Török-szíriai földrengés

2023.02.12. 07:39

Átlépte a 30 ezret a halottak száma, kevés esély maradt a túlélők megtalálására

Az összesítés szerint a halálos áldozatok száma már meghaladja a 30 ezret Törökországban és Szíriában, és félő, hogy a valós mérleg ennek akár kétszerese is lehet.

Romok alól élve kimentett fiút tesznek mentőautóba a törökországi Antakyában 2023. február 11-én, öt nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erősségű földrengés után

Forrás: MTI/AP

Fotó: Bernat Armangue

Hazatért a Református Szeretetszolgálat csapata

A Magyar Református Szeretetszolgálat kutató-mentő csoportjának Törökországból hazaért első küldöttsége és az őket fogadók a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. február 12-én. Középen a második sorban Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ügyvezető igazgatója
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Munka közben omlott rá a mentőcsapatra egy épület

A mexikói mentőcsapat szombaton minden óvatosság ellenére került óriási bajba, miközben a romok alatt keresték a túlélőket Törökországban, rájuk omlott egy megrongálódott épület, mely maga alá temette a csoport nagy részét – írja a Tények.hu. 

Azt egyelőre nem tudni, a mentőcsapat tagjai milyen súlyosan sérültek meg a balesetben, de az kiderült, hogy mentőkutyájuk, Proteo elpusztult az omlásban. 

Átlépte a 30 ezret a halálos áldozatok száma

A hétfői dél- és délkelet-törökországi földrengések halálos áldozatainak a száma Törökországban és Szíriában együttesen átlépte a 30 ezret.

A török katasztrófavédelem (AFAD) vasárnap kora este azt közölte, hogy Törökországban a halottak száma elérte a 29 605-öt. Szíriában 3775 halottról tudni.

Az AFAD szerint 

csak a két legerősebb hétfői rengéssel mintegy 500 atombombának megfelelő energia szabadult fel.

Az Anadolu török állami hírügynökség adatai alapján a szerencsétlenséget megelőzően 13,5 millióan éltek a katasztrófa sújtotta dél- és délkelet-törökországi térségben.

Ferenc pápa "tényleges segítségnyújtást" szorgalmaz

Ferenc pápa "tényleges segítségnyújtást" szorgalmazott a földrengés sújtotta törökországi és szíriai területeken élők támogatására a vasárnapi Úrangyala imádsága után a Szent Péter téren elmondott beszédében.

Láttam a katasztrófáról készült fényképeket, a földrengés okozta pusztítás miatt szenvedő emberek fájdalmát. Imádkozzunk értük, ne feledkezzünk meg róluk, és gondoljuk át, mit tehetünk értünk 

- mondta az egyházfő.

A héten, szerdai általános audienciáján Ferenc pápa nemzetközi szolidaritási felhívást tett közzé a hétfői pusztító földrengéssel összefüggésben. Az egyházfő úgy fogalmazott, "mindenkinek szolidaritást kell vállalnia az érintett térségekkel, amelyek egy részét hosszú ideje tartó háború is gyötri".

Iszlamisták jóváhagyására vár a szíriai felkelők területeire tartó segély

A Nagy-Szíriai Felszabadítási Szervezet (Hajat Tahrír as-Sám, HTS) nevű iszlamista fegyveres szervezet jóváhagyására vár az a segélyszállítmány, amely a szíriai kormányerők ellenőrizte területről az ország lázadók kezén lévő részeire tartana - közölte vasárnap egy ENSZ-szóvivő.

A szíriai kormány a héten jelentette be, hogy kész segélyt juttatni az országnak arra a részeire is, amelyeket többnyire radikális iszlamista szervezetek ellenőriznek, és ahol súlyos károkat okozott a hétfői földrengés.

Engedélyeztetési problémák adódtak a HTS-sel - mondta a szóvivő, de több részletet nem közölt.

Mentőkutya áldozatok és túlélők után kutat Jableh városában, Latakia tartományban, a szíriai fővárostól északnyugatra 2023. február 12-én
Fotós: Karim Sahib / Forrás: AFP

A HTS egyik képviselője az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban a Reuters-nek úgy nyilatkozott, hogy a csoport nem fogja beengedni a kormányzat által ellenőrzött területekről érkező szállítmányokat, a földrengés károsultjai számára észak felől, Törökországból érkeznek majd a segélyek.

 

Törökország megnyitotta az összes utat. Nem fogjuk engedni, hogy a damaszkuszi rezsim előnyt kovácsoljon a helyzetből, és úgy tegyen, mintha segítene 

- mondta.

 

A csaknem 12 éve húzódó belső konfliktus Szíriában jócskán megnehezíti a segélymunkások dolgát. Csütörtökön is feltartóztattak egy üzemanyagot és más felszereléseket szállító segélykonvojt, amely a kurd irányítású északkeleti régióból indult a földrengés sújtotta területre.    

 

Dan Stoenescu, az Európai Unió szíriai megbízottja arra kérte vasárnap a szíriai kormányt, hogy működjön együtt bizalommal a segélymunkásokkal. Kiemelte, a vádaskodás kifejezetten akadályozza azt, hogy a segélyeket időben el tudják juttatni a leginkább rászorulóknak.

Megérkezett a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata Törökországból

Vasárnap reggel megérkezett a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata - a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport az egészségügyi szakemberekkel együtt összesen 18-an, 8 keresőkutyával Törökországból -, ahol 7 embert mentettek ki a romok alól.

Az Antakyában öt napon át dolgozó csapat 2 tonna felszereléssel együtt az Isztambulból jövő járattal érkezett. A csoportot a családtagok, a kollégák és a sajtó képviselői mellett a török nagykövetség képviselői fogadták virággal, tapssal, ennivalóval.

Pavelcze László, a kutató-mentő csapat vezetője, a szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója elmondta, hogy 

hét embert sikerült kimenteniük a romok alól, akik közül kettőnek válságos volt az állapota; további 5-6 túlélőről jelzést adtak, az ő kiemelésüket más csapatok vették át.

Úgy fogalmazott, hogy a lehetőségeik elfogytak. Minimális esély a túlélők találására még maradt, hiszen lehetnek olyan épületek, amelyek úgy omlottak össze, hogy majdnem légmentesen lezártak részeket, így nem hűlt le ott teljesen a levegő. Amennyiben a betondózerekkel odafigyelve dolgoznak, nagy szerencsével előfordulhat még, hogy tudnak embereket menteni - fűzte hozzá.

Kiemelte a "szimatukban nem becsapható", "dolgukat tevő" kutyák kitartását és a csapat azon tagjainak a hősies munkáját, akik a legtöbbet véstek-fúrtak-faragtak, olykor az épületek 3-4-5 szintjét is áttörték, annak a törmelékét kitermelték, vasat és betont vágtak, hogy a romok közé szorul emberek közelébe jussanak.

Arra is kitért, hogy bár a csapat szakemberei több szervezettől érkeztek, a társaság jó része 30 éve dolgozik együtt, és 1999-ben is együtt mentették az embereket az akkori törökországi földrengéskor. Hozzátette: 

a török emberek hozzáállása nem változott, továbbra is segítőkészek, a körülmények azonban egészen mások voltak, a romosodás jelenlegi viszonyai "mindenkit megrendítettek".

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke azt mondta, felemelő volt látni a csapatot együtt dolgozni azon a területen, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete kijelölt számukra.

A földrengés sok embert nagyon apró helyekre szorított be, ahol mínusz 7 fokos hidegben kellett a túlélőknek megvárniuk, míg a mentőcsapatok értük érkeznek, közben pedig naponta 4-5-6 különböző erősségű utórezgés következményeivel is számolni kellett - fejtette ki, utalva arra, hogy sajnos nem minden túlélőt lehetett ilyen körülmények között kijuttatni.

A csapat tagjai közül kiemelte egy "kereszttüzes" 19 éves kolléga teljesítményét, aki első alkalommal dolgozott valós katasztrófahelyszínen, embert próbálóan.

A körülmények katasztrofálisak, nincs világítás, vízellátás, az emberek a sarkokon tüzet raknak, hogy melegedjenek és levest főznek, amiből a segítőket is megkínálják. A túlélők sátrakban és mára már üzemanyag nélkül maradt autókban alszanak, kevés a kialakított szálláshely, ahol biztonságosan túlélhetik a hideget 

- részletezte.

A szeretetszolgálat elnöke beszélt arról, hogy eddig 10 millió forint segélyt juttattak el a földrengés károsultjainak, és folytatni szeretnék a programokat, legközelebb hétfőn indul egy szállítmányuk, ezúttal Szíria területére.

Magyarországról a szervezet adatai szerint 156-an utaztak Törökországba a földrengés túlélőinek kimentésére, 7 szervezet irányítása mellett.

A Református Szeretetszolgálat az MTI-t korábban arról tájékoztatta, hogy első csapata vasárnap este érkezik vissza Budapestre; a 6 tagú csapat mentőkutyákkal együtt február 7-én utazott ki a földrengés sújtotta területre. A szervezet második, 11 tagú csoportja továbbra is kiküldetésben van, és folyamatosan végzi a szolgálatát - írták az MTI-hez eljuttatott anyagban.

Mobil szükségszállásokat küldött Törökországnak romániai tartalékaiból az európai polgári védelem

Kétezer mobil szükségszállást küldött Törökországnak az úgynevezett RescEU rendszer romániai tartalékaiból az európai polgári védelem. A segélyszállítmányt két vasúti szerelvényen indította útnak szombat este, illetve vasárnap a román katasztrófavédelem.

 

A négyágyas, minden szükséges eszközzel felszerelt, fűthető sátrak egy-egy földrengéskárosult család ideiglenes elszállásolására alkalmasak.

 

Románia az ukrajnai menekülthullám miatt tavaly szerzett be az európai polgári védelemi mechanizmus Romanian Shelter Capacity (RO-Shelt) programja keretében 3500 - katasztrófák esetén napok alatt beüzemelhető - sátrat és 500 lakókonténert: ezek egy részét küldték most Törökországba. A segélyszállítmány beszerzését és Törökországba juttatását az Európai Bizottság finanszírozta - szögezte le az első vonat szombat esti indításakor Raed Arafat román katasztrófavédelmi államtitkár.

A hajléktalanná vált túlélőknek állítanak fel sátrakat a szíriai Idlíb tartományban fekvő Haremben 2023. február 11-én, öt nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erősségű földrengés után 
Fotós: Gaisz asz-Szajed / Forrás: MTI/AP

Hozzátette: a szükséges engedélyek beszerzése függvényében legkésőbb kedden indítják útnak azt a négyszáz szíriai földrengéskárosult ideiglenes elhelyezésére alkalmas - száz sátorból álló - humanitárius segélyt, amelyről a bukaresti kormány döntött csütörtöki ülésén. A repülőgépekkel szállítandó segély egy részét a damaszkuszi kormányerők állal felügyelt térségbe, másik részét pedig a lázadók által ellenőrzött területre küldik, az ENSZ közreműködésével.

Közben a román katasztrófavédelem beszámolója szerint a Törökországba küldött második RO-USAR különítmény újabb túlélő kimentésében nyújtott segítséget a helyi hatóságoknak: egy összedőlt hatemeletes épület romjai közül, az egykori lépcsőház egy betongerendája alól sikerült élve kiszabadítaniuk egy középkorú férfit 150 órával a hétfői pusztító földrengés után.

Lionel Messi 3,5 millió eurót adományozott

Lionel Messi, a hétszeres aranylabdás argentin futballsztár 3,5 millió eurót (1,3 milliárd forint) adományozott a törökországi és szíriai földrengések áldozatainak megsegítésére - adta hírül a török média.

A Paris Saint-Germain világbajnok labdarúgója, aki 2010 óta az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF jószolgálati nagykövete, hosszú ideje jelentős szerepet vállal humanitárius akciók közreműködőjeként is.

Új munkaterületen dolgoztak a Hunor tagjai éjszaka

Ebben a szektorban egy összeomlott ház liftaknáját derítették fel. Ott csak akkor tudnak dolgozni, amikor a nagy munkagépek leállnak, és nem mozgatják a romokat a földrengés sújtotta területen. A kritikus, katasztrófától számított századik óra után már egyre kevésbé reménykednek a helyiek abban, hogy szeretteik előkerülhetnek, viszont a halottaik felkutatása és kiemelése ugyancsak fontos – számolt be közösségi oldalán Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

„Talán ez az utolsó nap, amikor tehetünk értük valamit”

Dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány elnöke is több napja Törökországban tartózkodik Trafi nevű kutyájával, hogy a földrengés után túlélők után kutasson – írja a boon.hu. A Baptista szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoporttal utazott a helyszínre a Kutyákkal az Életért Alapítvány színeiben, miután bekövetkezett a katasztrófa. Azóta több túlélőt emeltek ki a romok közül Antakyában. 

A kutyáink szaglással tudják megkülönböztetni az élőket a halottaktól. Ezzel segítünk abban, hogy a legtöbb erőforrás a még élők kimentésére fordítódjon, és lehetőség szerint, ha még van valakinek esélye, akkor talán ez az utolsó nap, amikor tehetünk értük valamit

 – mondta a földrengés áldozatainak mentéséről Antakya városában pénteken, az alapítvány közösségi oldalára feltöltött videóban dr. Mezősi Tamás, aki ma érkezett haza Trafival együtt.

Már négy kutya dolgozik a Hunor mentőszervezettel

A Hunor mentőszervezet hatodik napja Antakyában tartózkodó egységéhez 

még két magyar keresőkutya és vezetőjük csatlakozott, így most már négy profi keresőkutyával kutathatnak váltásban túlélők után

 - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Mukics Dániel tájékoztatása szerint 

 

szintén a Hunor munkáját segíti a Budapesti Műszaki Egyetem három építészmérnök-statikus szakértője, aki részt vesz a csapat felderítési tevékenységében. Feladatuk, hogy felmérjék és ellenőrizzék az épületek állékonyságát, illetve figyeljék a mentés során a vizsgált romok stabilitását.

 

A térségben folyamatosak az utórengések, a hétfői földrengés óta 3100 volt. Az egyik 4,6-os erősségű földmozgás a szombati mentőakciótól két kilométerre történt - közölte a szóvivő.

Csodával határos módon még találnak túlélőket

Élve mentettek ki szombat éjjel két gyereket a romok alól a földrengés sújtotta Törökországban, csaknem egy héttel a tragédia után. Az ENSZ összesítése szerint a halálos áldozatok száma már meghaladja a 28 ezret Törökországban és Szíriában, és félő, hogy a valós mérleg ennek akár kétszerese is lehet.

Egy 13 éves lányt Gaziantep városban találtak meg a túlélők után kutató mentőegységek jóval a mentés szempontjából kritikusnak számító első 72 óra után. Hatay tartományban pedig egy hét hónapos kisfiút mentettek ki, aki több mint 140 órát töltött egy betonlap alatt.

Török sajtójelentések beszámoltak egy 70 éves és egy 35 éves nő, valamint hatéves kislánya sikeres kiszabadításáról is.

A vasárnap kora reggel elérhető hivatalos adatok szerint a hétfői 7-8-as erősségű földrengés következtében 24 617 ember vesztette életét Törökországban és 3574-en haltak meg Szíriában. A sérültek száma meghaladja a 80 ezret.

A törökországi Kahramanmaras városban Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó szervezetének (OCHA) vezetője azt mondta a Sky News csatornának, hogy 

a halálos áldozatok számát még nem lehet megállapítani, a mostani akár a kétszeresére vagy még tovább is emelkedhet.

Gyászoló férfi áldozatok tömeges temetése után a törökországi Adiyamanban 2023. február 11-én, öt nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erősségű földrengés után
Fotós: Sedat Suna / Forrás: MTI/EPA

Fuat Oktay török alelnök közölte, hogy a tíz érintett tartományban vizsgálni kezdték, milyen törvénysértések történhettek, amelyek az épületek összeomlásához vezettek. Eljárás indult 131 ember ellen, aki olyan épületek kivitelezéséért volt felelős, amelyek összedőltek a földrengésben. Egy embert már őrizetbe vettek, 113 ellen elfogatóparancsot adtak ki.

Murat Kurum városrendezési miniszter arról számolt be, hogy áttekintették 172 ezer épület állapotát a tíz érintett tartományban, és megállapították, hogy mintegy 25 ezer épület súlyosan megrongálódott, sokat sürgősen el kell bontani.

Az előző nap eseményeiről ITT olvashat.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában