Ukrán válság

2023.02.08. 06:17

Harci repülőgépeket kért londoni beszédében Zelenszkij

350. napja tart a háború a szomszédban.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2023. január 31-én közreadott, videofelvételről készített képen orosz tüzérek önjáró löveggel tüzelnek az ukrán állásokra egy nem megnevezett ukrajnai helyszínen

Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Fotó: -

Brit–ukrán nyilatkozat: Ukrajnának joga van a NATO-csatlakozáshoz

Ukrajnának joga van arra, hogy csatlakozzon a NATO-hoz – áll a brit és az ukrán kormány szerdán Londonban kiadott közös nyilatkozatában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nap folyamán előre be nem jelentett látogatást tett Nagy-Britanniában, ahol fogadta őt Rishi Sunak miniszterelnök és III. Károly király is.

Zelenszkij a brit parlamentben elmondott beszédében harci repülőgépek szállítását kérte Nagy-Britanniától és a nyugati szövetségesektől, de a kérést a brit kormány érzékelhető tartózkodással fogadta.

Az ukrán elnök hivatalos programja után, szerda este kiadott brit–ukrán közös közleményben London megerősíti tántoríthatatlan elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és elismert határain belüli területi sérthetetlensége mellett.

A kommüniké szerint Ukrajnának joga van arra, hogy törekedjen saját biztonsági megállapodások megkötésére, és ebbe beletartozik a jövőbeni NATO-tagság is.

SUNAK, Rishi; ZELENSZKIJ, Volodimir
Rishi Sunak brit miniszterelnök (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog, miután megállapodást írtak alá a lulworthi katonai kiképző központban 2023. február 8-án
Fotós: Hollie Adams / Forrás: MTI/EPA/Pool/Bloomberg

Pistorius: folytatódnak a tárgyalások a Leopard harckocsik ukrajnai szállításáról

Folytatódnak a tárgyalások a német gyártmányú Leopard harckocsik ukrajnai szállításáról, jövő héten lengyel–német–ukrán védelmi miniszteri találkozót tartanak ez ügyben – jelentette be szerdán Varsóban Boris Pistorius német védelmi miniszter.

A Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel folytatott tárgyalásokat követő sajtóértekezletén Pistorius megerősítette: a többi között a holland, a belga és a dán hadsereg készleteiből Leopard 1 A5 típusú harckocsikat küldenek Ukrajnának.

A Lengyelországgal közös projekt keretében pedig Berlin korszerű Leopard 2 A6, Varsó pedig Leopard 2 A4 típusú harckocsikat szállít Kijevnek – folytatta a német miniszter.

Blaszczakkal abban állapodtak meg, hogy jövő héten Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel találkoznak, és meghívják azon országok képviselőit is, akik a Leopard 2-eseket szállító szövetséget alkotják – tette hozzá. A cél egy minél több államból álló koalíció létrehozása – mondta még.

Blaszczakkal a NATO keleti szárnya biztosításáról is egyeztettek, valamint arról, hogy „a német hadiipar miképp állhat át az Ukrajnát támogató nagyobb termelésre” – mondta a német miniszter.

A Reuters hírügynökség szerint Pistorius a varsói sajtóértekezleten azt is mondta: az első, mintegy 31 harckocsiból álló Leopard 2 harckocsizászlóaljat a nyugati partnerek az idei év első három vagy négy hónapjában szállíthatnának Ukrajnának.

A német szövetségi védelmi minisztérium korábbi Twitter-bejegyzése szerint március végére készen állnak az Ukrajnának ígért Leopard 2 A6 típusú harckocsik. A német kormány 14 ilyet ad át a Bundeswehr állományából, és azt is vállalta, hogy összehangolja akcióját az ugyancsak Leopard 2-eseket átadó partnerországokkal.

Portugália három Leopard 2-es páncélost küld márciusban Ukrajnának

Portugália javítási munkálatokat követően három Leopard 2-es páncélost küld márciusban Ukrajnának – jelentette be szerdán António Costa portugál miniszterelnök.

Jelenleg a Leopard 2-es harckocsik karbantartási és javítási munkálatait végezzük, és a tervek szerint márciusban lehetőségünk lesz hármat elküldeni

– mondta a portugál kormányfő a parlamentben.

Costa szombaton beszélt arról, hogy alkatrészek beszerzése érdekében felvették a kapcsolatot Németországgal, hogy üzemképesség tegyék a dél-európai ország arzenáljában lévő harckocsikat.

António da Silva Ribeiro tengernagy, a portugál fegyveres erők vezetője a múlt hónapban azt mondta, hogy Portugáliának 37 Leopard 2 harckocsija van, de a helyi média széles körben arról számolt be, hogy a legtöbbjük működésképtelen.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a múlt hét elején azt mondta, hogy az ország 120-140 nyugati harckocsit kap a 12 országból álló koalíciótól érkező szállítások „első hullámában”.

Tűz ütött ki egy lett dróngyárban, amely az ukrán hadseregnek is szállít

Tűz ütött ki a lett főváros, Riga egyik dróngyárában, amely az ukrán hadseregnek is szállít termékeiből – közölte szerdán a lett LSM közszolgálati műsorszolgáltató.

A tűz az amerikai székhelyű Edge Autonomy vállalat egyetlen európai telephelyén tört ki kedden, de az oltási munkálatok még szerdán is tartottak.

Az LSM egy rendőrségi szóvivőre hivatkozva arról számolt be, hogy a hatóságok vizsgálják a történteket és tisztában vannak azzal, hogy az üzem Ukrajnának is gyártott pilóta nélküli repülőeszközöket, mindazonáltal egyelőre nem látják jelét bűncselekménynek.

A lángokban három ember megsérült, és 600 négyzetméter gyárterület égett le.

A lehetséges orosz offenzíva „irreális” és valószínűtlen

Az orosz hadsereg nagyszabású offenzívát indíthat Kelet-Ukrajnában – állítja egy amerikai kutatóintézet. Az Institute for the Study of War (ISW) a brit védelmi minisztérium megjegyzéseit megismételve azt mondta, hogy már több hete előre jelezték, hogy Oroszország nagyszabású offenzívát indít a donyecki határ elérésére, de eddig csak lassú előrehaladás történt. Az ISW szerint a közelgő „sárszezon” – amikor az olvadó fagyok miatt Ukrajnában földutak keletkeznek – szintén akadályozhatja az orosz csapatok bármilyen nagyobb előre nyomulását.

Ukrán főügyészség: eddig csaknem százharminc gyermeket hoztak vissza Oroszországból

Az Ukrajnából jogellenesen Oroszországba vitt ukrán gyermekek közül eddig 128-at sikerült kimenekíteni – közölte kedden Julija Uszenko, az ukrán főügyészi hivatal gyermekvédelmi főosztályának vezetője az Ukrinform hírügynökség beszámolója szerint.

A tisztségviselő hozzátette, hogy a kimentett gyermekek közül több mint ötvenen szüleikkel vagy gondozóikkal együtt jelenleg az EU-tagországokban tartózkodnak.

Lelőtték a hírhedt orosz nacionalista Igor Mangusevet Ukrajnában

A hírhedt orosz katonai százados és zsoldos, Igor Mangusev a kórházban halt meg, néhány nappal azután, hogy a megszállt Ukrajnában közelről fejbe lőtték. A férfi egy drónellenes egységet irányított a megszállt Luhanszkban, de 2014-ben az ukrán erők ellen harcoló zsoldoscsoport egyik alapítója is volt.

Harci repülőgépeket kért londoni beszédében Zelenszkij

Harci repülőgépeket kért Nagy-Britanniától és a nyugati szövetségesektől szerdai londoni beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Zelenszkijt, aki előre be nem jelentett látogatásra érkezett a brit fővárosba, először Rishi Sunak miniszterelnök fogadta a Downing Streeten. Sunak hivatalának előzetes tájékoztatása szerint a brit kormányfő az ukrán katonáknak nyújtott, hónapok óta zajló brit kiképzési program jelentős bővítését ajánlotta fel Zelenszkijnek, kiterjesztve ezt a programot az ukrán légierő pilótáira és a tengerészgyalogságra.

Zelenszkij ezután beszédet mondott a brit parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban a törvényhozás két kamarája, az alsóház és a Lordok Háza tagjai, valamint a brit kormány képviselői előtt.

Beszédében az ukrán elnök arra kérte a nyugati szövetségeseket, hogy szállítsanak Ukrajnának korszerű harci repülőgépeket. A kérést azzal nyomatékosította, hogy átnyújtotta az ukrán légierő egyik kiemelkedően sikeres aktív harci pilótájának sisakját Sir Lindsay Hoyle-nak, a londoni alsóház elnökének.

A moszkvai Fedora Poletajeva téren kiállított szovjet gyártmányú T-80-as harcjármű  mellett tol babakocsit egy asszony 2023. február 8-án
Fotós: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

Luhanszki vezető: ellentámadásra készül az ukrán hadsereg

Miközben az orosz katonai szóvivő szerdán súlyos ukrán veszteségekről számolt be, az Ukrajnától elszakított luhanszki régió megbízott vezetője közölte, hogy az ukrán hadsereg erőösszpontosítást hajtott végre egy ellentámadáshoz.

Leonyid Paszecsnyik, a luhanszki régió vezetője a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva nagyon nehéznek minősítette a helyzetet az érintkezési vonalon, különösen Szvatove és Kreminna közelében, de Liszicsanksznál és Rubizsnénél is. Mint mondta, az ukrán fegyveres erők ezen a szakaszon egységeket vonnak össze, hogy ellentámadásba lendüljenek és elveszített területeket szerezzenek vissza.

Ezzel szemben Apti Alaudinov vezérőrnagy, az Ahmat különleges egység parancsnoka, a luhanszki „népi milícia” 2. hadtestének parancsnokhelyettese a Szolovjov Live médiacsatornán azt mondta, hogy Kijev Herszonból, Harkivból, sőt Nyugat-Ukrajnából is erőket és eszközöket helyez át a Donyec medencébe, mert „nagyon rosszul megy a dolga”. Alaudinov azt mondta, hogy Artemivszkben (Bahmutban), ahol az ukrán oldalon nagyszámban harcolnak külföldi „zsoldosok”, az orosz csapatok folytatják sikeres előrenyomulását, a várost jobb oldalról „átkarolták” és több utcát elfoglaltak.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszk irányában több mint 35 katona, egy páncélozott személyszállító és egy jármű, Liman irányában több mint 130 katona, egy gyalogsági harcjármű, három páncélozott harcjármű, egy Grad sorozatvető és egy lőszerraktár, Donyeck térségében több mint 140 katona, egy harckocsi, három kisteherautó, három egyéb jármű, egy Mszta-B önjáró tarack és két lőszerraktár, a donyecki régió déli részén minegy 75 katona, egy harckocsi, egy gyalogsági harcjármű, három páncélozott harcjármű, két jármű, valamint három lőszer- és üzemanyagraktár, Herszon irányában pedig egy aknavetős osztag volt.

Az orosz harcászati repülőgépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők a hadijelentés szerint az elmúlt nap folyamán 123 ukrán előerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 74 tüzérségi lőállásra mértek csapást, eltalálva egyebek között egy drónokkal foglalkozó harkivi repülőipari vállalat műhelyeit és az ukrán 79. ejtőernyős rohamdandár főhadiszállását a donyecki régióban lévő Krasznohorivkánál. Az orosz légvédelem lelőtt tíz drónt és 11 HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 382 repülőgépet, 206 helikoptert, 3046 drónt, 403 légvédelmi rakétarendszert, 7789 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 1011 sorozatvetőt, 4022 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8291 speciális katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok szerdán ukrán tüzérségi támadást. Paszecsnyik azt állította, hogy az ukrán hadsereg szándékosan löveti a luhanszki kórházakat.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos szerdán a Telegram-csatornáján közölte, hogy a fogolycsere révén az orosz fogságból kiváltott katonákat az ukrán hadvezetés visszaküldi a frontvonalba.

Scholz: tovább szigorítják az EU-s szankciókat a háború kitörésének évfordulóján

Az Európai Unió tovább szigorítja az Oroszországgal szembeni szankciókat az Ukrajna elleni orosz támadás első évfordulóján – mondta Olaf Scholz német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár a tagállami vezetőket összefogó Európai Tanács csütörtökön kezdődő kétnapos rendkívüli tanácskozására kidolgozott német álláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy a támadás megindításának évfordulójára, február 24-re tervezett szigorítás „világos üzenetet” Vlagyimir Putyin orosz elnöknek arról, hogy nem valósulnak meg „imperialista tervei”.

Az Európai Tanács azt az ígéretet is megerősíti, hogy „Ukrajna jövője az EU-ban van” – jelentette ki Olaf Scholz.

Németország is változatlanul kiáll Ukrajna mellett, de nem hoz olyan döntést, amelynek révén a NATO belekerül a háborúba – tette hozzá, kiemelve, hogy „nem a NATO háborúzik Oroszországgal, hanem Oroszország rontott rá Ukrajnára”.

Ez azt jelenti, hogy „Putyinnak kell abbahagyni a háborút, minél előbb, annál jobb” – mondta a német kancellár.

SUNAK, Rishi; ZELENSZKIJ, Volodimir
Rishi Sunak brit miniszterelnök (b) üdvözli Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2023. február 8-án. Zelenszkij az ukrajnai háború 2022. február 24-i kezdete óta először utazott Nagy-Britanniába
Fotós: Neil Hall / Forrás: MTI/EPA

Volodimir Zelenszkij az Egyesült Királyságban

Az ukrán elnök szerdán megbeszélést tart az Egyesült Királyságban Rishi Sunak miniszterelnökkel, majd 13 órakor beszédet mond a parlamentben. Később a megbeszéltek szerint találkozik a királlyal a Buckingham-palotában, és szemügyre veszi a brit földön kiképzést tartó ukrán csapatokat.

Rakétacsapás Harkivban

Felvételek láttak napvilágot arról a pillanatról, amikor egy rakéta csapódott be tegnap este Harkiv város központi parkjába, Ukrajna északkeleti részén. A felvételt Anton Gerascsenko, Ukrajna belügyminiszterének tanácsadója osztotta meg.

Harkiv régiót Oroszország megszállta, miután megkezdődött teljes körű inváziója, majd Ukrajna tavaly egy ellentámadás során visszafoglalta. A rakétacsapások azonban továbbra is záporoznak a régióra. A múlt héten két orosz rakéta csapódott be Harkiv központjában, az egyik rakéta egy lakóépületet ért.

A brit védelmi minisztérium szerint nem valószínű, hogy Oroszország átkel a Dnyipro-n

A brit védelmi minisztérium (MoD) közzétette az ukrajnai válsággal kapcsolatos legfrissebb hírszerzési jelentéseit, amelyben az áll, hogy mióta Oroszország tavaly kivonta erőit a Dnyipro nyugati partjáról, a Dnyipro-deltát alkotó szigetek és vízi utak bonyolult hálózatán folytatódik a "csetepaté és a felderítés".

Az orosz erők "szinte bizonyosan" kis csónakokat használtak a szigetek közelében, de Ukrajna "többször is sikeresen bevetette a nagy hatótávolságú tüzérséget az orosz előőrsök semlegesítésére". A minisztérium szerint mindkét fél "valószínűleg arra törekszik, hogy jelenlétet tartson fenn ezeken a területeken", hogy ellenőrizze a stratégiai fontosságú folyóhoz való tengeri hozzáférést. Ugyanakkor "nagyon valószínűtlen, hogy Oroszország megkísérelne támadó átkelést a Dnyipron".

Joe Biden kitart amellett, hogy az USA segít Ukrajnának

Az amerikai elnök az unió helyzetéről szóló beszédében némi megnyugtatást nyújtott az ukránoknak. A beszédben, amelynek során Kína biztonsági aggodalmairól és az ukrajnai háborúról beszélt, Joe Biden azt mondta, hogy az Egyesült Államok kiáll Ukrajna mellett, "ameddig csak szükséges".

Néhány republikánus - élükön a Donald Trump volt elnökhöz legközelebb állókkal - megkérdőjelezte, hogy az Egyesült Államoknak továbbra is pénzt kellene-e küldenie Ukrajnának. A párt többsége azonban - beleértve a párt vezetőit és a kongresszus nemzetbiztonsági bizottságainak vezető tagjait is - arra számít, hogy a finanszírozás folytatódni fog.

A kongresszus több mint 100 milliárd dollár (83 milliárd font) értékű segélyt és katonai támogatást hagyott jóvá Ukrajnának és a partnerországoknak a háború alatt.

Ukrajna visszavonulhat Bakhmutból

Ukrajna visszavonulhat Bakhmutból - mivel két olyan régiót azonosított, ahol Oroszország új offenzívát indíthat.

Az orosz erők fokozták támadásaikat Kelet-Ukrajnában, és az elmúlt hetekben kisebb győzelmeket értek el. Ukrán tisztviselők most úgy vélik, hogy Moszkva célba veheti az északkeleti Harkivot vagy a déli Zaporizzsját. Harkiv állt a tavaly év végi ukrán ellentámadás középpontjában, amelynek során Kijev több mint 500 települést vett vissza orosz ellenőrzés alól. Tegnap este az Ukrán Fegyveres Erők közlése szerint több mint 30 harkivi város és falu, valamint 20 zaporizzsjai település került tűz alá.

Magas rangú ukrán tisztviselők szerint Oroszország az elkövetkező hetekben újabb nagyszabású offenzívát kísérel meg - esetleg a február 24-i invázió évfordulójához kapcsolódva.

A fegyverszállítások berángatják a NATO-t a háborúba

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítások gyakorlatilag "berángatják" a NATO-t a konfliktusba, ami "kiszámíthatatlan mértékű eszkalációhoz" vezethet. Az állami tulajdonú Tass hírügynökség által idézett katonai tisztviselőkkel folytatott konferenciabeszélgetés során Sojgu azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit , hogy "megpróbálják a konfliktust a lehető legnagyobb mértékben elnyújtani" azzal, hogy Kijevet nehéz támadó fegyverekkel látják el.

Zelenszkij ma meglepetésszerű látogatást tesz Nagy-Britanniában

Az ukrán elnök ma brit földön tartózkodik, ez az első útja az Egyesült Királyságba a háború kezdete óta.

A decemberi washingtoni látogatását követően ez lesz mindössze a második külföldi útja a konfliktus ideje alatt.

Volodimir Zelenszkij találkozik Rishi Sunak brit miniszterelnökkel, valamint az Egyesült Királyságban kiképzés alatt álló ukrán csapatokkal.

A politikusok megvitatják majd az egyesült királyság ukrajnának nyújtott támogatását, kezdve az országnak szánt katonai felszerelés azonnali növelésével - közölte a Downing Street.

Ukrán katonák az angliai Wiltshire grófságban elterülő Salisbury-síkságon, ahol az ausztrál hadsereg segít a brit fegyveres erőknek az ukrán katonák kiképzésében 2023. február 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotós: Ben Birchall / Forrás: MTI/AP/PA pool

Sunak úr hivatala bejelentette, hogy tervezi az ukrán fegyveres erők tengeri és légi kiképzésének kiterjesztését - beleértve a vadászrepülőgép-pilótákat és a tengerészgyalogosokat -, valamint a katonai felszerelések szállításának felgyorsítását.

Egymást vádolják szivárogtatással

Az EU tisztviselői között heves vita támadt arról, hogy hogyan szivároghatott ki információ Volodimir Zelenszkij lehetséges brüsszeli látogatásáról, ami biztonsági aggodalmat keltett. Az ukrán elnök a hírek szerint csütörtökön Brüsszelbe utazik, hogy személyesen találkozzon az EU vezetőivel egy csúcstalálkozón, és beszédet mondjon az Európai Parlament rendkívüli ülésén.

VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir;
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel tartott sajtóértekezleten az ukrán kormány és az Európai Bizottság kijevi ülésén 2023. február 3-án
Fotós: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Felkészületlennek látják az oroszokat

Oroszországban szinte biztosan hiányoznak a sikeres offenzívához szükséges lőszerek és katonai egységek – közölte a brit védelmi minisztérium. Hírszerzési jelentésük szerint továbbra sem valószínű, hogy Oroszország a következő hetekben fel tudja építeni a háború kimenetelének jelentős befolyásolásához szükséges erőket.

Márciusig megérkeznek a Leopard 2-esek

A német védelmi minisztérium közölte, hogy a Leopard 2A6 harckocsik március végére állnak majd Ukrajna rendelkezésére. Boris Pistorius német védelmi miniszter meglepetésszerű látogatást tett kedden Kijevben.

Legalább száz Leopard 1-es érkezik

Németország, Dánia és Hollandia bejelentette, hogy legalább 100 felújított Leopard 1 harckocsit tervez átadni Ukrajnának. Védelmi minisztereik közös nyilatkozatukban kijelentették, hogy a régebbi Leopard 1 szállítása annak az erőfeszítésnek a része, hogy "támogassák Ukrajnát az orosz agresszió elleni küzdelemben". A szállítás "a következő hónapokon belül" történne, és logisztikai támogatást és képzést is tartalmazna.

Új vezetők Ukrajnában

Az ukrán parlament jóváhagyásával Ihor Klimenko lett az új belügyminiszter, Vaszilij Maljuk pedig az SZBU néven ismert biztonsági szolgálatok új vezetője. Volodimir Zelenszkij elnök megköszönte a parlamentnek, hogy jóváhagyta az általa javasolt jelölteket, és felszólított a "híresztelések vagy bármilyen más álinformáció" megszüntetésére, amely alááshatja az egységet.

A leghalálosabb nap

Az ukrán hadsereg kedden azt állította, hogy az elmúlt 24 óra volt a háború leghalálosabb napja az orosz csapatok számára. Szerintük 1030 orosz katona halt meg és ezzel 133 190-re nőtt az orosz áldozatok száma a háború február 24-i kezdete óta. Oroszország ezzel szemben azt közölte, hogy az elmúlt hetekben nagyszámú ukrán katonát öltek meg. A halottak számát nem közölték, de azt igen, hogy 6500 ukránt sebesítettek meg a harcok során. Független források egyik fél állításait sem tudták ellenőrizni, de az az állítás, hogy a mostani harcok voltak az eddigi leghalálosabbak, megfelel a kelet-ukrajnai lövészárokháború fokozódásának.

Orosz katona géppisztollyal lő, mögötte egy kiképző áll a kelet-ukrajnai Donyecki terület Oroszország által elcsatolt részén tartott lőgyakorlaton az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. január 31-én
Fotós: Alekszej Alekszandrov / Forrás: MTI/AP

Brit szankciós törvényjavaslat

Az Egyesült Királyságban befagyasztott orosz állami vagyont le kell foglalni, és Ukrajna újjáépítésének elősegítésére kell felhasználni egy új törvényjavaslat szerint. Ukrajna becslése szerint Oroszország 1000 milliárd dolláros kárt okozott az invázió kezdete óta. Sir Chris Bryant munkáspárti képviselő azt mondta, hogy Ukrajna és szövetségesei fizethetik a helyreállítási költségeket, de Oroszország hozzájárulását elvárják.

Az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

Jegyzékben követelte a moszkvai amerikai nagykövetségtől az orosz külügyminisztérium, hogy ne avatkozzon be Oroszország belügyeibe – közölte a RIA Novosztyi állami hírügynökség kedden a moszkvai diplomáciai hivatal vezetéséhez közelálló forrásra hivatkozva.

Orosz területekre is lőnének az ukránok

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának főtitkára egy interjúban arról beszélt, hogy

az ukrán hadseregnek megvan a katonai képessége az elfoglalt ukrajnai területeken túl az orosz állam területén fekvő célpontok megtámadására is.

Mint fogalmazott, az Ukrajnában gyártott fegyverek oroszországi célpontok elleni bevetését "senki sem tiltja meg nekik", hozzátéve, hogy az ukrán hadseregnek vannak ilyen nagy hatótávolságú fegyverei - írja a Mandiner.

Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő a lapnak úgy fogalmazott, az orosz fegyveres erők komolyan veszik a fenyegetést.

A hétvégéig tarthat az odesszai áramszünet

Február 12-ig folytatódhatnak a tervezett áramszünetek Odessza kikötővárosban – jelentette az Ukrenergo ukrán állami hálózatüzemeltető. Múlt héten egy odesszai nagyfeszültségű alállomáson történt súlyos baleset, amely vészhelyzeti áramkimaradást okozott a régióban. Ukrajna miniszterelnöke, Denisz Smihal akkor azt mondta: "A helyzet nehéz, a baleset jelentős, lehetetlen gyorsan helyreállítani az áramellátást. Az alállomást korábban többször is megrongálták orosz rakétacsapások."

A bíróság is jóváhagyta a Novaja Gazeta engedélyének visszavonását

A moszkvai városi bíróság elutasította a Kremllel szemben kritikus Novaja Gazeta fellebbezését a kerületi bíróság szeptemberi döntése ellen, amely jóváhagyta az orosz médiaszabályozó hatóságnak a lap működési engedélyének visszavonását. A hatóság arra alapozta döntését, hogy az újság nem nyújtotta be időben a szerkesztőség alapszabályát. Ezt az állítást a Novaja Gazeta elutasította.
Dmitrij Muratov, a független újság Nobel-békedíjas főszerkesztője az ítéletet úgy értékelte, hogy az a propagandát szolgálja.

Az ukrajnai orosz inváziót követő hetekben a Kreml jóváhagyta az orosz hadsereg kritizálását vagy a háborúval kapcsolatos "hamis információk" terjesztését büntető törvényt. Több tucat független orosz médiát betiltottak emiatt, mások pedig bejelentették, hogy leállítanak minden Ukrajnával kapcsolatos tudósítást.

A Novaja Gazeta márciusban jelentette be, hogy felfüggeszti működését a Kreml által "különleges katonai műveletnek" nevezett időszakra. Az újság külföldre költözött munkatársai új projektet indítottak, a Novaja Gazeta Europe-ot, amely erősen kritizálta a háborút.

300 millió dollár felett a támogatás

Csatlakozott az Ukrajna újjáépítését segítő United24 kezdeményezéshez Michel Hazanavicius francia rendező. A némafilmes című film Oscar-díjas rendezője lesz a United24 első franciaországi hangja - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az ukrán állami jótékonysági platformnak már közel 300 millió dollárt sikerült felhalmoznia hétköznapi emberektől és cégektől több mint száz országból.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 7-én az ukrán-magyar határszakaszon 3919 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3672 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 86 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. február 7-én 45 ember, köztük 13 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában