Felsőoktatás

2023.01.13. 06:44

Erasmus-program: a hallgatók szerint a kormány bejelentése megoldás lehet

A Magyar Nemzet a hazai egyetemeket kérdezte meg az Erasmus helyzet kapcsán.

Illusztráció/Hallgatók előadáson vesznek részt a Hőgyes Endre Teremben a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetben, a IX. kerületi Hőgyes Endre utcában 2019. március 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

– A Budapesti Corvinus Egyetem bízik az Erasmus+ és Horizont Európa források körül kialakult helyzet mielőbbi megnyugtató rendezésében, szükség szerint azonban – a fenntartó Mae­cenas Universitatis Corvini Alapítvány támogatásával – kész biztosítani a 2024/25-ös tanévre a hallgatói kiutazások költségeit – írta csütörtök reggeli közleményé­ben a Budapesti Corvinus Egyetem. 

A tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely azonban bejelentette: amennyiben nem tudnak megegyezni az Európai Bizottsággal, a kormány kifizeti az Erasmus-ösztöndíjakat - írja a Magyar Nemzet.

A Semmelweis Egyetemen azt közölte, az Erasmus esetében 2023 szeptemberéig intézményi szinten érvényes szerződéssel rendelkeznek, így alapvetően ez nem jelent különösebb kockázatot. Megjegyezték: ha a helyzet addig nem rendeződik, úgy az állam vagy az egyetem kompenzálni fogja a hallgatókat, senkit nem érhet hátrány.

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) kommunikációs vezetője szerint a kormány bejelentése az ösztöndíjprogram finanszírozását valóban megoldhatja, azonban tartanak attól, hogy mindez hosszú távon nem jelentene kielégítő megoldást.  

Az, hogy bizonyos magyar intézményeket kizárnak ebből a programból, okozhat akkora preztízsvesztést, hogy a külföldi intézmények akár lemondják a cseregyakorlatokat is. Ha ez nem valósul meg, a kormány intézkedése valóban orvosolhatja a kialakult problémát

– ismerte el a szervezet képviselője. 

A teljes cikk IDE katintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában