Katargate

2023.01.06. 11:23

A szlovén kormányfő szerint az uniós korrupciós botrány rendszerhibára utal

Robert Golob számára az volt a legsokkolóbb, hogy gyakorlatilag semmilyen ellenőrzést nem tapasztalt a parlamentben folyó események felett, szerinte az ügy veszélybe sodorhatja az EU hitelességét.

Robert Golob szlovén kormányfő

Forrás: AFP

Fotó: Frederick Florin

Az üzletemberből lett politikust tavaly májusban választották miniszterelnöknek hazájában, így új szereplőnek számít az Európai Tanácsban. Ezért is döbbent meg igazán az Európai Parlamentben kirobbant korrupciós botrány miatt. Robert Golob a Politico EU Confidential című podcastcsatornájának adott interjújában hitetlenkedésének adott hangot a fennálló rendszer miatt, amely lehetővé tette az európai tisztviselők állítólagos megvesztegetésének lehetőségét – írja a Világgazdaság.

Ha nem kezelik megfelelően, mindennek komoly negatív hatása lehet

– fogalmazott diplomatikusan a politikus.

A szlovén kormányfő nincs egyedül a véleményével: az uniós vezetők széles körében elterjedt a nézet, amely szerint a kirobbant botrány az Európai Unió hitelességét is veszélyezteti. 

Ez pedig igen aggasztó lehet a jövő évben esedékes európai parlamenti választások előtt.

Korábban, szintén a Politiconak adott interjújában az Európai Tanács elnöke, Charles Michel is arról beszélt, hogy az olyan vádak, amelyek szerint egyes országok – mint például Katar – befolyást akartak vásárolni maguknak Brüsszelben, káros hatással vannak az EU-ra nézve – emlékeztet a Világgazdaság.

Az előzmények

Tavaly december közepén robbant az elmúlt évtized legsúlyosabb uniós korrupciós botránya, miután őrizetbe vették Eva Kailit, az Európai Parlament volt szocialista alelnökét és másik három embert. Az eddigi információk szerint a Katargate néven elhíresült ügyben legalább hatvan uniós politikus lehet érintett, többségük szocialista vagy néppárti. Kailinál és hozzá közel állóknál a rendőrök többször tartottak házkutatást, az egykori görög EP-képviselőnél összesen több mint másfél millió eurót (hatszázmillió forint) találtak. A vádak szerint kenőpénzt és ajándékokat fogadhatott el Katarból azért, hogy az Európai Parlament az Öböl-menti ország számára kedvező politikai és gazdasági döntéseket hozzon. Azóta arra is fény derült, hogy Marokkó is érintett lehet a botrányban.

A Világgazdaság teljes cikke ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában