Tömeges kihantolás

2023.02.04. 07:36

A leszármazottak még megmenthetik őseik pusztulásra ítélt sírját a nagyváradi temetőben

Akár tizenegyezer régi sírhelyet is feldúlhatnak az egykor magyar többségű Nagyváradon, a híres Rulikowski temetőben. A mai államhatártól alig tíz kilométerre fekvő város immár román többségű önkormányzata azért szánta rá magát a drasztikus lépésre, mert állítólag egyre kevesebb a sírhely a megyeszékhelyen.A magyar leszármazottak sírok ezreit menthetik meg, ha idejében lépnek.

Balázs D. Attila

Az utódokon múlik, hogy hagyják-e elpusztulni a régi sírhelyeket (illusztráció)

Forrás: Shutterstock

A Rulikowski Kázmér, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc vértanúja síremlékét is rejtő temető sajnos nem lett még műemlékké nyilvánítva (mint például a kolozsvári Házsongárd), ezért itt nagy veszélybe kerülhetnek a város, és az egyetemes magyar kultúra nagyjainak hantjai. Mindemellett számos műemlék jellegű magyar síremlék válhat az enyészetté, ahogy az néhány éve meg is történt, amikor a város magyarellenes polgármestere, Ilie Bolojan „parkosította” a helyi magyarság legrégebbi temetőjét, az Olaszit.

Liviu Andrica, a temető felügyeletét ellátó közterület-fenntartó hatóság (ADP) igazgatója a román sajtónak elmondta, 

a következő években hantoltatják ki és adhatják bérbe ismét azokat a sírokat, melyek után 8–10 éve nem fizetik ki az amúgy nem túl drága bérleti díjat az elhunytak hozzátartozói. A leszármazottakat levélben értesítik az utolsó ismert címükön a tervről, majd egy év után megismétlik a procedúrát. Ha az ezt követő három hónapon belül sem jelentkezik a hozzátartozó, akkor intézkednek a hantokat illetően.

Minden elhagyatott vagy ki nem fizetett sírhelyet felásnak, és a talált csontokat fél méterrel mélyebben hantolják újra, hogy föléjük újabb személyeket temethessenek. A vissza nem igényelt sírköveket állítólag eladják vagy eladományozzák, az értékesebbeket helyreállítják.

Az érintett Magyarországra, illetve külföldre szakadt nagyváradiaknak ezért minél előbb jelentkezniük kell a temetőgondnokságnál, ha nem akarják, hogy őseik sírját feldúlják.

A témával kapcsolatosan ITT is lehet olvasni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában