Elégedetlenség

2023.01.10. 14:00

Nagy a baj: máshol gyógyítanának a brit orvosok, megdöbbentő történeteket mesélnek

Egy év alatt 25 százalékkal nőtt a külföldi munkavállalást lehetővé tévő bizonyítványt megszerző brit orvosok száma. Egy felmérés is azt támasztja alá, hogy egyre több fiatal orvos gondolkodik azon, hogy elhagyja az országot. Megdöbbentő dolgokat mesélnek a munkakörülményekről és az életszínvonalukról – olvasható a V4NA cikkében.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Tovább folytatódik az brit egészségügyi rendszer vesszőfutása. A munkakörülmények és az alacsony bérek miatt egyre többen vágyódnak el egy másik országba. A tengerentúli toborzók is egyre jobban megcélozzák azokat a dolgozókat, akik elégedetlenek az Egyesült Királyságban a fizetéssel és a munkakörülményekkel – írja a V4NA.

Az Általános Orvosi Tanács adatai szerint egy év alatt 25 százalékkal nőtt azoknak az orvosoknak a száma, akik olyan igazolást szereztek, amely lehetővé teszi számukra, hogy külföldön dolgozzanak. Tavaly 6950 kérelem érkezett a nyilvántartásba vett és engedéllyel rendelkező brit orvosoktól, szemben a 2021-es 5576 kérelemmel – körülbelül egynegyedük Ausztráliát célozta meg.

Hogy mekkora a hiány jelenleg a brit kórházakban, azt jól mutatja hogy az ország egyik legnagyobb akut kórháza nemrég 200 állást kínált fel a közelmúltban indított toborzási akciót követően, mert egyre nagyobb aggodalomra ad okot az egészségügyi dolgozók elvándorlása.

De egy nemrég végzett felmérés is azt támasztja alá, hogy rettenetes állapotban van az egészségügyi rendszer – már ami a dolgozókat illeti.

Egy 4500 angliai orvosjelölt körében végzett felmérés szerint minden harmadik orvos külföldön kíván dolgozni jövőre, a legnépszerűbb célpontok Ausztrália és Új-Zéland.

Forrás: V4NA

Megkérdezték például azt, hogy hogyan birkóznak meg a fiatal orvosok a valós fizetésük több mint húsz százalékos csökkenésével, miközben az élelmiszer-, energia- és bérleti díjak szárnyalnak. A megkérdezettek több mint hetven százaléka nyilatkozott úgy, hogy nagyon aggódik a megélhetési költségek drasztikus emelkedése miatt, tudatában annak, hogy mennyit keres. A fiatal orvosok közel fele olyan alapvető költségekkel küszködik, mint a bérleti díj, a fűtés és az ingázás – derül ki a brit orvosszövetség adataiból.

Forrás: V4NA

Egyikük a kamerák előtt is elmondta, hogy korántsem leányálom egészségügyi dolgozónak lenni Nagy-Britanniában. „A házunk állandóan hideg. Ma éppen amikor elindultam otthonról, a termosztátot próbáltam minél kisebb hőfokra állítani” – mondta a fiatal férfi, aki így próbálja valamelyest csökkenteni a kiadásait. A fiatal orvos azt is hozzátette, hogy nem brutális emelésre vágynak, csupán arra hogy a bérek érjék el például a 14 évvel ezelőttieket. Úgy véli, hogy ez nem olyasmi, ami ellen harcolnia kellene a kormánynak.

„Ez az első évem, amikor képzett orvosként dolgozom, és soha nem gondoltam volna, hogy ennyire szegényen fogom tölteni. Az orvosi egyetemet két folyószámlahitellel és három hitelkártyával végeztem el és nem látom, hogyan tudnék egyhamar kimászni ebből a gödörből. Egy plusz műszakot kellett vállalnom, csak hogy megengedhessem magamnak, hogy megjavítsam a fényszórókat az autómon. Amikor augusztusban nem volt pénzem enni, hitelkártyát kellett kölcsönkérnem egy családtagtól”

– mesélte egy másik fiatal orvos. Az orvosszövetség szerint jövőre még több orvos számít arra, hogy ehhez hasonló áldozatokat kell hoznia, és még több adósságba kell kerülnie, csak azért, hogy kifizesse a számláit.

„Az állandó aggodalom, hogy hogyan fizessük be a számláinkat, sok fiatal orvost arra késztet, hogy megkérdőjelezzék jövőjüket az egészségügyi szolgálatnál. A fiatal orvosok az életüket tették kockára, hogy a világjárvány idején betegekről gondoskodjanak, de ezt a hozzájárulást figyelmen kívül hagyták, és a morál gyorsan zuhanni kezdett”

– mesélte két másik fiatal orvosjelölt a szövetségnek, amely egyébként úgy véli, hogy ha ezeknek az orvosoknak csak egy része is úgy dönt, hogy elhagyja az országot, az igazi katasztrófát jelent majd a betegellátásra nézve. „Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak fiatal orvosok elvesztését, amikor az egészségügyi szolgálat már így is térdre kényszerült. Az orvosok által elmondott okok elárulják, milyen károsak voltak a reálbérek csökkentése, valamint a rossz munkakörülmények” – vélekedik az orvosszövetség.

A felmérésben résztvevő orvosok több mint háromnegyede elmondta azt is, hogy vannak olyan barátai és kollégái, akik az elmúlt 12 hónapban távoztak, és más országban vállaltak orvosi munkát, mert azok igazságosabb fizetést és jobb munkakörülményeket kínálnak. Rengetegen választottak teljesen más szakmát és nagyon sokan tartanak inkább egy nagyobb szünetet a karrierjükben – ami mellesleg éppen elkezdődött.

A brit egészségügyi rendszer már így is a teljesítőképessége határán van. Ahogy arról a V4NA korábban beszámolt, csak Angliában összességében több mint tízezer orvosra lenne még szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában