Határvédelem

2023.02.11. 22:34

Egyre többen szorgalmazzák az EU külső határainak megerősítését

Európa jövője, az európai emberek biztonsága a tétje annak, hogy tudjuk-e uralni a határainkat, tudjuk-e szűrni azokat, akik ismeretlen identitással, bűnözők segítségével, a határokat és a jogszabályokat semmibe véve próbálnak bejutni az Európai Unióba - hangoztatta szombaton az M1 Ma este című műsorában Bakondi György.

A határkerítés Hercegszántó közelében

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Fotó: Vadnai Szabolcs

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója úgy fogalmazott: 

jól érzékelhető az elmozdulás abba az irányba, hogy egyre több tagállam szeretne szakítani az eddigi "nyitott határok" politikájával,

 a nemzetállamok szintjén, és az Európai Tanácsban is egyre többen szorgalmazzák a külső határok megerősítését, a részleteket azonban uniós bürokráciának, az apparátusnak kell majd kidolgoznia.

Ha ennek az lenne a lényege, - amit már "rebesgetnek" hogy figyelőtornyokat emelnek, eszközöket telepítenek, vagy esetleg létszámbővítést finanszíroznak, akkor tulajdonképpen arra késztetnék a nemzetállamokat, hogy az így felszabaduló pénzekből aztán csináljanak kerítést, ha akarnak - fogalmazott Bakondi György.

Hozzáfűzte: 

Magyarország álláspontja változatlanul az, hogy egy olyan folyamatosan növekvő migrációs tömeget, mint ami Európába igyekszik, műszaki akadályrendszer és jogi határzár nélkül feltartóztatni nem lehet.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a Magyarország elleni szüntelen politikai támadás befejeződjön, elismerjék azokat az erőfeszítéseket, amelyeket hazánk az európai emberek biztonságának érdekében tett; valamint, hogy legalább részben megtérítsék azt az összeget, amit kerítésépítésre fordítottunk, további forrásokat biztosítva az illegális migráció elleni védekezés megerősítésére.

Szólt arról is, 

fontos lenne a közös uniós fellépés abban, hogy a migrációt az uniós határoktól minél messzebb meg tudjuk állítani, illetve, hogy a migrációt kibocsátó országokat helyben segítsük a problémáik megoldásában. 

Szavai szerint ebben Magyarország példát mutatott; hiszen megállapodtunk Ausztriával és Szerbiával, ezért vannak közös rendőri erők Észak-Macedóniában, és Szerbia és Észak-Macedónia határán.

Mindezek mellett a főtanácsadó szerint egyszerűsíteni kellene a kitoloncolás lehetőségét, megállapodásokat kellene kötni a kibocsátó országokkal, hogy akik bejutottak Európába, mihamarabb hazakerüljenek; illetve csak azok maradhassanak, akik valóban politikai menedékjogra jogosultak.

Az embercsempészet visszaszorítása érdekében uniós szinten - például a FRONTEX és az EUROPOL keretén belül - növelni kellene a bűnüldöző szervek együttműködését - vélekedett Bakondi György.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában