Kiderült

2023.01.12. 11:09

A párizsi pályaudvaron késelő férfi nem tartózkodhatott volna az országban (videó)

A hatóságok nyilvántartásában több személyazonossággal szerepelt a férfi és 2022 nyarán kitoloncolási határozatot bocsátottak ki ellene, tehát nem is tartózkodhatott volna francia földön. A pályaudvar biztonsági kamerái felvételén látszik a durva támadás, amint a férfi leteperi egyik áldozatát, majd többször megszúrja, a támadó állítólag Allah Akbar kiáltást hallatott a történtek idején.

Helyszínt biztosító rendőrök a párizsi Északi pályaudvaron, a Gare du Nord-on 2023. január 11-én, miután egy férfi késsel több embert, sajtóértesülés szerint hatot megsebesített a pályaudvaron

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Christophe Petit Tesson

Egyre több részlet lát napvilágot arról a késeléses támadásról, amely január 11-én a kora reggeli órákban történt az Európa legforgalmasabbjaként számon tartott párizsi Gare du Nord pályaudvaron, forgalmát tekintve a harmadik a világon, naponta 700 000, évente pedig több mint 220 millió ember fordul meg itt - írja a V4NA. 

Pár perccel háromnegyed 7 előtt agy fiatal férfi látszólag minden előzmény nélkül kést rántott, majd a körülötte lévő emberekre támadt, a biztonsági kamerák felvételén jól látszik, amint a földre teperi áldozatát, majd egymás után többször is leszúrja.

Az egyik szemtanú elmondása alapján a férfi mindenkire rátámadt, aki körülötte volt, válogatás nélkül szedte áldozatait a nála lévő 30 centiméteres pengéjű késsel. A késelő az ámokfutást az épületen belül folytatta, egészen addig, amíg a rendőrök több lövéssel ártalmatlanították.

A támadásban hatan sérültek meg, egy 36 és egy 41 éves férfi, egy 46 éves rendőr, valamint három nő, akik 40, 47 és 53 évesek. Az egyik sebesültet súlyos állapotban szállították kórházba, a támadó is súlyosan megsérült, állapota kritikus.

Yoann Maras, az Alliance Police Nationale nevű rendőrszakszervezet titkárának elmondása alapján a támadót ártalmatlanító rendőrök gyors közbelépése nélkül sokkal több lett volna az áldozat. Hozzátette, hogy a támadó rendkívül erőszakos volt, mivel alig két perc alatt hat embert sebesített meg.

Ami a támadót illeti, letartóztatásakor nem voltak nála iratok, de ujjlenyomata alapján a hatóságoknak hamar sikerült beazonosítaniuk, kiderült, hogy a fiatal férfi 2000-ben született Líbiában, ám a hatósági nyilvántartásban több személyazonosság alatt szerepelt, így az sem kizárt, hogy algériai állampolgár. A férfi illegális bevándorló, aki ellen 2022 nyarán adtak ki a francia hatóságok kiutasítási határozatot, ám a kitoloncolásra nem került sor, mert Franciaország nem deportálhatta volna Líbiába a férfit az ottani bizonytalan helyzet miatt, derül ki a TF1 cikkéből.

A támadás indítéka egyelőre nem ismert, de az Europe 1 értesülései szerint a merénylő Allah Akbar kiáltást hallatott a késelés idején, erről Damien Rieu jobboldali politikus számolt be a Twitteren.

Az utóbbi időben egyre hevesebb viták alakulnak ki a kiutasítási határozatokkal kapcsolatban, különösen nagy közfelháborodást váltott ki, amikor kiderült, hogy az októberben kegyetlenül meggyilkolt 12 éves kislány, Lola életét kioltó algériai nő ellen is ilyen határozat volt érvényben, most pedig újra egy kitoloncolandó személy követett el súlyos támadást.

Ezzel kapcsolatban Damien Rieu azt írta a Twitteren, hogy Gérald Darmanin belügyminiszter nem tanult Lola esetéből, hozzátéve, hogy a pályaudvari támadás elkerülhető lett volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában