhagyásáról döntött a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés.

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond az Önkormányzatok az idősekért című, a fővárosi önkormányzat és a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa által szervezett konferencián az Újvárosháza dísztermében 2022. október 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Miközben Karácsony Gergely főpolgármesterré választása óta folyamatosan forráshiányra panaszkodik és a főváros csődjét vetíti előre, addig a hivatala jelenleg is szórja a közpénzt. Ráadásul olyasmire, aminek semmi köze a városvezetési teendőkhöz. Nyilvánosan elérhető dokumentumok szerint csak az elmúlt három hónapban több mint másfél millió forintot költöttek Karácsony és a városháza Facebook-oldalainak a népszerűsítésére. Utóbbira csaknem egymillió forintot fordítottak augusztus eleje és október vége között, a főpolgármester közösségimédia-oldalát pedig mintegy hatszázezer forintból hirdették ebben az időszakban – ismertei a Magyar Nemzet

Míg semmi jele annak, hogy Karácsony Gergely sajnálta volna a saját PR-céljaira kiadni az említett összegeket, a karácsonyi díszkivilágítást például már közel sem tartja olyan fontosnak. Olyannyira nem, hogy a minap döntött arról a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés, hogy az idei ünnepi időszakban szakítanak a hosszú évtizedek óta követett hagyománnyal, amivel azonban mindössze 28 millió forintot – vagyis a főváros büdzséjéhez képest elhanyagolható összeget – terveznek megspórolni.

Szokásához híven a főpolgármester ismét az Orbán-adminisztrációra igyekezett hárítani a felelősséget a saját hivatalához tartozó ügyekért is: „a főváros nagyjából márciusra csődbe megy kormányzati segítség nélkül” – jelentette ki Karácsony egy, a Republikon Intézet által szervezett eseményen.

Az államkincstár akkori adatai szerint 2020 végén még 122 milliárd forint volt a fővárosi kasszában. Egyébként 

Budapest 2021-ben minden idők legnagyobb működési támogatását kapta a kormánytól, az uniós forrásoknak pedig 44 százaléka jutott a fővárosra. 

A rendelkezésre álló bőséges források ellenére Karácsony Gergely már a pandémia elején, 2020 nyarán is a pénzszűkére panaszkodott, és már akkor is arról beszélt, hogy „csak az a kérdés […], melyik évben megy csődbe a Fővárosi Önkormányzat”.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában